Krovni izvajalci del ostajajo optimisti. V torek, pravijo, bo vse pripravljeno. Foto: MMC RTV SLO/T. G.
Krovni izvajalci del ostajajo optimisti. V torek, pravijo, bo vse pripravljeno. Foto: MMC RTV SLO/T. G.
Dvorana Stožice
V torek se bodo slovenski košarkarji pomerili s Španci, v sredo pa bo Kekova četa proti Avstralcem odprla nogometni stadion. Foto: MMC RTV SLO/T. G.
Stožice se predstavijo

Direktor Grepa in predsednik upravnega odbora družbe Gradis skupina G Uroš Ogrin je bil ob obisku športnega centra Stožice pred ponedeljkovim tehničnim pregledom objektov optimističen. Kot je dejal, ni nobenih večjih ovir, da tehnični pregled ne bi uspel in da ne bi pridobili uporabnega dovoljenja pred prvo tekmo, napovedano za torek.

Ogrin je zanikal informacije, da uporabno dovoljenje v torek še ne bo pravnomočno. Kot je pojasnil ob skupnem obisku Stožic z novinarji, županom Mestne občine Ljubljana Zoranom Jankovićem ter direktorjem Grepa in predsednikom uprave družbe Energoplan Zlatkom Srako, bo uporabno dovoljenje izdalo ministrstvo za okolje in prostor, tako da možnosti pritožbe na njihovo odločitev ni, posledično pa je pravnomočna.

Sraka je pojasnil, da ima Grep danes zelo malo zapadlih dolgov do podizvajalcev. Tako so po njegovih trditvah do zdaj poravnali več kot 70 milijonov evrov dolgov. Sicer pa Ogrin upa, da bodo obveznosti do podizvajalcev poplačane še v avgustu.

S končanjem gradnje in predajo športnega dela Stožic Mestni občini Ljubljana bodo tudi izpolnili enega izmed pogojev za črpanje prvega obroka posojila v vrednosti 50 milijonov evrov (od skupnih 115 milijonov evrov posojila).

Poleg tega pogoji za pridobitev prvega dela izplačila posojila zahtevajo oddajo 60 odstotkov prostorov v trgovskem centru. Do zdaj so po njegovih besedah uspeli oddati 45 odstotkov prostorov. S prvim delom izplačila posojila nameravajo v celoti pokrili prvo fazo gradnje projekta Stožice, ki obsega javni del objekta in 80 odstotkov gradnje trgovskega centra, skupaj z vsemi garažnimi mesti.

V trgovskem centru v okviru Športnega parka Stožice bo skupno okoli 70.000 kvadratnih metrov trgovskih površin in 140 trgovskih lokalov. Ob centru bo na voljo 3.900 parkirnih mest, od tega 2.500 parkirnih mest za trgovski center, preostala parkirna mesta pa bo Mestna občina Ljubljana namenila sistemu parkiranja P + R (parkiraj in odpelji). Trenutno je že zgrajenih 1.200 parkirnih mest za osebna vozila in 88 mest za avtobuse. Center naj bi po odprtju oktobra 2011 zaposloval več kot 500 ljudi.


Največji podnajemniki v trgovskem delu projekta so po Ogrinovih besedah že izbrani. Ko bodo presegli mejo 60 odstotkov oddanih prostorov, kolikor jih potrebujejo v okviru posojilnih obveznosti, pričakuje, da bo prostore lažje oddajati za višjo ceno.
Stožice se predstavijo