Ustna obravnava bo potekala na Stalnem arbitražnem sodišču v Haagu. Foto: MMC RTV SLO
Ustna obravnava bo potekala na Stalnem arbitražnem sodišču v Haagu. Foto: MMC RTV SLO

Slovensko ministrstvo za zunanje zadeve pričakuje, da bo to storila tudi Hrvaška, saj se danes izteče rok, do katerega morata Slovenija in Hrvaška arbitražnemu sodišču v Haagu poslati svoja odgovora na memoranduma za arbitražo o meddržavni meji.

V protimemorandumu Slovenija ostaja pri svojem zahtevku in dodatno odgovarja na hrvaške navedbe iz memoranduma, z argumenti in dokumentacijo pa utrjuje svojo argumentacijo, so sporočili z MZZ-ja in dodali, da so pri pripravi dokumenta sodelovali odvetniki, agentki, diplomati in drugi strokovnjaki.

Hrvaški dokument na 3.600 straneh
Tudi hrvaška vlada je tajništvu arbitražnega sodišča predala svoj protimemorandum v elektronski obliki. Protimemorandum, s katerimi Hrvaška odgovarja na slovenski memorandum, je razdeljen v deset zvezkov, ki imajo več kot 3.600 strani, so pojasnili v današnjem sporočilu za javnost.

"Osnovni del dokumenta na 370 straneh vsebuje stališča in odgovore Republike Hrvaške na slovenske navedbe o smeri poteka meje na kopnem in na morju med Republiko Hrvaško in Republiko Slovenijo ter o nekaterih drugih vprašanjih, ki so predmet spora," so zapisali. Kot so dodali, so na preostalih več kot 3.000 straneh ponudili dokaze in pravne vire za hrvaška stališča.

Po prejemu hrvaškega odgovora bodo njihove dodatne navedbe na MZZ-ju skrbno preučili. Ustna obravnava bo potekala na Stalnem arbitražnem sodišču v Haagu predvidoma konec maja in na začetku junija prihodnje leto. Točen datum bo določilo arbitražno sodišče po posvetovanju z obema stranema.

Po ustnih zagovorih bo zaključena dejavnost strank v postopku. Sodišče bo na podlagi argumentacije in dokaznega gradiva odločilo v postopku. Po arbitražnem sporazumu ima arbitražno sodišče nalogo, da določi potek morske in kopenske meje med Slovenijo in Hrvaško, stik Slovenije z odprtim morjem in režim za uporabo ustreznih morskih območij.

Člani odbora državnega zbora za zunanjo politiko so pretekli teden soglasno podprli slovenski odgovor na memorandum Hrvaške. Predsednica odbora za zunanjo politiko (OZP) Janja Klasinc je po več kot štiriurni seji preteklo sredo povedala, da gre za zelo argumentiran in obsežen odgovor.

Strokoven in pravno dober dokument
Slovenski zunanji minister Karl Erjavec je takrat poudaril, da gre pri protimemorandumu za strokovno in pravno dobro pripravljen dokument.

Hkrati je Erjavec dejal, da pričakuje, da bi razsodba lahko bila znana v prvi polovici leta 2015.