Notranji minister je (pričakovano) zavrnil vse očitke iz interpelacije. Foto: BoBo
Notranji minister je (pričakovano) zavrnil vse očitke iz interpelacije. Foto: BoBo
Podpisi za referendum
Ni jasno, kako in kje se je izgubilo 36 listov s spodpisi pod zahtevo o zbiranju podpisov za razpis referenduma o slabi banki. Foto: MMC RTV SLO
Trenja med opozicijo in koalicijo dosegla vrhunec

Glede očitka poslancev Pozitivne Slovenije, da je poskusil onemogočiti voljo volivk in volivcev, ki so želeli vložiti zahtevo za razpis zakonodajnega referenduma o t. i. slabi banki, Gorenak v odgovoru na interpelacijo pravi, da je ministrstvo postopek preverjanja podpisnikov, vloženih k pobudi za referendum o zakonu o slabi banki, vključno s pripravo analize razlogov za zavrnitev podpisnikov, končalo v ponedeljek, 29. oktobra.

Celoten odgovor Vinka Gorenaka na interpelacijo, ki ga je vlada že podprla, si lahko preberete tukaj.

Gorenak ob tem poudarja, da "ni šlo za namerno zavlačevanje oziroma odlašanje obveščanja Državnega zbora in da ni šlo za onemogočanje pobudnika". "Dodatno preverjanje izločenih podpisnikov prej kaže na to, da je ministrstvo želelo odpraviti vse dvome, zaradi katerih bi mi lahko kdor koli očital onemogočanje referendumske pobude volivk in volivcev," je še zapisal v odgovoru na interpelacijo.

Nihče ne ve, kdo je izgubil 36 listov
Ne strinja se niti z očitkom, da je on odgovoren, da je "izginilo" 36 listov s fotokopijami podpisnikov pod pobudo za referendum o zakonu o slabi banki. Ob tem pojasnjuje, da je ministrstvo že v prvi fazi (25. in 26. oktobra) preverilo "vse podpisnike na vseh 271 listih, ki jih je kot fotokopije prejel iz Državnega zbora". "Ključno pri tem je, da tudi Državni zbor potrjuje, da ni štel fotokopij, ki jih je poslal DUNZMN. Predlagatelji interpelacije povsem zmotno ali zavajajoče trdijo, da je Državni zbor DUNZMN poslal 307 fotokopij," pravi Gorenak.

Prepričan je, da dejstvo, da sta bila med fotokopijami listov pobude za referendum o zakonu o slabi banki dva lista podpisnikov za referendumsko pobudo za zakon o holdingu, ni ne krivda ministrstva oz. zaposlenih ne njegova krivda.

O internih nadzorih sta se dogovorila s predsednikom DZ-ja
PS je Gorenaku očital tudi, da je prepozno uvedel interni nadzor zaradi izginulih podpisov, kar Gorenak zavrača s pojasnilom, da sta se o tem, da bosta uvedla vsak svoj nadzor, dogovorila s predsednikom DZ-ja Gregorjem Virantom. Istega dne, ko je sam naročil oz. podpisal interni nadzor, je Virant že predstavil prve izsledke svojega nadzora.

"Z očitkom 'o nepojasnjenem izginotju fotokopij podpisov kot precedensu v slovenski demokraciji' se je mogoče strinjati. To, kar se je zgodilo, se ne bi smelo zgoditi in tako Državni zbor kot ministrstvo morata sprejeti vse potrebne ukrepe, da se kaj podobnega ne bo zgodilo nikoli več," na koncu še piše Gorenak in dodaja, da je nesprejemljivo, da predlagatelji interpelacije "tako objektivno kot subjektivno krivdo za nastali položaj pripisujejo izključno ministrstvu oziroma meni".

Poudarja, da do zdaj še nobena preiskava ni potrdila, da se je 36 listov "izgubljenih" podpisov za referendum o zakonu o slabi banki izgubilo na ministrstvu.

Vlada se je z odgovorom seznanila v sredo in ga tudi podprla.

Trenja med opozicijo in koalicijo dosegla vrhunec