Guverner Kranjec: 'Mednarodne finančne institucije od Slovenije pričakujejo pet konkretnih ukrepov.' Foto: BoBo
Guverner Kranjec: 'Mednarodne finančne institucije od Slovenije pričakujejo pet konkretnih ukrepov.' Foto: BoBo


Naša država ni v središču pozornosti, je pa vsekakor na ekranu mednarodnih finančnih opazovalcev. Ti napeto spremljajo, katere ukrepe in kdaj bo sprejela slovenska vlada, da se izogne prihodu trojke. Finančni minister Uroš Čufer in guverner Banke Slovenije Marko Kranjec sta po odzivih sodeč predstavnike mednarodnih finančnih institucij uspela nekoliko pomiriti.

Kot je v telefonskem pogovoru za Radio Slovenija pojasnil guverner centralne banke, predstavniki mednarodnih finančnih institucij od Slovenije pričakujejo pet ključnih ukrepov. In sicer: obvladovanje javne porabe, izvedbo strukturnih reform, izboljšanje političnega upravljanja, tako da politika ne nastavlja svojih ljudi v podjetja, hitrejšo privatizacijo - Slovenija je po deležu neposrednih tujih investicij med srednjimi in vzhodnimi evropskimi državami povsem na repu - ter čim hitrejše očiščenje bančnih bilanc.

"Postavljena so bila konkretna vprašanja: tudi katere banke bi se lahko pojavile kot kandidatke za naložbe tujih investitorjev," pravi guverner Banke Slovenije. Žal Kranjec in Čufer na omenjeno vprašanje še nimata odgovora, saj se postopek čiščenja bančnih bilanc šele začenja. Podobna vprašanja so bila naslovljena tudi za konkretna slovenska podjetja. To pomeni, da interes tako za slovenske banke, podjetja, kot tudi državne obveznice obstaja. Seveda le, če bomo pred tem izpeljali zahtevane ukrepe. "Ne bi bil presenečen, če bo zdaj vladna ekipa, ki bo nadaljevala delo, imela tudi uspeh in uspela prodati," dodaja Kranjec.

Kot je znano, se bo finančni minsiter Čufer po končanem pomladnem zasedanju v Washingtonu sešel z morebitnimi investitorji v New Yorku, Bostonu, Los Angelesu in San Franciscu. Sicer pa Kranjec še dodaja, da je zdaj na potezi vlada. Če bo izpeljala vse načrtovane ukrepe, potem razloga za prihod trojke praktično ni.
Urška Jereb Brankovič, Radio Slovenija, Dogodki in odmevi