Izbor Slovenija

Poudarki

  • Konec patriarhije?
  • Spolne kvote
  • Kontra udarec konservativizma
S pomočjo spolnih kvot lahko spremembe dosežemo veliko hitreje, kot če čakamo sto let, da se odnos do žensk spremeni na bolje. Foto: Pixabay
Imena na volilnih lističih diktirajo politične stranke, zato so volitve poslancev po okrajih vedno težava za ženske, ker jih stranke rade kandidirajo tam, kjer so slabe možnosti izvolitve, je Drude Dahlrup poudarila težavo slovenskega volilnega sistema. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač
Strokovnjakinjo za spolne kvote Drude Dhalrup z univerze v Stockholmu je v Trubarjevi hiši literature v Ljubljani gostila profesorica sociologije spola Milica Antić Gaber s Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač
       Ženska politična reprezentacija nima samo simboličnega pomena, pač pa gre hkrati za orodje, s katerim lažje dosežemo spolno nevtralno zakonodajo, da tudi ženske lahko dedujejo, da se prepove nasilje nad ženskami na primer, itd. Brez aktivnega ženskega gibanja, ki izvaja na in znotraj politike pritisk, se zakoni nikoli ne bi spremenili. Naivno bi bilo misliti, da enakost spolov pride z razvojem sama po sebi, da lahko kar čakamo in ne naredimo nič. V današnjih časih pa se je začel celo pojavljati konservatini kontraudarec, poglejte samo na izvolitev seksističnega in rasističnega Donalda Trumpa v ZDA. Uzakonjene spolne kvote pri takšnih kontraudarcih delujejo preventivno.       
 O konservativnih "kontra udarcih"
Slovenija je lahko ponosna, ker ima relativno visok delež žensk v parlamentu. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač
       Gre za ljudi, ki so se izgubili v globalizaciji, ki čutijo, da izgubljajo službe in identiteto. Za vse mogoče probleme pa začnejo kriviti prebežnike, migrante in druge tujce, namesto da bi obtožujoči prst uperili v domače politične elite, ki so na krilih globalizacije vedno bogatejše. Od moških, ki se v procesu globalizacije počutijo kot zgube, se pojavlja vedno več sovražnega govora, tudi seksualno obarvanega, zoper ženske, še posebej političarke. Vedno se okrivijo nemočni "drugi", naj si bodo to migrantje ali pa ženske. Podcenjujoč odnos je pogosto vseprisoten. Nekdo, ki je bil še posebej težek, je dejal, da imajo ženske preveč glasu v javnem življenju in če ne bi bilo žensk v politiki, ne bi nihče sploh govoril o teh "neumnih" temah, kot so podnebne spremembe in globalno segrevanje. Kaaaaaj?       
 O "neumnih" temah in globaizaciji
Donald Trump je del konservativnega kontraudarca. Foto: Reuters
V družbi ženskam na poti stojijo strukturne ovire, ki jih kvote pomagajo preskakovati. Foto: Pixabay
       Ko govorimo o ženski prisotnosti v politiki, se zdi, da gre za skupen boj tako razvitega kot nerazvitega sveta proti izključenosti žensk. Prav neverjetno je, da imamo zdaj države tretjega sveta, kot so Ruanda, Bolivija in na primer Senegal, ki uspešno izvajajo zgodovinske skoke z implementacijo spolnih kvot. Omenjene države so po uvedbi kvot izboljšale prisotnost žensk tudi za 20 odstotkov že pri naslednjih volitvah. Nikakor ne moremo več trditi, da bogatejša in bolj razvita kot je država, bolj so ženske enakopravne in vključene. Ne, to ne drži.       
 O povezavi med razvitostjo in vključenostjo žensk

Dodaj v

Spolne kvote: "Zakaj bi čakali sto let, da se odnos do žensk izboljša?"

MMC-jev intervju s strokovnjakinjo za spol in politiko
11. maj 2018 ob 06:34
Ljubljana - MMC RTV SLO

"V Evropi so se začeli pojavljati skrb vzbujajoči trendi in v nekaterih od teh političnih strank skrajne desnice oz. desnice vidimo, da močno prevladujejo moški. To predstavlja resno nevarnost za enakost spolov v Evropi. Živimo v nevarnih časih."

