Erjavec je za večer spregovoril tako o koaliciji kot o memorandumu za arbitražno sodišče in svoji kandidaturi za predsednika DeSUS-a. Foto: BoBo
Erjavec je za večer spregovoril tako o koaliciji kot o memorandumu za arbitražno sodišče in svoji kandidaturi za predsednika DeSUS-a. Foto: BoBo

V intervjuju za Večer je zunanji minister Erjavec kot najnujnejše naloge morebitne projektne vlade izpostavil zakonodajo s področja trga dela, referendumsko ureditev in nadaljevanje konsolidacije javnih financ.

Glede razpada vladne koalicije je dejal, da so se razpoke začele kazati že s proslavo in praporščaki. "Poročilo KPK-ja je prineslo končno ugotovitev, da v takšni vladi ni mogoče več sodelovati," je dejal Erjavec. Med drugim je še dejal, da je bil tudi sam nekoliko užaljen, ker je predsednik DL-ja Gregor Virant premierja Janeza Janšo javno pozval k odstopu, še preden bi se o tem pogovorili v koaliciji. "Takrat se je napetost med njima povečala do dimenzij, ko poti nazaj ni bilo več," je pojasnil Erjavec.

Erjavec: Arbitražno sodišče Slovenije ne bo razočaralo
O slovenskem memorandumu glede reševanja mejnega spora s Hrvaško je dejal, da bo pravočasno na arbitražnem sodišču v Haagu.

Erjavec je opozoril, da je postopek pred arbitražnim sodiščem strogo pravni. "Za vsak del ozemlja je treba imeti pravno argumentacijo. Tu ni pogajanj. V javnosti je predstava, da se bomo pred arbitražnim sodiščem pogajali, pa se ne bomo."

Erjavec je prepričan, da Slovenija ob objavi odločitve arbitražnega sodišča ne bo razočarana. Parlament je ob potrditvi memoranduma sprejel tudi sklep, ki ponavlja za arbitražnim sporazumom, da mora arbitražno sodišče določiti stik z odprtim morjem, sicer ni opravilo svoje naloge in ni odločilo pravno sprejemljivo za Slovenijo. "Seveda pa moramo mi ta stik pravno argumentirati. In tu je genialna rešitev naših vrhunskih odvetnikov," je dejal minister.

Mednarodnim odvetnikom, ki bodo v Haagu zastopali Slovenijo, je, kot je dejal, ves čas poudarjal, da sta stik z odprtim morjem in to, da Slovenija ostane pomorska država, slovenski vitalni interes. V Parizu se je na štiri oči srečal z vodjo odvetniške ekipe za Slovenijo Allainom Pelletom. "Zelo natančno sem mu povedal, da arbitražno sodišče ne bo opravilo svoje naloge, če ne dosežemo stika z odprtim morjem."

Glede LB-ja pa je Erjavec, potem ko sta s hrvaško kolegico Vesno Pusić v sredo našla inovativno rešitev, ki bi lahko bila sprejemljiva za obe strani, dejal, da Slovenija ni pod pritiskom iz Bruslja oziroma Washingtona.

V tekmo za predsednika DeSUS-a, ker ima rezultate
Erjavec je pojasnil, da bo zopet kandidiral za predsednika stranke zato, ker ima razultate. Od 2005 DeSUS ves čas dviguje rejtinge in "stranka nima več strahu, ali bo preživela, ampak je močan igralec in ima stalno volilno bazo". V protikandidatih pa ne vidi "kakšne sveže poti," je še dejal.