Karl Erjavec meni, da skrbni pregled NLB-ja sploh ni bil opravljen. Foto: MMC RTV SLO
Karl Erjavec meni, da skrbni pregled NLB-ja sploh ni bil opravljen. Foto: MMC RTV SLO
DeSUS proti razpihovanju ideoloških nasprotij

DeSUS posebej izpostavlja upokojence, ki so delali v Sloveniji, podjetje pa je imelo sedež v drugi državi. Stranka predlaga, da se zanje stanje z zakonom o varčevanju ne spreminja.

Erjavec vzel v bran borce NOB-ja
Erjavec je še dodal, da je bilo nekaj napak storjenih tudi na področju položaja žrtev vojnega nasilja. Predlagal bo, da varčevalni ukrepi ne bi veljali za tiste borce, ki so sodelovali v narodnoosvobodilni borbi.

Jasnič septembra zapušča kabinet premierja
Izvršni odbor stranke je sicer razpravljal tudi o izvajanju koalicijske pogodbe in sklenil, da se izvaja v skladu z možnostmi. Za ta del je sicer zadolžen Ljubo Jasnič, državni sekretar v Janševem kabinetu, ki bo kabinet predsednika vlade zapustil konec avgusta. Po Erjavčevih besedah so se s premierjem Janšo dogovorili, da ga bo nadomestil nekdo iz kvote DeSUS-a.

V DeSUS-u bodo na seji koalicije v sredo vložili tudi svoje amandmaje k zakonu o državnem premoženjskem holdingu, je že pred sejo izvršilnega odbora stranke napovedal Erjavec. Na vprašanje, ali bo na seji odprl tudi težavo solističnih akcij SDS-a glede ideoloških tem, pa neposredno ni odgovoril.
Dotaknil se je tudi poročila o skrbnem pregledu NLB-ja, ki po Erjavčevih besedah to sploh ni. "Skrben pregled ni skrben pregled, ampak je samo en papir. Bil sem zelo slabe volje in vlada sploh ne bo obravnavala tega poročila. Kajti, če so ga delali tako kot izgleda, potem tega poročila ni. Zame je skrbni pregled to, da se ve, kakšno posojilo in v kakšni višini je bilo dano, kdo ga je prejel, kdo odobril in kako je bilo zavarovano," je poudaril vodja DeSUS-a.
Dodal je, da mora te podatke na sejo v sredo prinesti finančni minister, o čemer pa Erjavec dvomi, saj da skrbni pregled očitno ni bil opravljen. Po njegovem mnenju pa te podatke ima Banka Slovenije. Na vprašanje, ali bo glede na vse glasnejše govorice o nezadovoljstvu v stranki tudi izredni kongres, je Erjavec odvrnil: "Če bodo želeli izredni kongres, bomo pa imeli izredni kongres."
A položaj v stranki tega po njegovem mnenju ne kaže. So pa prisotni posamezni interesi, ki da želijo zrušiti vodjo, oslabiti koalicijo in tudi stranko samo.

Andrej Čebokli, A. K. K.

DeSUS proti razpihovanju ideoloških nasprotij