Področje raziskovanja dansko-švedske profesorice z univerze v Stockholmu Drude Dhalerup so spolne kvote v politiki. Raziskovanje je usmerila na ves svet, reprezentativnost žensk pa nikakor ni vezana na razvitost in bogatost družbe, pač pa gre za odnos do žensk v neki kulturi, je opozorila v MMC-jevem intervjuju po predavanju o spolnih kvotah v politiki v Trubarjevi hiši literature.

Zakaj so kvote potrebne? Ker mora demokracija poskrbeti, da je odsev ljudi reprezentiran v parlamentih, kar ni mogoče, če ženske niso udeležene. Če obstajajo strukturne ovire za ženske v družbi, potem so kvote tudi pravične, saj gre za nekakšno kompenzacijo, je poudarila.

Moški so po njenih besedah močneje zastopani, ker vse skupaj deluje po principu majhnih elitnih moških klik, ki funkcionira na ravni zvez in poznanstev (old boys network), kar pomeni, da moški na položajih moči rekrutirajo svoje naslednike iz nabora znancev, prijateljev in sorodnikov, če malce raziskujemo, hitro lahko skupaj sestavimo cele politične dinastije in družinske klane.

Slovenske kvote dobra rešitev
Kateri so najmočnejši argumenti proti kvotam? En argument je, da kvote omejujejo prosto izbiro volivcev, a to ne drži, ker volivci tako ali tako nimajo nobenega nadzora nad tem, katera imena se pojavijo na volilnih lističih. Imena diktirajo politične stranke, je opozorila. Sistem kvot ni zgolj orodje za povečanje števila žensk v politiki, pač pa je tudi varovalo pred kontraudarcem, ko v družbi prevlada mnenje, da je enakost dosežena in na to ni nihče več pozoren, stvari vrne v stare patriarhalne tirnice, je še opozorila.

Spolno nevtralne kvote so najboljši izbor, kot ima to urejeno Slovenija, je pohvalila slovensko zakonodajo na tem področju in pristavila, da bi bil odstotek lahko tudi 40 ali 50 odstotkov, ne zgolj 35. Težava je sicer, da imajo v slovenskem volilnem sistemu stranke možnost ženske kandidirati v okrajih, kjer ima stranka slabo podporo in tako kandidatka nima veliko možnosti, je opozorila, a hkrati pohvalila relativno visok delež žensk v slovenskem hramu demokracije.


Kako daleč je ženska participacija v politiki napredovala od časov, ko sploh niso imele volilne pravice, smo na Zahodu blizu enakim pogojem za ženske, je pregovorna patriarhija že padla?
Zelo rada bi odgovorila z da, a na žalost ni tako. V politiki še vedno močno prevladujejo moški. Pogled v parlamente po svetu razkrije, da imajo ženske 24 odstotkov sedežev, se pravi, da več kot tri četrtine zasedajo moški. V zadnjih desetletjih se sicer stanje popravlja, predvsem s pomočjo uporabe spolnih kvot, a politični sistem je še vedno prevladujoče moški. Če pogledate naključno sliko voditeljev svetovnih držav na sestanku, boste mogoče opazili kakšni dve, tri ženske v prvi vrsti in to je to.

Prihajate iz Skandinavije, ki je nekakšen vzor glede vključenosti žensk v politiko, bi rekli, da je enaka obravnava spolov v vaši domači politiki dosežena?
Ne. Nekateri ljudje mislijo, da smo enakost spolov že dosegli, a nismo še čisto tam. Povprečno imamo okoli 40 odstotkov žensk v parlamentu, Švedska ni še nikoli imela premierke, Danska na primer samo eno, še bolj pa je vse skupaj očitno pri ekonomski eliti v državi, kjer popolnoma prevladujejo moški. Mislim, da obstaja strinjanje, da so tudi nordijske države še precej daleč od cilja. Ženska voditeljica države, sploh, ko se to zgodi prvič, ima velik simboličen pomen.

