Furs zavrača krivdo za samomor zavezanke, ki jo v SDMS-ju pripisujejo prav njim. Foto: BoBo
Furs zavrača krivdo za samomor zavezanke, ki jo v SDMS-ju pripisujejo prav njim. Foto: BoBo
false
SDMS pravi, da mora Furs nehati izdajati odločbe, ki ne vsebujejo vseh podatkov. Foto: BoBo
Odziv Fursa na obtožbe delavcev migrantov


Finančna uprava (Furs) je v sporočilu za javnost zapisala, da so v Sindikatu delavcev migrantov Slovenije (SDMS) z očitkom, da naj bi bil prav Furs kriv za smrt ene izmed njihovih članic, šli predaleč.

Na shodu 10. septembra pred poslopjem finančnega urada Maribor so člani sindikata polagali cvetje v spomin na davčno zavezanko, ki je storila samomor, ker naj bi, po besedah podpredsednice sindikata, prejela položnico za 5.000 evrov. "Polaganje cvetja pred vrata finančnega urada v njen spomin nedvomno nakazuje, koga SDMS krivi za njeno smrt," so dodali.

Ime so našli sami
Od SDMS-ja je Furs želel pridobiti ime te zavezanke, vendar jim identitete niso želeli razkriti, so pojasnili. Kljub temu so na Fursu po njihovih besedah "na podlagi številnih neformalnih virov, tudi nekaterih medijev", ugotovili, za katero osebo gre.

"Zavezanka je na začetku aprila prejela informativni izračun dohodnine za leto 2015. Sestavni del tega informativnega izračuna, na osnovi katerega naj bi po mnenju SDMS-ja naredila samomor, pa ni bila položnica v višini 5.000 evrov. Omenjeni informativni izračun dohodnine sploh ni vseboval nobene položnice. Nasprotno. Na podlagi informativnega izračuna za leto 2015 zavezanki pripada celo vračilo dohodnine," so zapisali.

O motivih SDMS-ja ne želijo špekulirati, upajo pa, da "se v prihodnje v svojem boju za pravice ne bodo več posluževali takšnih in podobnih metod, ki neutemeljeno in brez konkretnih podatkov diskreditirajo Finančno upravo RS".

SDMS: Sprenevedanje nas ne preseneča
Odzvali so se tudi v sindikatu, češ da jih obtožbe in sprenevedanja Fursa sploh ne presenečajo. "Pričakovati, da bomo govorili o imenih, je prav za lase privlečeno, saj vsak zavezanec za plačilo davka ve, da na vrhu vsake davčne odločbe na veliko piše 'DAVČNA TAJNOST'," so zapisali.

Po njihovih besedah so jih svojci pokojne prosili, naj ne operirajo več z imenom, ker naj bi jih uradni organi, vključno s Fursovimi inšpektorji, šikanirali.

Fursu so tudi poočitali, da se vedno izgovarjajo, da so samo izvajalci veljavne zakonodaje. "Očitno ni tako, saj vemo, da delavke na Fursu pišejo odločbe na osnovi okrožnic, ki nimajo nobene pravne podlage," so dodali. Hkrati so opozorili, da je pri vsakem informativnem izračunu zraven položnica, navedba, da naj bi zavezanki po informativnem izračunu pripadalo vračilo dohodnine, pa naj v nobenem primeru ne bi držalo, saj pri informativnih izračunih niso upoštevane še nobene olajšave.

V pogovoru za MMC pa je predstavnik za stike z javnostmi sindikata vseeno priznal, da bi poznejši obračun vseh plačanih dajatev verjetno lahko bil razlog za velik razkorak med 5.000-evrsko položnico in Fursovo trditvijo, da bi zavezanka morala denar dobiti celo nazaj.

Odziv Fursa na obtožbe delavcev migrantov