Robert Golob, Saša Arsenovič. Foto: BoBo
Robert Golob, Saša Arsenovič. Foto: BoBo

Med premierjevim obiskom Maribora je bilo napovedano srečanje z županom, a so ga iz kabineta predsednika vlade danes odpovedali.

Napetosti med Arsenovičem in Gibanjem Svoboda

Med vodstvom mariborske občine in mariborskim odborom Gibanja Svoboda se je po zadnjih lokalnih volitvah precej iskrilo, županu Sašu Arsenoviču koalicije ni uspelo sestaviti, svetniki največje vladne stranke, ki jo v mestnem svetu vodi nedavno znova imenovani direktor UKC-ja Maribor Vojko Flis, pa marsikdaj niso podprli predlogov župana.

Golob je lani celo dejal, da delovanje mariborskih občinskih oblasti ne ustreza vrednotam njegove stranke, na kar je Arsenovič odgovoril, da ima za veliko vrednoto povezovanje in da tudi od Gibanja Svoboda pričakuje izpolnitev obljub, ki jih je dalo pred volitvami.

Premalo državne podpore za Maribor

Mariborski župan je državi večkrat tudi očital, da mestu ne zagotavlja vzdržnega financiranja ter da se vse bolj zajeda v občinske proračune. Po njegovem prepričanju namreč država občinam nameni bistveno premalo denarja, ta razkorak pa da še naprej raste.

V mariborskem mestnem odboru SD-ja so predstavili analizo, ki kaže, da ima Maribor močno demografsko težavo, saj je indeks staranja prebivalstva bistveno višji kot v Sloveniji, mesto pa ima že več kot dve desetletji negativen naravni prirast.

Golob in Valentina Prevolnik Rupel obiskala UKC Maribor

Sorodna novica Golob: Skrajni čas je, da se stavka zdravnikov zamrzne

Premier Robert Golob je skupaj z ministrico za zdravje Valentino Prevolnik Rupel obiskal UKC Maribor. Tam sta komentirala stavko, sešla sta se tudi z vodstvom kliničnega centra.

Premier se je zahvalil vsemu osebju UKC-ja Maribor, negovalcem, strokovnemu osebju, medicinskim sestram, zdravnicam in zdravnikom, ki po njegovih besedah tudi v teh dneh enako predano delajo in skrbijo za paciente. "To sem se lahko danes tudi prepričal na lastne oči v UKC-ju Maribor. In moram reči, da sem bil s tem, kar sem videl, zelo zadovoljen. In videl sem tudi zadovoljne paciente. To je tisto, kar največ šteje," je dejal premier.

Spomnil je, da je v zadnjih dveh tednih obiskal kar nekaj bolnišnic, od Postojne, Jesenic ter UKC-ja Ljubljana in danes UKC-ja Maribor. "In ena stvar je skupna vsem. Tam, kjer imamo povezane ekipe, tam, kjer vsi zaposleni delujejo kot eno, tam ni težav. In želim si, da bi to sporočilo, da se morajo razmere v zdravstvu reševati celovito, ne pa parcialno za eno skupino, prodrlo v možgane vseh. Ker nihče v zdravstvu ne more delati sam," je poudaril premier.

Vsi zaposleni morajo po njegovih besedah delovati kot enotna ekipa. "In potem so stvari rešljive, tudi v zahtevnih pogojih, kot so današnji," je dodal.

Za obisk sta se premierju Golobu in ministrici za zdravje Valentini Prevolnik Rupel v izjavi zahvalila v. d. direktorja UKC-ja Maribor Vojko Flis in strokovna direktorica UKC-ja Maribor Nataša Marčun Varda. Flis je dejal, da so se pogovarjali o delu ustanove in njenem razvoju ter o tem, kakšne bodo v prihodnje tudi zmogljivosti "drugega UKC-ja v Sloveniji".

Strokovna direktorica pa je dodala, da sta si gosta ogledala nekatere oddelke oz. njihove "paradne konje tako rekoč", predstavili so jima strokovno delo in izzive, ki jih čakajo.