V Skandinaviji smo praznovali 100-letnico ženske volilne pravice (na Danskem je polna volilna pravica za ženske od leta 1915, op. n.) in ko sem hodila okoli, so me spraševali, koliko časa smo potrebovali, da imamo 40 odstotkov žensk v parlamentu. Morala sem odgovoriti, da smo potrebovali 100 let, a zdaj nam ni treba več čakati tako dolgo, s pomočjo spolnih kvot lahko uporabimo hitrejšo pot.

Kako delujejo skandinavske ženske kvote?
Obstaja več različnih vrst spolnih kvot. Nekatere z zakonom določene sedeže v parlamentu rezervirajo za ženske in so tja voljene izključno kandidatke. Lahko gre za zakonsko predpisan odstotek na kandidatni listi s strani države. Ali pa tretja možnost, da kvote politične stranke same zapišejo v svoje statute oz. zgolj upoštevajo. Levičarske stranke in zeleni so vsi kvote zapisali v statute strank, desničarske stranke sicer tega niso storile pisno, a vseeno upoštevajo kvote pri pripravi kandidatnih list.

Kvote so pri vas torej del politične kulture, ne pa zakonska prisila?
Da, a to je bil zelo dolgotrajen proces, ki ga je omogočil konstanten pritisk dolgoletnih prizadevanj ženskega gibanja pri nas. Rezultat te dolge poti je, da smo dandanes v samem vrhu spolne enakosti v svetu. Diskurz po svetu danes je naravnan k hitrim spremembam, odpravi neenakosti, in z zakonom določene spolne kvote so tu izredno učinkovito orodje, če nočemo čakati sto let, da se kaj premakne.

Ženska politična reprezentacija nima samo simboličnega pomena, pač pa gre hkrati za orodje, s katerim lažje dosežemo spolno nevtralno zakonodajo, da tudi ženske lahko dedujejo, da se prepove nasilje nad ženskami na primer itd. Brez aktivnega ženskega gibanja, ki izvaja na politiko in znotraj nje pritisk, se zakoni nikoli ne bi spremenili. Naivno bi bilo misliti, da enakost spolov pride z razvojem sama po sebi, da lahko kar čakamo in ne naredimo nič. V današnjih časih pa se je začel celo pojavljati konservatini kontraudarec, poglejte samo na izvolitev seksističnega in rasističnega Donalda Trumpa v ZDA. Uzakonjene spolne kvote pri takšnih kontraudarcih delujejo preventivno.


Za Trumpa so morale množično glasovati tudi ženske, kako si to razlagate?
Bele ženske gotovo, temnopolte pa ne. Poleg tega je Hillary Clinton prejela okoli 2 milijona več glasov od Trumpa.

Trumpu podobni konservativni "kontraudarci", kot pravite, so se začeli dogajati tudi v Evropi, če pogledamo Viktorja Orbana na Madžarskem ali pa Poljsko …
Res je. V Evropi so se začeli pojavljati skrb vzbujajoči trendi in v nekaterih od teh političnih strank skrajne desnice oz. desnice vidimo, da močno prevladujejo moški. Večina volivcev, pa tudi izvoljenih predstavnikov v teh strankah je moških, kar predstavlja resno nevarnost za enakost spolov v Evropi. Živimo v nevarnih časih.

Gre za ljudi, ki so se izgubili v globalizaciji, ki čutijo, da izgubljajo službe in identiteto. Za vse mogoče probleme pa začnejo kriviti prebežnike, migrante in druge tujce, namesto da bi obtožujoči prst uperili v domače politične elite, ki so na krilih globalizacije vedno bogatejše. Od moških, ki se v procesu globalizacije počutijo kot zgube, se pojavlja vedno več sovražnega govora, tudi seksualno obarvanega, zoper ženske, še posebej političarke. Vedno se okrivijo nemočni "drugi", naj bodo to migrantje ali pa ženske. Podcenjujoč odnos je pogosto vseprisoten. Nekdo, ki je bil še posebej težek, je dejal, da imajo ženske preveč glasu v javnem življenju in če ne bi bilo žensk v politiki, ne bi nihče sploh govoril o teh "neumnih" temah, kot so podnebne spremembe in globalno segrevanje. Kaaaaaj? O čem je ta človek sploh govoril?

