Tehnična vlada za Lukšiča ni rešitev.
Tehnična vlada za Lukšiča ni rešitev. "To je poglabljanje težave, potrebujemo ljudi, ki bodo dobili podporo volivcev," je dejal. Foto: STA

Vlada ima zelo nizko podporo, Janez Janša se je zavzel za predčasne volitve na dan prejšnjih predčasnih in je takoj po prevzemu vlade začel na tem delati. Prioriteta zame je, da vlada začne delati stvari v prid državi, da začne z ukrepi proti recesiji.

Igor Lukšič

Edina točka, ki jo je treba obravnavati, je sprememba referendumske zakonodaje. Podprli bomo tisto različico, ki bo imela dvetretjinsko večino.

Odzivi na predloge političnih sprememb

"Težavo imamo s prioritetami in politično kulturo," pravi predsednik SD-ja. Namesto da bi se vlada ukvarjala s prioritetnim reševanjem krize, nastavlja svoje ljudi na ključna mesta v gospodarstvu. "Za vstop v OECD smo morali sprejeti zakon o AUKN-ju in oblikovati institucijo, ki se bo ukvarjala z naložbami v državni lasti. A to vlada ignorira, saj jo AUKN ovira pri plenjenju državnega premočenja in nastavljanju svojih ljudi," je dejal.

V SD-ju po njegovih besedah proti takim potezam ves čas protestirajo. Zdaj so se na ulice odpravili tudi ljudje, ki ne zahtevajo spremembe političnega sistema, temveč spremembo obnašanja in prioritet. "Namesto da bi SDS spremenil obnašanje, ponuja le spremembe posameznih organov, da bi prevalili krivdo za svoje napačne prioritete na sistem," dodaja Lukšič.

Predstavil je tudi konkretne poglede stranke na predloge, ki jih je v torek povedal premier in predsednik SDS-a Janez Janša. Večinski volilni sistem bi bil po njegovih besedah za Slovenijo slaba rešitev, se pa v stranki zavzemajo za korekcijo, in sicer bi uvedli preferenčni glas, podobno kot že imamo pri volitvah v Evropski parlament. Postopek za predčasne volitve, ki velja zdaj, se mu zdi dovolj dober.

Težave s poslanci naj razrešijo v strankah
Naprotujejo uvedbi odpoklica poslanca, saj je Lukšič prepričan, da bi takšne težave morali razrešiti v samih strankah. "Naloga stranke je, da na liste ne postavlja ljudi, ki imajo težave z integriteto. Če se med mandatom odkrije kakšna nepravilnost, potem mora stranka razrešiti ta problem. Mi smo v enem tednu rešili težavo z evropskim poslancem Zoranom Thalerjem, uredili smo naše težave s predsednikom koprskega odbora, s sekretarjem Horvatom. Če SDS ne zna nič narediti glede poslanca Branka Mariniča, potem ni treba zato spreminjati ustave."

Podobno mnenje imajo pri odpoklicu županov. Razmislili bodo o omejitvi županskega mandata na dva, podaljšali pa bi ga na pet let.

Poskusna doba za sodnike da, reelekcija ne
Podpira uvedbo poskusnega mandata za nove sodnike, medtem ko se mu zdi predlog reelekcije zdajšnjih sodnikov povsem zgrešen: "Nemogoče je, da politika na tak način presoja o ustreznosti sodnikov. Spet smo pri politični in pravni kulturi. Verjetno sodnica, ki obravnava premierja, prva ne bi bila znova izvoljena."

Prioritetne spremembe referendumske zakonodaje
Edini od predlogov, ki se mu zdi resnično prioriteten, pa je sprememba referendumske zakonodaje. Ta je na mizi že od lanskega leta, in Lukšiča veseli, da je SDS končno spoznal, da to ni težava vsakokratne vlade, ampak političnega sistema. Če bi nujo po teh spremembah in po drugih reformah v trenutno vladajoči stranki razumeli že pred dvema letoma, potem bi bila po njegovem mnenju Slovenija zdaj v veliko boljšem položaju.

Vabilo SDS-a v razširjeno koalicijo SD-ja ne zanima. "SD ni šel v to vladi in ni razloga, da po enem letu, ko žanje rezultate svoje nesposobnosti, vanjo vstopamo. Ta vlada je trdila, da zmore trditi Slovenijo bistveno boljše od prejšnje, rezultati pa kažejo porazno stanje," je poudaril in dodal, da tudi sicer v stranki niso trgovci, da bi za oblast trgovali s podporo posameznim ukrepom.

Janša: SDS ne bo vsiljeval rešitev
Predsednik vlade Janez Janša se je odzval na izjave vodje poslanske skupine SD-ja Janka Vebra, da je predlog odvračanje pozornosti od aktualnih težav. Janša ob tem pravi, da je velik napredek spoznanje, da težave so. "In če vsi priznavamo, da težave so, je treba poiskati rešitve," je dejal in dodal, da so po SDS-u zdaj na potezi druge stranke, da podajo predloge.

SDS po Janševih besedah nima nikomur namena vsiliti nobene rešitve, saj to glede na deleže v parlamentu ne more storiti nobena stranka, prav tako takega namena niti nima. "Iz položaja lahko pridemo le, če združimo moči. Če bo SD namesto tega, da kritizira naše predloge, predlagal svoje predloge, jih ne bomo komentirali tako kot oni naše, ampak smo jim pripravljeni prisluhniti in se pogajati o tem, kaj je skupni imenovalec," je povedal Janša.

Predčasne volitve pa je omenil zato, ker je predsednik SD-ja Igor Lukšič sam pozival k njim. "Če je to njihov pogoj za to, da sodelujejo pri deblokadi te države, imamo lahko tudi predčasne volitve, samo prej je treba nekaj narediti," je razložil premier.

Vlada ima zelo nizko podporo, Janez Janša se je zavzel za predčasne volitve na dan prejšnjih predčasnih in je takoj po prevzemu vlade začel na tem delati. Prioriteta zame je, da vlada začne delati stvari v prid državi, da začne z ukrepi proti recesiji.

Igor Lukšič

Edina točka, ki jo je treba obravnavati, je sprememba referendumske zakonodaje. Podprli bomo tisto različico, ki bo imela dvetretjinsko večino.

Odzivi na predloge političnih sprememb