Gostja spletne klepetalnice Irena Majcen. Foto:
Gostja spletne klepetalnice Irena Majcen. Foto:

Gostja spletne klepetalnice MMC-ja je bila ministrica za okolje in prostor Irena Majcen. Večina vprašanj, ki so jih postavili obiskovalci spletnega portala MMC-ja, se je nanašala na pridobivanje gradbenih dovolj, črne gradnje, na sankcije proti onesnaževalcem okolja kot tudi projekte, ki jih na Jadranu načrtujeta Italija in Hrvaška.

"Čeprav so sosednje države dolžne o čezmejnih vplivih obvestiti sosede, nas o tem nista obvestili. To kaže na odnos sosednjih držav do Slovenije, da nas ne jemljejo kot enakovrednega partnerja za izvajanje njihovih naložb na morju," je opozorila na hrvaške in italijanske dejavnosti glede črpanja nafte in plinskih terminalov v Jadranu.

Ministrica je tudi poudarila, da namerava varovati slovensko morje, da posledice morebitnih nezgod, ki se lahko denimo zgodijo pri črpanju nafte, ne posežejo v naše teritorialne vode. Če bi se investicije nadaljevale brez soglasja, pa po njenih besedah obstaja možnost prijave na ravni EU-ja, da zadeva poteka brez ustreznega soglasja.

Na vprašanje, zakaj se lahko tudi največje in najbolj komplicirane stavbe na svetu zgradijo v letu ali dveh, medtem ko se pri nas gradnja predora Markovec vleče že šesto leto, je ministrica pojasnila, da je priprava ustrezne dokumentacije naloga okoljskega ministrstva.

"Pri pripravi dokumentacije je čas od začetka pa do sprejetja državnega prostorskega načrta odvisen od številnih deležnikov, ki so v tem postopku vključeni. Naravovarstveniki, vodovarstveniki, kulturna dediščina in velikokrat udeleženci kot lastniki zemljišč postavljajo pogoje, ki jih je znotraj postopka treba uskladiti. S spremembo zakonodaje, ki jo pripravljamo, bi vsaj nekaj težav lahko rešila v smislu ugotavljanja javnega interesa. Sama gradnja je vezana na investitorja in jo z delom na ministrstvu za okolje in prostor ne morem komentirati," je povedala.

Glede prijav onesnaževalcev okolja pa je poudarila, da je vsako morebitno kršitev predpisov treba prijaviti ali inšpekciji ali policiji. Za uspešnost postopka pa je za prijavitelja pomembno, da zaščiti in posreduje tudi ustrezne dokaze.

Pogovor z ministrico za okolje in prostor
Pogovor z ministrico za okolje in prostor