Minister Pličanič in generalni državni tožilec Fišer sta spregovorila  zbranim na 20. Tradicionalnih izobraževalnih dnevih državnih tožilcev v Termah Čatež. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Minister Pličanič in generalni državni tožilec Fišer sta spregovorila zbranim na 20. Tradicionalnih izobraževalnih dnevih državnih tožilcev v Termah Čatež. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Tožilstvo
Pristranske kritike, poskusi politizacije in vplivanja na delo tožilstva so po mnenju generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja obsojanja vredni. Foto: BoBo

Generalni državni tožilec Zvonko Fišer je v nagovoru zbranim na 20. Tradicionalnih izobraževalnih dnevih državnih tožilcev v Termah Čatež povedal, da so s skupnimi močmi in prizadevanji dosegli pozitivne rezultate pri svoji temeljni nalogi oz. pri izvajanju kazenskega pregona. Zlasti to velja za pregon gospodarske kriminalitete, ki resno ogroža dobrine v družbi.

Tožilstvo pa je s tem, da je pred sodišče pripeljalo primere in posameznike, za katere se je zdelo, da sodnega epiloga ne bodo dočakali, doseglo preboj in tudi obsodilne ter za nekatere tudi pravnomočne obsodbe, je pojasnil. Dodaten zagon pa so tožilci dobili z novimi predpisi.

Vtikanje politike je vredno obsodbe
"Takšni napadi in še toliko bolj, če do njih pride v odprtih kazenskih postopkih, so vsakršne obsodbe vredni," je Fišer menil o pristranski kritiki, poskusih politizacije in vplivanjih na delo tožilstva in hkrati pozval, naj država tožilce vzame v bran.

"Če država ne ukrepa tako, seveda dela slabo uslugo organu, ki je zgolj opravljal svojo nalogo, saj zmanjšuje njegovo avtoriteto. Še hujša posledica pa je ta, da prizadeva vladavino prava in s tem najhuje škoduje predvsem sama sebi," je opozoril.

Fišerja tudi skrbi, ker se navedeni pojavi kažejo tudi v organih zakonodajne oblasti. Preseneča ga tudi njena nezmožnost, da bi spoznala, da so tudi njene meje določene s predpisi in da je prestopanje teh meja poseg v vladavino prava.

Mediji ustvarjajo virtualno resničnost
Generalni državni tožilec je spregovoril tudi o poročanju medijev, ki po njegovem mnenju s svojim diskurzom včasih ustvarja virtualno resničnost, ki lahko pride v precejšnje nasprotje z delom tožilcev in pravosodja. Zato tudi ne more privoliti v to, da bi raven komunikacije z javnostjo in mediji padla v populizem.

Fišer pa je še opozoril na kadrovsko podhranjenost tožilstva, ki deluje s 70-odstotno kadrovsko pokritostjo, na nezadostno financiranje in hkratno širjenje nalog tožilstva. Pomembno je tudi, da državno tožilstvo deluje v okviru pravosodja in ne ministrstva za notranje zadeve ter da je pri odločanju o pregonu samostojno.

Pličanič: Tožilstvo dela dobro
Minister za pravosodje Senko Pličanič, ki se je tudi udeležil srečanja, je ocenil, da državno tožilstvo dela dobro, kljub temu pa si želi, da bi delalo še bolje, učinkoviteje in hitreje.