Policisti bodo poostreno nadzirali hitrost, predvsem bodo pozorni na tiste, ki omejitev najbolj prekoračijo. Foto: MMC RTV SLO
Policisti bodo poostreno nadzirali hitrost, predvsem bodo pozorni na tiste, ki omejitev najbolj prekoračijo. Foto: MMC RTV SLO
Hitrost ubija

Leta 2009 je hitrost na cesti zahtevala 62 življenj, kar pomeni več kot tretjino vseh smrtnih žrtev prometnih nesreč. Z akcijo Hitrost, počasneje je varneje, ki bo potekala v dveh terminih, bodo opozarjali na ta problem, a akcija pomeni predvsem poostren nadzor prometa, predvsem najhujših prekoračitev prometa. Prvi termin nadzora se je začel v četrtek in bo trajal do prvega maja, drugi pa bo trajal med 28. junijem in 4. julijem.

Hkrati s to akcijo bo potekala tudi preventivna kampanja Hvala, ker voziš zmerno. Usklajuje jo policija, v njej pa sodelujejo še drugi državni organi ter organizacije civilne družbe, pomeni pa neke vrste pohvala tistim voznikom, ki vozijo zmerno, saj se bodo lahko uporabniki spleta lahko takim voznikom zahvalili na spletni strani kampanje. Po besedah Bojana Žlendra iz Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu gre tudi za spodbujanje ustreznega ravnanja v prometu.

HITROST LANI KRIVEC ZA 3.873 NESREČ
Zaradi neprilagojene hitrosti, ki je bila v letu 2009 vzrok za 3.873 prometnih nesreč, je lani umrlo 40 odstotkov manj ljudi kot leto prej, kljub vsemu pa hitrost ostaja velik problem, saj se v primerjavi z letom 2008 povprečje ni znižalo. Hitrost je zato še vedno eden glavnih vzrokov smrti na cestah, lani je zaradi nje umrlo 36 odstotkov vseh žrtev prometnih nesreč. Podoben odstotek velja tudi za hudo telesno poškodovane. Neprilagojena hitrost je pogosto povezana tudi z nekaterimi drugimi vzroki prometnih nesreč, kot so nepravilna stran oziroma smer vožnje, nepravilnosti pri prehitevanju in izsiljevanje prednosti.

"Ljudje, so tisti, ki lahko največ storijo"
Z akcijo poostrenega nadzora na policiji želijo zmanjšati najhujše posledice prometnih nesreč zaradi hitrosti in vplivati na zavest ljudi, da so prav oni tisti, ki lahko največ storijo za lastno varnost in varnost drugih udeležencev v prometu.

Na novinarski konferenci ob predstavitvi akcije je vodja Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi Ivan Kapun poudaril, da se predpisi ne upoštevajo zaradi tistih, ki jih nadzorjujejo, temveč zato, da smo varnejši mi sami. Doslednejše spoštovanje omejitev hitrosti in ustrezna prilagoditev vožnje razmeram na cesti sta zato med najpomembnejšimi ukrepi, ki jih želi spodbuditi policija.

Predstavniki policije so pojasnili, da bi samo z zmanjšanjem povprečne hitrosti v naseljih za en kilometer na uro število prometnih nesreč zmanjšali za približno štiri odstotke. Zunaj naselja bi z enakim zmanjšanjem hitrosti preprečili dva odstotka prometnih nesreč.

Hitrost ubija