Predsednik republike Borut Pahor pri spomeniku vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam. Foto: BoBo/Borut Živulović
Predsednik republike Borut Pahor pri spomeniku vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam. Foto: BoBo/Borut Živulović

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell je pred dnevom spomina v imenu Unije poudaril solidarnost povezave z vsemi žrtvami preganjanja po svetu. "Danes je naše sporočilo preprosto in jasno. Vsak bi moral imeti pravico, da ima ali nima, da izbere ali spremeni vero ali prepričanje ter da zaradi tega ni izpostavljen diskriminaciji in prisili," je med drugim zapisal v sporočilu za javnost. Opozoril je še, da žrtev preganjanja in diskriminacije ne bi smeli utišati, odgovorne za tovrstna dejanja pa bi morali preganjati.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je medtem poudarila, da ima ta dan letos še posebno težo, saj je ruski predsednik Vladimir Putin z napadom na Ukrajino vrnil grozote vojne v Evropo in s tem svet opomnil, da mir ni nekaj samoumevnega.

Urška Klakočar Zupančič. Foto: BoBo
Urška Klakočar Zupančič. Foto: BoBo

DZ z minuto molka

Poslanci DZ-ja so se ob vseevropskem dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov poklonili z minuto molka.

Predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič je na začetku seje opozorila, da spomin na žrtve vseh totalitarizmov počastimo na obletnico podpisa pakta Ribbentrop-Molotov, ki je zaznamoval začetek enega najbolj tragičnih poglavij evropske zgodovine.

Evropski parlament z resolucijo poziva, naj ta tragična evropska preteklost ostane v spominu, da je treba počastiti žrtve, obsoditi storilce in položiti temelje za spravo, je spomnila Klakočar Zupančič.

Spregovorila je tudi glede vojne v Ukrajini, ki nas krvavo opominja, da se iz preteklosti nismo veliko naučili in da mir ni nikoli samoumeven. Zato je pomembno, da se glasno in pogumno zoperstavimo vsem poskusom kršitev in posegov v naše temeljne vrednote, je sklenila Klakočar Zupančič.

Tonin: Civilizirane družbe mrtve dostojno pokopljejo

Predsednik stranke NSi Matej Tonin je v izjavi za javnost poudaril, da vse civilizirane demokratične družbe mrtve dostojno pokopljejo. Dolžnost slovenske politike je, da vzpostavi pogoje, da bodo mrtvi dostojno pokopani tudi v Sloveniji. Tonin meni, da je današnji dan tudi spomin na vse ljudi, ki so padli v vojni v Ukrajini.

Logar: Skupna narava sistemov, ki temeljijo na brezimni množici

Po mnenju poslanca SDS-a Anžeta Logarja pakt Ribbentrop-Molotov kot pakt med dvema totalitarizmoma kaže na skupno naravo vseh sistemov, ki temeljijo na brezimni množici namesto na svobodnem posamezniku, je zapisal v izjavi za javnost. Slovenijo so prizadeli vsi trije totalitarizmi, je zapisal Logar. Poziva, naj nas ta tragična izkušnja poveže kot narod in nacijo v sodelovanje za svobodo brez totalitarizmov in avtoritarnosti.

Mednarodni dan spomina na žrtve totalitarnih in avtoritarnih režimov

Načrtovanih še več slovesnosti

V Sloveniji je v spomin na žrtve totalitarnih režimov popoldne potekalo več slovesnosti, ki jih v Ljubljani organizirajo Študijski center za narodno spravo (SCNR), Vojaški vikariat Slovenske vojske in ljubljanska župnija sv. Nikolaja.

Ena od slovesnosti je potekala ob spomeniku vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam na Kongresnem trgu, kjer je predsednik republike Borut Pahor položil venec in imel slavnostni nagovor, so sporočili iz urada predsednika republike. Na tej slovesnosti so na povabilo predsednika Pahorja bili navzoči visoki predstavniki petih največjih verskih skupnosti v Sloveniji: katoliške, evangeličanske, islamske, judovske in pravoslavne. Pred slovesnostjo jih je predsednik republike po napovedih sprejel v predsedniški palači.

Spomin na žrtve totalitarnih režimov bodo zaznamovali tudi z mašo v ljubljanski stolnici, ki jo bo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. Sledila bo akademija, ki jo pripravlja vojaški vikariat Slovenske vojske, so sporočili iz študijskega centra.

23. avgust je za evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov leta 2009 z resolucijo razglasil Evropski parlament, od leta 2012 pa ga uradno zaznamujemo tudi v Sloveniji. Podatki o tem, koliko žrtev po svetu so povzročili trije totalitarni režimi – fašizem, nacizem in komunizem – so različni, zagotovo pa je bilo žrtev več deset milijonov.