Izjava namestnika direktorja Sove Branka Cvelbarja, da takšna dokumentacija ne obstaja, po Gantarjevih besedah ni resnična. Foto: RTV SLO
Izjava namestnika direktorja Sove Branka Cvelbarja, da takšna dokumentacija ne obstaja, po Gantarjevih besedah ni resnična. Foto: RTV SLO
Jožef Jerovšek je potrdil, da obstajajo dokumenti o spremljanju dogajanja v Piranskem zalivu. Foto: RTV SLO
Jožef Jerovšek
Poslanec Jožef Jerovšek (SDS) je avgusta 2004 postavil poslansko vprašanje v zvezi z incidenti v Piranskem zalivu. Foto: EPA
Gantar zavrnil Cvelbarjeve navedbe

Kot je povedal predsednik parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, je pooblaščena skupina komisije pretekli teden dvakrat nenapovedano obiskala Sovo in pregledala nekatere dokumente.

Predvsem so jih zanimali dokumenti o spremljanju dogajanja v Piranskem zalivu leta 2004, ko so se vrstili incidenti med slovenskimi in hrvaškimi ribiči. Kakšna je njihova vsebina, pa Gantar ni mogel povedati, saj bi s tem kršil tajnost podatkov. Dodal je še, da izjava namestnika direktorja Sove Branka Cvelbarja, da takšna dokumentacija ne obstaja, ni resnična. Ob tem je dejal, da se mu zdi nenavadno, da so se javno začeli oglašati visoki predstavniki Sove.

Da je del skupine res obiskal sedež Sove, je potrdil tudi poslanec SDS-a Jožef Jerovšek. Po njegovih besedah si je skupina ogledala odredbe, ki se v širšem sklopu nanašajo na stvari, povezane z dogajanjem v Piranskem zalivu jeseni leta 2004, vendar pa dokazov o tem, da naj bi se za incidente dogovarjala takratni vodja slovenske opozicije in zdajšnji premier Janez Janša in hrvaški premier Ivo Sanader, ni.

Magnetograma Gantar ne bo izročil vladi
Gantar je povedal še, da komisija preverja možnosti za ponoven pogovor z nekdanjim direktorjem Sove Iztokom Podbregarjem. Ta v torek pred komisijo ni nastopil, ker z njim ni smel njegov odvetnik.

Gantar je obžaloval, da do pogovora s Podbregarjem ni prišlo, vendar pa zatrdil, da tudi, če ga ne bo, komisije pri delu to ne bo oviralo. Podbregarja v pogovor ne morejo prisiliti, če pred komisijo ne bo želel nastopiti. Ob tem je Gantar opozoril še, da za pogovor s komisijo ni potrebna odveza molčečnosti s strani vlade. Če bi bilo temu tako, meni Gantar, bi pred komisijo lahko govorili samo tisti, ki bi jim vlada dala odvezo molčečnosti, kar pa bi enostavno pomenilo, da bi vlada nadzorovala, kdo sme govoriti pred to komisijo in bi s tem vlada dejansko nadzirala parlamentarno komisijo.

Gantar je ob tem potrdil, da je nekdo iz komisije vladi poročal o vsebini Podbregarjevega nastopa pred komisijo v začetku junija, in dodal, da je vladna zahteva, da ji komisija izroči magnetogram pogovora s Podbregarjem, neutemeljena. Dodal je, da vladi ne nameravajo poslati tega magnetograma.

Gorenak pravi, da Gantar zavaja
Na Gantarjeve trditve se je odzval tudi državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Vinko Gorenak. Dejal je, da so Gantarjeve navedbe zavajajoče, saj dajejo vtis, da trditve Antona Ropa o dogovarjanju o incidentih v Piranskem zalivu držijo. Gorenak trdi, da je Sova z uradnim dokumentom zanikala obstoj uradne dokumentacije s takšno vsebino.

Jerovšek je na incidente opozarjal že leta 2004
Poslanec Jožef Jerovšek (SDS) je avgusta 2004 postavil poslansko vprašanje v zvezi z incidenti v Piranskem zalivu. Takrat je ocenil, da gre za "skrbno pripravljen scenarij" in da "taki incidenti ne priletijo iz zraka". Pri tem Jerovšek poudarja, da se njegovo takratno vprašanje nanaša na incidente v letih 2002 in 2003, saj poročil, ko je on postavljal vprašanje za leto 2004 še ni bilo. Jerovšek je tudi izjavil, da teza, da so bili incidenti v letu 2004 nekaj posebnega in dogovorjeni vnaprej, ne drži. Prav tako kot zlonamerne označuje navedbe, da naj bi se Janša in Sanader o incidentih leta 2004 dogovarjala.

C.R.

Gantar zavrnil Cvelbarjeve navedbe