To pa je logika. Podnebne spremembe so očitno "neumna" ženska tematika ...
Resnično, zame je bilo to nekaj čisto novega (smeh).

V t. i. nerazvitem tretjem svetu so z enakopravnostjo žensk v primerjavi z Zahodom še zelo zadaj. Kako kaže z reprezentiranostjo žensk v politiki v tem delu sveta?
Ko govorimo o ženski prisotnosti v politiki, se zdi, da gre za skupen boj tako razvitega kot nerazvitega sveta proti izključenosti žensk. Prav neverjetno je, da imamo zdaj države tretjega sveta, kot so Ruanda, Bolivija in na primer Senegal, ki uspešno izvajajo zgodovinske skoke z implementacijo spolnih kvot. Omenjene države so po uvedbi kvot izboljšale prisotnost žensk tudi za 20 odstotkov že pri naslednjih volitvah. Nikakor ne moremo več trditi, da bogatejša in bolj razvita kot je država, bolj so ženske enakopravne in vključene. Ne, to ne drži.

Nasprotniki spolnih kvot pogosto primerjajo udejstvovanje v politiki, s katerim koli drugim poklicem, na primer rudarjenjem, kjer prevladujejo moški, ali pa z medicinskimi sestrami in vzgojiteljicami v vrtcih, kjer prevladujejo ženske. Kvote, s katerimi se poskuša doseči, da bo v parlamentih sedelo več žensk, tako označijo za "dvojni standard". Kaj bi jim odgovorili?
Tega ne moremo enačiti. V demokratičnem sistemu gre za reprezentacijo ljudi in izvoljena telesa morajo biti zrcalna slika prebivalstva države. Glede izobraževalnega sistema je pa tako, da mnogo ljudi misli, da bi ga morali bolj uravnotežiti s prisotnostjo moških v nižjem izobraževanju in vrtcih ter s prisotnostjo žensk v naravoslovnih vedah.

Kar se pa zasebnega sektorja tiče, je edina razprava o kvotah na ravni upravljanja družb in korporacij. Evropska unija je že napisala direktivo, ki je sicer še niso sprejeli, da bi moralo biti vsaj 40 odstotkov žensk v upravah in nadzornih svetih zasebnih podjetij. Zaradi teh sprememb v zasebnem sektorju ne morejo mirno spati, a jaz spolnih kvot ne bi zagovarjala nikjer drugje kot na ravni upravljanja podjetij.

Kaj pa bi odvrnili na argument, da delo v vrtcu moških ne zanima, ženske pa politika ne?
V Skandinaviji veliko moških dela v vrtcih, vse smo obrnili na glavo, imamo moške gospodinje, ženske pilotke ... itd. Pred 50 leti nič od tega še ni bilo, kultura v družbi se je spremenila.

Opaziti je trende upadajoče volilne udeležbe, je to eden izmed problemov demokracije v 21. stoletju?
Res je, demokracija ima trenutno težave. V veliko državah je sicer volilna udeležba še zmeraj zelo visoka, pri nas v Skandinaviji se giblje okoli 80 odstotkov. Glavni problem je padanje zaupanja ljudi v politične institucije, ki jih upravlja majhna elitna skupina moških, ki dominira v parlamentu. Upam, da bodo institucije z boljšo zrcalno sliko prebivalstva, z vključitvijo žensk, imigrantov in tudi mladine, povrnile zaupanje in odpravile disonanco z volivci.

Slovenska spolna kvota zahteva, da noben spol na kandidatnih listah ni reprezentiran z manj kot 35 odstotki, kako dobra rešitev je to?
Lahko bi sicer bilo tudi 40 ali pa 50 odstotkov. Mislim, da je ta rešitev zelo dobro delovala in da ne bi imeli tako visokega odstotka žensk v slovenskem parlamentu brez nje. Problem v Sloveniji je bolj sam volilni sistem izbire kandidatov po okrajih, to je za ženske vedno problem. Kljub temu ste lahko ponosni, saj je odstotek žensk v slovenskem parlamentu relativno visok (35,6 odstotka, op. n.), skupaj z Bosno in Hercegovino ste bili vzor za celoten Balkan.

