Ob nekaterih napovedanih spremembah pričakuje Gorenak veliko razumevanje na lokalni ravni in upiranje na ravni države. Foto: BoBo
Ob nekaterih napovedanih spremembah pričakuje Gorenak veliko razumevanje na lokalni ravni in upiranje na ravni države. Foto: BoBo
Policistka pred stavbo ministrstva za notranje zadeve
Gorenak meni, da se je treba usmeriti v operativno delo policije. Foto: BoBo
MNZ, nova stavba, litostrojska
Minister predvideva, da bo do 10. marca narejen vladni načrt za selitev in da Nacionalni preiskovalni urad zagotovo ne bo ostal v zdajšnji stavbi. Ali se bo ministrdtvo selilo na Litostrojsko še ni znano, je pa po besedah ministra stavba narejena za potrebe policije. Foto: BoBo
Policisti iz pisarn na teren?
Rezi v policiji in notranjem ministrstvu

Na tiskovni konferenci je pojasnil, da je bil 10-milijonski primanjkljaj zavestno načrtovan v proračunu za letos in da z rebalansom proračuna verjetno ne bo nič boljše, prej slabše. "Na letni ravni imamo približno 371 milijonov sredstev, ki so namenjena delovanju te hiše. Razmere so strahovite. 80 odstotkov vsega tega gre za plače, za materialne stroške gre 16 odstotkov in zgolj štirje odstotki za investicije," je razmere opisal Gorenak.

Z ministrom za notranje zadeve boste lahko v MMC-jevi spletni klepetalnici poklepetali v petek ob 12. uri.

"Imam eno samo izbiro - to so plače"
Sprašuje se, kako zagotoviti sredstva za plače, ki mesečno dosegajo 23 milijonov evrov. "Sem pred dilemo. Ali nižati investicije ali materialne stroške? Na investicijah ni nič, na materialnih stroških lahko naredimo kaj? Ne kupimo vozil, zaščitne opreme ... V to ne bomo šli. Standarda ne moremo še bolj znižati," je dejal.

"Imam eno samo izbiro - to so plače. Policist zasluži 8,9 evra bruto na uro. Ali lahko nižam te plače," se sprašuje Gorenak. "Jaz mislim, da ne," je dejal. "Lokalni policijski nivo je kadrovsko, materialno in plačno že tako osiromašen, da ne more biti bolj. Regionalni nivo se je odebelil in malo pridobil, državni nivo pa je že kar precej debel," je poudaril.

Od leta 2000 do danes se je državni obseg policije in organov v sestavi ministrstva močno povečal, reorganizacije pa so prinesle umetno ustvarjanje dobro plačanih delovnih mest, je opomnil in dodal, da je podobno stanje tudi na regionalni ravni.

Gorenak bi varčeval tudi z upokojevanjem
"Na osnovi analiz delovnih procesov je treba krepko in hudo zmanjšati delovna mesta na državni ravni," je povedal in dodal, da bodo kadre premeščali na lokalno raven. Prepričan pa je, da so odpuščanja realnost in nujnost.

Privarčevati namerava tudi z upokojevanjem delavcev. Zatrdil je, da je za upokojitev primernih 440 ljudi. V upokojitev jih na ministrstvu sicer ne morejo prisiliti, a minister upa na razumevanje glede na obstoječi finančni položaj.

"Stroški prevoza lahko presegajo tudi 1.500 evrov na mesec"
Opozoril je tudi na visoke potne stroške, ki jih plačuje ministrstvo. "Ta hiša plačuje 19 milijonov evrov potnih stroskov," je povedal. V nekaterih primerih potni stroški presegajo 1.500 evrov na mesec, saj se zaradi pomanjkanja policistov, na primer, na Obalo nekateri policisti vozijo tudi s Štajerske.

Generalnemu direktorju policije bo naložil, naj individualno preverijo vse, ki na leto prejmejo več kot 5.000 evrov potnih stroškov. Zanje naj se najdejo rešitve, ki pomenijo postopno premestitev "domov".

"Policista rabimo v akciji, ne za pisalno mizo"
Zatrdil je še, da je problem policije in državne uprave v celoti administriranje. "Policiste dušijo bagatelna kazniva dejanja. Če nekdo ukrade pašteto, policist izpolni 73 podatkov na petih straneh, porabi eno uro, država okoli deset evrov, pašteta stane 50 centov, tožilec pa zavrne pregon," je opisal.

Napovedal je, da bo podal pobudo pravosodju, da čim prej spremeni zakonodajo. "Policista rabimo na terenu, v preventivi, v akciji in ne za pisalno mizo," je poudaril.

Direktorat za tožilstvo za zdaj na papirju
Minister je komentiral tudi dogajanje, povezano s pripojitvijo tožilstva notranjemu ministrstvu. Spomnil je, da zakon o vladi in zakon o javni upravi še nista usklajena. Prehodno obdobje bo do 1. aprila. Gorenak je dejal, da mora biti zakon o javni upravi popravljen in da bo tedaj zadeve dokončno postavil na svoje mesto.

"Do takrat sva z ministrom za pravosodje Senkom Pličaničem dogovorjena, da bodo zaradi kadrov in prostorov tekoče naloge opravljali na ministrstvu za pravosodje. V tem času bomo vzpostavili direktorat za tožilstvo. Ampak bo zaenkrat na papirju, na čakanju, do konca zakonskih in koalicijskih odločitev," je pojasnil.

Ponovno je zavrnil nekatere navedbe, da bi bili tožilci podrejeni policiji. "Tožilska organizacija je samostojna v ustavi, tožilska organizacija ima samostojnost v zakonu o državnem tožilstvu. Tožilec je gospodar predkazenskega postopka, kriminalisti pa so, se opravičujem kriminalistom, njihovi serviserji. Kriminalist zgolj servisira tožilske postopke," je poudaril.

Policisti iz pisarn na teren?
Rezi v policiji in notranjem ministrstvu