Predlog novele zakona je podprlo 7 sindikatov, 23 pa ne. Foto: MMC RTV SLO
Predlog novele zakona je podprlo 7 sindikatov, 23 pa ne. Foto: MMC RTV SLO

Javnim uslužbencem se bodo po predlagani noveli plače s prihodnjim letom uskladile za 25 odstotkov stopnje rasti življenjskih potrebščin.

Posedi: "Potrebna je sistemska rešitev, ne socialni transferji."
Kot navaja vlada, ki je predlog v torek pripravila za obravnavo v državnem zboru po nujnem postopku, se morajo, ker višina stopnje rasti cen življenjskih potrebščin v državi v letu 2011, predvidene v jesenski napovedi gospodarskih gibanj Urada za makroekonomske analize in razvoj, znaša 2,2 odstotka, s 1. januarjem 2011 osnovne plače v javnem sektorju uskladiti za 0,55 odstotka.

Vodja pogajalske skupine sindikatov javnega sektorja Janez Posedi se s predlogom tega zakona ne strinja, saj se mu zdi, da glavnih stvari ne ureja. Prepričan je, da bi moral zakon odpravljati plačna nesorazmerja, ne pa da razkorak med minimalnimi in največjimi plačami v javnem sektorju še poveča. Po njegovem mnenju tak zakon ni nič drugega enačenje socialnih transferjev s plačami javnega sektorja.
Gorenak: Vlada igra umazano igro
Predsednik odbora Vinko Gorenak (SDS) je že z uvodnim govorom sprožil izmenjavo razgretih besed. Vlado je obtožil, da igra zelo dvolično, umazano vlogo s preferiranjem t. i. Štrukljevih sindikatom nad t. i. Posedijevimi sindikati javnega sektorja. "Štrukljevi so dosegli višjo stopnjo uskladitve, potem pa je vlada na umazan način prišla v parlament in razglasila, da je sedem sindikatov dovolj za kolektivno pogodbo. To je zelo umazan način." V pogajanjih s sindikati je bilo na pladnju 30 milijonov evrov, pa je bila vlada pripravljena iti skozi odpravo dežurstev in stavko javnega sektorja, zdaj pa brez težav poišče 20 milijonov, je dejal Gorenak.

Poslanci koalicije, predvsem Miran Potrč (SD) ter Anton Anderlič (LDS), so odstro protestirali nad "moraliziranjem" in "neprimernim vodenjem" odbora. Anderlič je Gorenaka pozval, naj svoje obtožbe podkrepi z argumenti in umazano igro prijavi pristojnim organom. Posedi se je od Gorenakove izjave, da vlada z umazano igro preferira določen del sindikatov, distanciral.

Čepič: Vlada skrbi za vse
Bogdan Čepič iz SD-ja je odvrnil, da vlada z zakonom poskrbi za vse javne uslužbence, pri tem ni mogoče nikakršno preferiranje določene skupine. Dodal je, da je bila največja odprava nesorazmerij v večini že odpravljena, sploh pa ne gre samo za 20 milijonov evrov. Z dosledno uveljavitvijo vsebina zakona o sistemu plač bi številka z 20 zrasla na 500 milijonov, je pojasnil poslanec Socialnih demokratov.

Čepič se strinja s Posedijem, da je zakon slab in da bi ga bi bilo treba napisati na novo. Po njegovem mnenju naj bi bil ta zakon "velik nateg javnih uslužbencev", a bo tako zakon kot tudi dopolnila podprl.

V SLS-u proti zakonu
V SLS-u zakona ne bodo podprli, saj naj bi bili stroški, povezani s plačami in tudi z javnim sektorjem samim, previsoki. Se pa zavedajo, da brez učinkovitega javnega sektorja država ne more delovati dobro. Franc Bogovič (SLS) še opozarja, da je pri višanju plač vseeno treba biti previden, saj bo glede na zadolževanje države denarja kmalu zmanjkalo.

Štrukelj: Gorenakovo ravnanje je nesprejemljivo
Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja (KSJS) Branimir Štrukelj se je na sejo odbora odzval s pismom Gorenaku. Štrukelj protestira, ker njihova konfederacija, ki zastopa 74.000 članic in članov, ni bila vabljena na sejo. Gorenaka zato sprašuje, zakaj jim je onemogočil, da o predlaganih spremembah povejo svoje mnenje.

Meni, da je Gorenakovo ravnanje nesprejemljivo, saj je na sejo povabil Posedija, ki je po veljavnem poslovniku o poteku pogajanj vodja ene izmed dveh enakopravnih pogajalskih skupin sindikalno organiziranih javnih uslužbencev.

Štrukelj je še zapisal, da na sejo verjetno ni bil povabljen, ker Gorenak ni želel slišati, "da je zakonska uskladitev plač januarja 2011 posledica varovalke, ki smo jo vnesli v dogovor z vlado, ko smo podpisovali zadnji aneks, s katerim se uveljavitev tretje in četrta četrtine zamika v čas gospodarske rasti". Pojasnil je, da so bili dovolj previdni, da so se zavarovali za primer, ko bi vlada eni izmed skupin popustila, da ne bi ostala v neenakem položaju.

Vlada in sindikati oktobra dosegli dogovor
Priprava novele izhaja iz dogovora o ukrepih na področju plač in drugih prejemkov v javnem sektorju za leti 2011 in 2012, ki so ga v začetku oktobra sklenili predstavniki vlade in reprezentativnih sindikatov javnega sektorja skupaj z aneksom 4 h kolektivni pogodbi za javni sektor. Odbor za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje se bo poleg predloga novele lotil tudi vprašanja nameravane ukinitve policijskih uprav v okviru reorganizacije slovenske policije.