Zakaj izbira kandidatov po okrajih ni dobra? Ali stranke pogosto ženske kandidirajo v neizvoljivih okrajih, kjer ima stranka slabo podporo?
Da, to je pogosta praksa.

V Sloveniji bomo nove predstavnike oblasti izbrali junija, s kandidatnimi listami za volitve pa se je najbolj zapletlo prav zaradi spolnih kvot. Eno stranko so zavrnili zaradi premalo žensk, eno pa zaradi premalo moških kandidatov, kaj vam to pove o demokraciji pri nas?
To je lepo! Spolne kvote morajo biti nevtralne, tako da ščitijo prisotnost obeh spolov. Slišala sem, da so nekatere stranke poskušale ženske kandidatke šteti dvojno, ker so jih kandidirale v dveh okrajih. To je navadno goljufanje sistema. V Skandinaviji so strankarske kvote že večkrat pomagale moškim do izvolitve, ker je v levičarskih strankah tako veliko aktivnih žensk.

Vidite v prihodnosti čas, ko kvote ne bodo več potrebne, ker bo enakost spolov samoumevna?
Da, upam, da bo res tako, a dokler obstajajo v družbi strukturne ovire za ženske, diskrimincija, podcenjevanje in 'old boys network' (elitna moška združba, ki funkcionira na podlagi zvez in poznanstev, op. n.) kvote definitivno potrebujemo. Ni treba čakati na stotine let, da se bo odnos do žensk počasi spremenil na bolje, s kvotami lahko to dosežemo veliko hitreje.

Gorazd Kosmač
Prijavi napako
Komentarji
Nikec3
# 11.05.2018 ob 06:43
V politiki še vedno močno prevladujejo moški.

V sodstvu pa ženske. In kaj bomo zdaj naredili?
Nikec3
# 11.05.2018 ob 06:39
Spolne kvote v prevodu pomenijo:

“Ženske nismo dovolj sposobne, da bi prišle na položaj, zato potrebujemo kvote”.

Meni se to zdi žaljivo do žensk in ne vidim logike, da bi to kdo podpiral. Kako se sploh počuti oseba, ki se zaveda, da je na položaj prišla zaradi neke kvote in ne zaradi sposobnosti? Je ni vsaj malo sram?

Odločno sem proti kakršnim koli spolnim kvotam. Če že želimo bolj enakomerno zastopanost spolov po ppdročjih/položajih se moramo problema lotiti drugje.
Simba
# 11.05.2018 ob 06:46
nikec3: V sodstvu pa ženske. In kaj bomo zdaj naredili?

...Pa na CSD, pa v šolstvu...
army2500
# 11.05.2018 ob 06:48
Namesto da bi zaposlovali delu najbolj primerne in najbolj izkušene LJUDI, zaposlimo neko žensko zaradi zahtev doseganja številk, kvaliteta dela za s tem zniža.
Opa imamo preveč moških pilotov, dajmo zaposlit neko žensko. Zna pilotirat? Ne vemo, potrebujemo za številko...
Neumnost!
Celt
# 11.05.2018 ob 06:46
Merilo naj bo sposobnost, ne spol.

In ženske so v marsičem bolj sposobne od moških.
windstorm
# 11.05.2018 ob 07:04
Res zanimivo, da forsirajo kvote samo, ko gre za udobna in dobro plačana dela.
drf2006
# 11.05.2018 ob 07:02
Bi potem naredili kvote recimo se na medicinski fakulteti, kjer je 90% zensk, ker odkar ni vec sprejemnih, prihajajo tja predvsem tisti, ki so v srednji soli zelo pridni in ne zurirajo, in ne vec vecina moskih, ki je inela 30 let nazaj boljse rezultate pac na sprejemnih
Enako velja za zdravstveno
Pa se nihce ne pritozuje
samba
# 11.05.2018 ob 06:50
Ne o več dolgo trajalo ko bo polovica žensk samih.Moški se bojijo nagovarjati ženske kajti takoj se vsaka beseda smatra za mobing ali spolno nasilje.
Zakaj hočejo feministke prisiliti ženske da gredo v politiko.Tistih nekaj žensk ki razmišljajo drugače je naredilo ostalim ženskam veliko škode.
Guliarth
# 11.05.2018 ob 06:58
Če že potrebujemo kvote, so to moške na CSDjih in družinskih sodiščih.
patriot1970
# 11.05.2018 ob 07:01
Za Trumpa so morale množično glasovati tudi ženske, kako si to razlagate?
Bele ženske gotovo, temnopolte pa ne.


