Prvak Zaresa je podal svoj odstop z ministrskega mesta. Foto: MMC RTV SLO
Prvak Zaresa je podal svoj odstop z ministrskega mesta. Foto: MMC RTV SLO

Delo mojega resornega ministrstva je bilo dobro opravljeno, tako da odhajam z zelo mirno vestjo in zadovoljen z bilanco.

Gregor Golobič
Vlada
Usoda vlade bo znana po nedeljskem referendumu. Foto: MMC RTV SLO
Golobič zapustil vlado

Odstopno izjavo je Gregor Golobič premierju Borutu Pahorju dal po seji vlade, odstopa pa s 4. junijem. Pahor je izjavo sprejel, je Golobič povedal novinarjem. "Moj odstop je posledica mnogoterih elementov, nestrinjanj, predlogov, ki niso bili sprejeti," je dejal.

Da bo dan pred referendumom o pokojninski reformi odšel iz vlade, je Golobič sicer napovedal že po padcu zakona o malem delu sredi aprila. Svojo funkcijo bo opravljal do imenovanja novega ministra, nato pa se bo 'preselil' v poslanske klopi. Ali ima kandidata za novega ministra, ni želel odgovoriti.

Tudi premier Pahor je potrdil, da bo Golobič še sodeloval v vladi, saj želi v državni zbor ob obvestilu, da je odstopil, poslati tudi predlog novega ministra ali ministrice. Tega pa bo predlagala stranka Zares. "Golobič je do zdaj z mano delil lepe in težke trenutke in odločitve. Zato se mu zahvaljujem," pravi Pahor.

Neznanka ostaja tudi odstop Zaresovih ministric
Svet Zaresa pa bo o izstopu iz koalicije odločal v sredo. Nejasno namreč ostaja, ali bodo odstopile preostale tri ministrice Zaresa - ministrica za gospodarstvo Darja Radić, ministrica za kulturo Majda Širca in ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs. Mnenja v stranki in zunaj nje so po Golobičevih besedah različna, saj imajo "odgovornost do stranke, volivcev, do vlade, koalicije in države".

Irma Pavlinič Krebs je na vprašanje, ali bo na svetu stranke glasovala za izstop Zaresa iz koalicije, odgovorila, da ni vprašanje le to, kje bo kakšna stranka postavljena v političnem prostoru. "Ta trenutek Slovenija potrebuje upravljavce, ki bodo uživali zaupanje ljudi," poudarja ministrica.

Svetlik: O odstopu še nisem rekel zadnje besede
Pogostih vprašanj o odstopu, če pade pokojninska reforma, je deležen tudi minister za delo Ivan Svetlik, ki se mu je DeSUS pred časom že "odrekel". Svetlik sicer pravi, da o odstopu še nikoli ni rekel dokončne besede. "V zadnjih dveh letih smo veliko vložili v to, da smo socialno državo ohranili v dobri kondiciji. A približujemo se točki, če bo padla pokojninska reforma, da bo treba to državo začeti rezati, zmanjševati pravice. Takrat bo moja motivacija zelo padla."

Poudaril je, da dozdajšnji način dela s sindikati ni bil uspešen in da bo v primeru padca reforme treba poiskati nov način, s katerim bi to vprašanje razrešili. Na vprašanje, kakšen izid pričakuje, Svetlik odgovarja, da napovedi ne kažejo najbolje.

"6. junija se ne bo zgodilo nič"
"6. junija se v resnici ne bo zgodilo nič, razen da bomo ugotovili, da smo obsojeni sami nase. Če nismo vredni, da kot država sprejemamo razsodne, dolgoročno vzdržne odločitve, bomo imeli težave že prej kot ob praznovanju 40-letnice te države," pa je o tem, kaj se bo zgodilo po referendumu, dejal Golobič.

Sam se iz politike ne bo umaknil, saj se vrača med poslanske klopi, od koder pa bo morala oditi Cveta Zalokar Oražem, ki ga je nadomestila, ko je nastopil ministrski mandat. Zalokar Oražmova je ob tem pravi, da je odhod iz politike zanjo pravzaprav olajšanje, "ker je zadeva anarhična, konfuzna, stvari ne tečejo niti v koaliciji niti v strankah".

Delo mojega resornega ministrstva je bilo dobro opravljeno, tako da odhajam z zelo mirno vestjo in zadovoljen z bilanco.

Gregor Golobič
Golobič zapustil vlado