Protestniki so povabljene na slavnostno sejo in proslavo lahko opazovali le od daleč. Foto: BOBO Foto:
Protestniki so povabljene na slavnostno sejo in proslavo lahko opazovali le od daleč. Foto: BOBO Foto:
Borut Pahor
Pahor zapušča protestnike, potem ko je prisegel kot četrti predsednik republike. Trg republike je bil močno varovan. Foto: BoBo
Protestival v času državne proslave

Številni kulturniki, umetniki in društva so želeli opozoriti na potrebo po drugačni paradigmi v kulturi in politiki. Udeleženci so s seboj prinesli glasbila, odmevali so govori, pesmi in recitiranje poezije.

Glavna atrakcija protestnega shoda pa je bila povorka mask, s katero so ponazorili "politmaškarado". Ena največjih in tudi vodilna maska v povorki je predstavljala Smrt, češ da se dogaja pogreb pravne in socialne države. Povorka je krenila proti Prešernovemu trgu, na čelu so hodili trije glasbeniki s harmoniko, violino in bobnom, sledila je Smrt, za njo je stopala skupina, ki je pred sabo držala papirnate obraze, ki so predstavljali "nekropolitike", nato pa so sledili druge maske in drugi protestniki.

Čez Prešernov trg do ograje pred DZ-jem
Na trgu se je pomešala med presenečene Ljubljančane ob veselodecembrskem kuhanem vinu. Ob prazničnem drevescu sredi trga so igrali trubači, a so nato odstopili mesto glasnemu skandiranju, žvižganju in petju Zdravljice - protestniki so zapeli 4. in 7. kitico.

Ob zvokih Trzinke in vpitju: "Revolucija!" v megafon so se odpravili pred poslopje državnega zbora, kjer je prav takrat potekala slavnostna seja, vendar je policija celoten Trg republike ogradila z varnostnimi ograjami. Poslanci in povabljenci na slavnostno sejo v parlamentu so bili namreč po seji namenjeni čez trg v Cankarjev dom na državno proslavo, zato so morali protestniki ostati daleč stran.

Pahor prišel vse do ograje
Ob ograji so skandirali: "Lopovi, gotovi!", z glasnim nastopom in bobnanjem je za zidove DZ-ja skušala prodreti skupina Žižka hlače, nato pa je vse potihnilo zaradi minute molka "za mrtvo socialno državo". Skozi vrata državnega zbora so začeli prihajati politiki, namenjeni na proslavo, protestniki pa so jih pospremili z žvižgi in glasnim vzklikanjem. Povsem približal se jim je novi predsednik države Borut Pahor, vendar so ga jezno izžvižgali in mu nato pokazali hrbet.

Ko so vsi politiki zapustili DZ, se je kulturno-glasbeni program preselil na Plečnikov trg. Protestniki so imeli tudi velik transparent z napisom "Za človeka". Direktor založbe Sanje Rok Zavrtanik je pojasnil, da se zavzemajo za človeka, za zaščito solidarnosti in dostojanstva, ta transparent so nato razgrnili na tla na Plečnikovem trgu ter nanj pisali posvetila in sporočila, kot so: "Pridemo nazaj. Kmalu!"

Shod je bil prijavljen
Iz Založbe Sanje so sporočili, da so shod prijavili, da bi se izognili plačilu zagrožene globe. "V medijih je bilo včeraj slišati izjave (opozorilo ministra za notranje zadeve, ki je izrazil odločnost, da se bo izsledilo in kaznovalo posameznike, pri čemer ni izključeno, da je meril tudi na navedeni shod). Ker smo pri navedenem projektu nekateri posamezniki izpostavljeni z imeni in priimki, saj z idejo shoda simpatiziramo in jo podpiramo, ker smo delujoči na področju kulture in si plačila napovedanih sankcij (v višini do 8.000 evrov) nikakor ne moremo privoščiti, smo se odločili, da se obrnemo na vas, vas podrobneje obvestimo o naši nameri ter shod prijavimo," so organizatorji zapisali v sporočilu komandirju Policijske uprave Ljubljana.

Protestival v času državne proslave