https://www.rollingstone.com/politics/fe
atures/meet-the-black-women-defending-trumps-record-on-race-w441709

MMC...vi ste totalen fake news!
Sklonjen
# 11.05.2018 ob 07:02
Spolne kvote: "Zakaj bi čakali 100 let, da se odnos do žensk izboljša

Prav, potem moramo nujno odpustiti 50% žensk v sodstvu, šolstvu, javnem sektorju ...
Če so kvote rešitev, naj torej veljajo, za oba spola!

Sicer pa menim, da je to norost. Prevladovati bi morala sposobnost, ne pa spol!
Sorrento
# 11.05.2018 ob 06:56
Spolne kvote bi bile nujne zlasti pri imenovanju novih sodnic... beseda sodnik je že itak skoraj izumrla.

Nujne bi bile kvote 50% : 50%, tako pa zdaj v pravosodju vlada diktatura histeričnega feminizma, kar se posebej pozna v družinskem sodstvu.

Pa tudi npr. v gospodarskem sodstvu se kaže, da ženske v skladu s t.i. ženskim principom razmišljajo precej drugače od moških in tudi to je razlog za sodne zaostanke in splošno stanje pravosodja.
babooon
# 11.05.2018 ob 06:57
Nikec3
# 11.05.2018 ob 06:49
Omenjene države so po uvedbi kvot izboljšale prisotnost žensk tudi za 20 odstotkov že pri naslednjih volitvah. Nikakor ne moremo več trditi, da bolj bogata in razvita kot je država, bolj so ženske enakopravne in vključene. Ne, to ne drži.

Torej. Z kvotami dosežeš, da so ženske zraven in to pomeni, da so enakopravne in vključene? Ne, pomeni ravno obratno. S kvotami si zgolj zatiskamo oči.
patriot1970
# 11.05.2018 ob 07:06
Kdaj bodo torej kvote v Slovenskem sodstvu, pa v gradbeništvu na gradbiščih, komunalnih delih, rudarstvu, gozdarstvu,.....?

https://twitter.com/AmyMek/status/849238
201420173314
Nikec3
# 11.05.2018 ob 06:52
Slovenska spolna kvota zahteva, da noben spol na kandidatnih listah ni reprezentiran z manj kot 35 odstotki, kako dobra rešitev je to?
Lahko bi sicer bilo tudi 40 ali pa 50 odstotkov


Kako sestaviš potem listo z 9 kandidati? Ali sem jaz neumen, ali ona?
markosanko
# 11.05.2018 ob 07:19
Pri tej tematiki, se nikoli ge govori o bistvenem. Ženske ste mame. Otroci v prvih 3 letih bistveno bolj potrebujejo mame in če želi imeti ženska 2-3 otroke (kar je normalno za ohranitev družbe) potem je odsotna ali deloma odsotna od delovnega mesta 6-9 let. Na ta način če želi biti dobra mati ne more biti v enakem obsegu (vsaj ko so otroci mali) dobra v karieri - v tem življenjskem obdobju...še vedno pa ji ostane 30 let kariere če želi

https://www.theguardian.com/social-care-network/2012/sep/12/secure-early-bonding-essential-babies
amigo
# 11.05.2018 ob 07:27
Strokovnjakinjo za spolne kvote Drude Dhalrup z univerze v Stockholmu je v Trubarjevi hiši literature v Ljubljani gostila profesorica sociologije spola Milica Antić Gaber s Filozofske fakultete.

