Notranji nadzor v NPU-ju naj bi razkril številne nepravilnosti. Foto: MMC RTV SLO
Notranji nadzor v NPU-ju naj bi razkril številne nepravilnosti. Foto: MMC RTV SLO
Vinko Gorena
Vinko Gorenak, ki opravlja tekoče posle notranjega ministra, zatrjuje, da preiskava dela NPU-ja ni politično motivirana, saj jo je odredil že Aleš Zalar. Foto: BoBo

Dokaz, da ne gre za politično odločitev, je po besedah Gorenaka, ki opravlja tekoče posle ministra za notranje zadeve, dejstvo, da je zahtevo za nadzor že novembra leta 2011 podpisal pravosodni minister Aleš Zalar, ki je takrat opravljal tudi naloge ministra za notranje zadeve.

Po poročanju POP TV-ja naj bi notranji nadzor, ki ga je minister Vinko Gorenak odredil za Nacionalni preiskovalni urad (NPU) in v katerem naj bi preučevali ustreznost organizacije dela ter strokovnost, zakonitost in pravočasnost izvajanja nalog urada, pokazal, da je NPU zavračal primere gospodarske kriminalitete in v letu 2011 končal le 24 zadev, devet s kazenskimi ovadbami.

NPU naj lani ne bi od drugih enot policije samoiniciativno prevzel v obravnavo nobene zadeve, poleg tega pa ni vedno upošteval meril za njihov prevzem. Pri pregledu šestih pobud pa naj bi se izkazalo, da je NPU obravnavo dveh zahtevnih primerov gospodarske kriminalitete zavrnil, čeprav sta oba primera izpolnjevala predpisana merila.

Direktor direktorata za policijo in druge varnostne naloge Miroslav Žaberl je poudaril, da so nadzorovali delovanje v letu 2011, torej leto po ustanovitvi urada, ko so se v NPU-ju še vedno spopadali z nekaterimi organizacijskimi težavami in so potrebovali tudi čas za usposabljanje. To so med nadzorom upoštevali, je dejal, a dodal, da je primerjava števila obravnavanih primerov na NPU-ju in v kriminalističnih službah policijskih uprav pokazala, da so na NPU obravnavali premalo zadev, nekatere preiskave so trajale predolgo, hkrati pa so ugotovili tudi manjše strokovne nepravilnosti. Po njegovem mnenju bi lahko pritrdili dejstvu, da na NPU-ju opravijo manj preiskav, ker so te toliko bolj zahtevne, vendar pa vseh primerov, ki so jih obravnavali na NPU-ju, "ne moremo uvrstiti med zahtevnejše".

Žaberl sicer nepravilnosti deloma pripisuje nestrokovnosti samih preiskovalcev, "ki so prišli od zunaj", vzrok pa bi morda lahko bil tudi neustrezno vodenje enote, predvsem v delu, ko niso preiskovali primerov, ki bi jih po zakonu morali prevzeti. Kot pravi minister, pa so preiskovalci pretežni del delovnega časa preživeli v pisarnah, "kar seveda ni dobro, ker kriminalisti sodijo na teren".

(Ne)preiskava Tovšakove
Žaberl ni želel komentirati navedb, da naj bi na NPU-ju zavrnili preiskovanje nekdanje direktorice Vegrada Hilde Tovšak. O tem je več povedal Gorenak, ki je dejal, da "generalni direktor policije Stanislav Veniger že od lani zelo natančno spremlja, kaj NPU obravnava", zato se po njegovem mnenju ne more več zgoditi, "da bo nekdo rekel, da primera Vegrad ne bodo obravnavali, in ga bodo prepustili lokalnim kriminalistom". Minister Gorenak je policiji zaradi izsledkov dela NPU-ja v letu 2011 tudi že izdal obvezne usmeritve in dodal, da bo moral NPU v času, ki prihaja, dati "veliko več od sebe".

Nespoštovanje rokov in slabo sodelovanje
Pri pregledu devetih naključno izbranih dosjejev kaznivih dejanj so v večini ugotovili pomanjkljivosti oz. nepravilnosti predvsem glede nespoštovanja rokov za vnos kaznivih dejanj v evidence, opazili pa so tudi napačno navajanje datumov zaznave kaznivih dejanj kakor tudi razlogov za začetek policijske preiskave.

NPU in Uprava kriminalistične policije generalne policijske uprave pa tudi nista spoštovala navodil o sodelovanju in pomoči med NPU-jem in drugimi policijskimi enotami, ki določajo, da si dvakrat mesečno izmenjajo informacije.

Na MNZ-ju so pripravili navodila in usmeritve za odpravo napak pri delu NPU-ja. Policija bi morala zagotoviti, da bo NPU končal obravnavo več preiskav sumov kaznivih dejanj s področja gospodarske in korupcijske kriminalitete. NPU pa naj bi z izvajanjem enostavnejših policijskih pooblastil tudi na terenu in ne le v uradnih prostorih urada ter z ustreznimi organizacijskimi ukrepi skrajšal čas obravnavanih zadev.

Med "nacionalnimi" preiskovalci tudi teologi
Po poročanju POP TV-ja je na NPU-ju na novo zaposlen tudi diplomirani teolog, ki naj ne bi imel izkušenj pri pregonu gospodarskega kriminala. Policija pa tudi ni pojasnila, kaj je počel zadnja leta, ko je bil dodeljen Policijski akademiji v Tacnu.

Vodja urada Bruno Blažina je pojasnil, da so se na podlagi usmeritev, ki jih je pripravil minister, odločili za 14 novih zaposlitev na NPU-ju. Zavrnil je očitke, da je šlo za ljudi brez ustreznih kompetenc. Dejal je, da so v vseh 14 primerih premestili ljudi, ki so že prej delali kot kriminalisti. Tako so "že prvi dan dobili 14 polno operativnih preiskovalcev".

Blažina: Tudi teolog je dobrodošel kader
Hkrati je Blažina pojasnil, da je "NPU unikum v policiji, kjer ne gre za neko klasično policijsko enoto, tako da je tudi teolog pri nas zelo dobrodošel, pa tudi ostali poklici s področja družboslovnih ved", je še razložil prvi mož NPU-ja.