Varuhinja meni, da so določene infomacije pomembne za razumevanje celotnega dogajanja, zato mediji o njih upravičeno poročajo. Foto: MMC RTV SLO
Varuhinja meni, da so določene infomacije pomembne za razumevanje celotnega dogajanja, zato mediji o njih upravičeno poročajo. Foto: MMC RTV SLO

Zdenka Čebašek Travnik tako opominja, da ustava v 35. členu varuje pravico do zasebnosti in osebnostne pravice, s tem da zagotavlja nedotakljivost človekove telesne in duševne celovitosti, njegove zasebnosti ter osebnostnih pravic, ki so pod določenimi pogoji varovane tudi po smrti.

"V vsakem konkretnem primeru je torej treba tehtati med interesom javnosti, da je obveščena o za njih pomembnih vsebinah in osebnostnimi pravicami posameznikov," meni varuhinja in dodaja: "Nedvomno pa je meja prekoračena pri objavi trupla žrtve. Objava fotografij iznakaženega trupla pokojnika ne more in ne sme biti v interesu javnosti."

Spolne navade občutljiv osebni podatek
"Spolne navade posameznika so občutljiv osebni podatek, ki pa je v konkretnem primeru pomemben za razumevanje celotnega dogajanja. Zato je mogoče upravičiti interes javnosti po tem podatku, pri poročanju pa bi bilo treba upoštevati tudi pieteto do pokojnika," pravi varuhinja in dodaja, da je lahko korektna informacija (če gre za potrjeno dejstvo) o odnosu med lastnikom in njegovimi psi v interesu javnosti.

"Podrobnosti (vrste poškodb pri psih in kako je do njih prišlo) pa po moji oceni ne sodijo v krog podatkov, ki jih lahko označimo kot interes javnosti," še meni Čebašek Travnikova.

Varuhinja ob tem še opominja, da je treba v vsakem primeru posebej navedene pravice tehtati in objaviti vsebine, za katere ima javnost upravičen interes.