Strokovnjakinja za spolne kvote. Ali kaj takega sploh obstaja? Pa to je neverjetno!
themetun
# 11.05.2018 ob 07:35
Neumnost! Če si prizadevate za enakost spolov, potem spolne kvote ne morejo obstajati - spola sta enaka, torej je vseeno, če kandidira moški ali ženska. Dvoličneži!
B in .
# 11.05.2018 ob 07:34
Predlagam avtorju, naj priikaže statistične podatke zaposlenih v javnih službah, po spolu.
Zoro27
# 11.05.2018 ob 07:30
Nakladanje. Švedska desnica ima kar nekaj ženskih predstavnic. A ni bilo govora da še ni bilo ženske premierke na severu? Saj niso zmagali desničarji, torej je problem v levih.
Pa še o ženskah in moških. Sprehodite se po Ljubljani, pa boste videli dovolj poženščenih moških. Toliko o tem. Če se gremo enakopravnosti, ženske v rudnike. Uvesti kvote tudi za to.
krumpek
# 11.05.2018 ob 07:18
V današnjih časih pa se je začel celo pojavljati konservatini kontra udarec, poglejte samo na izvolitev seksističnega in rasističnega Donalda Trumpa v ZD

Izgleda , da si podivjane feministke še danes niso opomogle od tiste šokantne noči 8.novembra 2016, ko je njihovo ultra- liberalno - napredno svetnico Hillary povozil Trump...
Sklonjen
# 11.05.2018 ob 07:03
Te ženske same sebi jamo kopljejo!
xskip
# 11.05.2018 ob 08:29
sem za IQ kvote.
Sorrento
# 11.05.2018 ob 07:57
Podivjani feminizem hoče narediti ženske za še bolj moškke od moških samih.

Mlade moške pa po drugi strani načrtno psihološko kastrira in tako povzroča, da so današnji mladi moški ali mamini sinčki ali pa geji.
Nikoli
# 11.05.2018 ob 07:53
Ena največja bedarija! Če uvajate spolne kvote bodite dosledni! Želim videti spolne kvote tudi med medicinskimi sestrami, učiteljicami, vzgojiteljicami, pa tudi ned dimnikarji, šoferji tovornjakov, rudarji, gradbenimi delavci itd
slovencsm
# 11.05.2018 ob 07:48
Spolne kvote so v demokraciji ena največjih neumnosti. Demokracija pomeni, da ima vsak možnost. Drugače raje povejmo, da demokracije ni.
Zakaj se govori samo o ženskih spolnih kvotah? Imamo primere poklicev, kjer prevladujejo samo ženske in moških skorajda ni.
Ženske so v podrejenem položaju. Kaj res? Današnja družba teži k prevladujočemu položaju žensk. Rezultat so mamini sinčki, ki so nesposobni za samostojno življenje; propadajoči zakoni ker se ženske namesto s partnerjem ukvarjajo z otroki; agresivne ženske, ki se borijo za t.i. svoje pravice in na ta način učijo svoje otroke, da usmerijo svojo energijo v svoj ego namesto v dobro celotne družbe.

In ženske so podcenjene samo toliko, kolikor se same podcenjujejo. Pri nas v firmi imamo žensko, ki je odlična v poklicu in jo spoštujemo kot vse druge. in imamo žensko, ki želi z zunanjimi atributi doseči isto kot prva. Pa ni spoštovana. Logično. Ženske ne boste dosegle spoštovanje s kvotami ampak z delom in pristopom do njega in ljudi. Enako kot pri moških.
kralj matjaž
# 11.05.2018 ob 07:42
Bele ženske gotovo, temnopolte pa ne.

To je rasistična izjava.
hehet
# 11.05.2018 ob 07:26
S pomočjo spolnih kvot lahko spremembe dosežemo veliko hitreje, kot če čakamo 100 let, da se odnos do žensk spremeni na bolje.

Ta civilizacija si svoj propad zasluži.
pravaresnica123
# 11.05.2018 ob 07:21
Spolne kvote so samo fama v glavah določenih feministk!
B in .
# 11.05.2018 ob 07:16
Drude Dhalrup z univerze v Stockholmu je v Trubarjevi hiši literature v Ljubljani gostila profesorica sociologije spola Milica Antić Gaber s Filozofske fakultete.

