Nimamo časa za predčasne volitve, meni Karel Erjavec. Foto: BoBo
Nimamo časa za predčasne volitve, meni Karel Erjavec. Foto: BoBo
Odzivi na predloge političnih sprememb
Janševih 11 predlogov

"Nimamo časa za politične igrice," je svoje nasprotovanje predčasnim volitvam izrazil predsednik vladne stranke DeSUS in zunanji minister Karl Erjavec, saj mora Slovenija poskrbeti za to, da bo spomladi likvidna.

"Menimo, da predčasne volitve ne rešujejo ničesar. To pomeni, da bi še šest mesecev izgubljali čas, namesto da bi delali na reformah, ki jih nujno potrebujemo," je dejal ob robu zasedanja zunanjih ministrov članic zveze Nato v Bruslju in pripomnil, da bi bil absurd predčasnih volitev na koncu to, da se razmerje političnih sil ne bi bistveno spremenilo in da nobena opcija ne bi imela dvotretjinske večine, ki je nujna za posege v ustavo, potrebne za deblokado države.

Pobude SDS-a so dobre
DeSUS sicer ne podpira predloga večinskega volilnega sistema, druge pobude za rešitev politične krize, ki jih je v torek ponudil SDS, pa se mu zdijo dobre. "Pobude so dobre, jih je pa treba strokovno še zelo dobro preučiti, da ne bomo naredili še kakšnih večjih težav," je dejal Erjavec.

DeSUS tako podpira spremembe referendumske zakonodaje, ukinitev državnega sveta in predloge glede mandata sodnikov. Vsak novoimenovani sodnik bi moral po Erjavčevih besedah najprej imeti poskusni petletni mandat, šele potem pa bi lahko dobil trajni mandat. Prav tako se strinja, da župan ne sme imeti neomejenega mandata, da lahko kandidira dvakrat in da ga imenuje občinski svet.

Erjavec se tudi strinja s predlogi o možnosti odpoklica poslanca, vendar bi pri tem morali opredeliti, kdaj se lahko poslanca razreši, kdo lahko da pobudo in pod kakšnimi pogoji. "Lahko zapišemo, da vodstvo stranke lahko odpokliče poslanca, a to lahko zelo posega v neke ustavne postulate, ki jih ima ta država," je opozoril Erjavec.
SLS: Brez dialoga ne bo šlo
"Lahko podamo še 126 predlogov za spremembe političnega sistema, vendar dokler ne bo možnosti za kulturen dialog in dokler ne bo v prednostno obravnavo postavljen interes države ter v ozadje postavljen boj za oblast, tako dolgo pač ne bo bistvenih sprememb. V vsakem primeru pa je za SLS nesprejemljiva ideja večinskega volilnega sistema, podpiramo pa spremembo referendumske zakonodaje in odpravo trajnega sodniškega mandata," so se na kratko odzvali v SLS-a.

Odzivi na predloge političnih sprememb
Janševih 11 predlogov