Jaklič bi moral do 24. oktobra sam porušiti nezakonito zgrajene objekt. Foto: MMC RTV SLO
Jaklič bi moral do 24. oktobra sam porušiti nezakonito zgrajene objekt. Foto: MMC RTV SLO
Marko Jaklič
Jaklič je dolgo poskušal zadržati rušenje, a na koncu mu objekta ni uspelo legalizirati. Foto: BoBo

Na svoji spletni strani je inšpektorat pojasnil, da imajo svojo metodologijo, po kateri določajo, katere objekte bodo porušili najprej. Če je objekt zgrajen v narodnem ali krajinskem parku, potem se gradnja poruši prej.
Ker zaselek Selo nad Polhovim Gradcem, kjer je Jaklič nezakonito zgradil svojo nepremičnino, leži v krajinskem parku Polhograjski dolomiti, načrtovano rušenje ni šele na 1.501. mestu, pojasnjujejo na inšpektoratu. Danes se je iztekel tudi rok, ko sklep o rušenju postane izvršljiv, in ker Jaklič črne gradnje ni odstranil sam, bo to zdaj storil inšpektorat na njegove stroške.
"Inšpektorat pred samo izvršbo zavezancu naloži založitev denarnih sredstev za izvedbo rušitve objekta. V tem primeru izvajalec inšpektorata pripravi predračun o izvršbi, gradbeni inšpektor pa inšpekcijskemu zavezancu izda sklep o založitvi sredstev za izvršbo. Izvajalec je dolžan pred vsako izvršbo približno oceniti znesek rušenja, obseg predvidenih del, potrebnega orodja, gradbene mehanizacije in opreme, predvidenega števila delavcev in predvidenega časa trajanja izvršbe. Dejanski stroški izvršbe bodo znani po opravljeni izvršbi," so še zapisali.