Ok, zdej je bolj jasno - aktivistka teorije spola jo je povabila ...
delfino_
# 11.05.2018 ob 07:53
In kdo prevladuje v zdravstvu, šolstvu, predšolski vzgoji, socialnem delu in še marsikje?! O tem pa ne boste pisali. Spolne kvote date tam samo kamor vam paše. Dejstvo je da je treba gledat sposobnost, ne pa kvote za vsako ceno.
porota
# 11.05.2018 ob 07:26
Na uradu za enake možnosti, so moške že odpravili, zakaj jih nebi še v sodstvu, se sprašuje strokovnjakinja.
B in .
# 11.05.2018 ob 07:05
V politiki še vedno močno prevladujejo moški.

V sodstvu pa ženske. In kaj bomo zdaj naredili?


Pandemija žensk v sodstvu - in pravimo, da so sodni mlini počasni, neodločni - prelagajo odgovornost, preveč dosledni (da že ščitijo kriminal), predragi in pogosto nepravični do žrtev, ko je vsem vpletenim jasno, da bi moralo biti drugače, ampak ....
MiD
# 11.05.2018 ob 07:57
Gospa Drude Dhalerup bi lahko videla tudi drugo plat zgodbe o spolnih kvotah. Pri nas in v mnogih razvitih državah so poklici in dejavnosti v katerih bi morali moški zahtevati "spolne kvote"! Ženske močno prevladujejo med sodniki skoraj na vseh nivojih, področju sociale, šolstvu (z izjemo visokega) ...
Pri nas smo tako daleč, da je celo odstotek odmere za določitev pokojnine bistveno višji za ženske kot za moške! (Čeprav po statistiki ženske zaradi zgodnejšega upokojevanja in daljše življenske dobe prejemajo pokojnino vsaj deset let dlje kot moški!)
Politika in vodilni položaji v gospodarstvu še zdaleč niso zagotovilo enakopravnosti! Mnogo bolj kot "boj za najvišja mesta odločanja" bi morala vse, ne samo ženske, skrbeti diskriminacija zaradi prvinske ženske narave (ali poslanstva) to je, da je samo ženska lahko mati in, da nosečnost in skrb za otroke ne bi smela biti ovira pri zaposlovanju in karieri!
Lluka
# 11.05.2018 ob 07:43
Kaj pa če bi uvedli še starostne kvote v zaposlovanju? npr v podjetju mora biti toliko % ljudi straih od 18-25 let, toliko % od 26-40 let, toliko % od 41-50 let in od 51-65 toliko %. A bi šlo?
Nikec3
# 11.05.2018 ob 06:57
Po tvojem pisanju sklepam, da clanka v celoti sploh nisi prebral, ampak si ga ze na zacetku oznacil kot neko “feministicno nebulozo”.

Kvote si pa napacno razlagas, zenska pride na polozaj zaradi volitev.


Sem prebral cel članek.
los-t
# 11.05.2018 ob 07:52
Kako se mora počutiti človek, ki je samo zaradi kvote postavljen na nek položaj...jaz bi se bedno in bi se pred podrejenimi počutil bednega še bolj...
Tomazzzinho
# 11.05.2018 ob 07:35
Kvote so način kako iz svobode narediti diktaturo, pa da tega folk sploh ne opazi. Za začetek so kvote po spolu, kasneje bodo še po spolni usmerjenosti, nato po barvi kože, nato po (ne)inteligenci, potem po premoženju,... ko enkrat začneš, so vrata odprta, levičarjem pa tovrstnih idej ne zmanjka.
Bivši uporabnik
# 11.05.2018 ob 09:29
Takšni "strokovnjaki" so pripeljali Švedsko na rob kolapsa. MMC o tem seveda ne poroča.
GORILA
# 11.05.2018 ob 07:59
...ženske naj volijo ženske, pa bodo v parlamentu večinoma ženske!
windmaster
# 11.05.2018 ob 09:18
Sem proti zaposlovanju zaradi spola, politične pripadnosti ali barve kože. Dela naj tisti ki ti zna, zmore in je za to usposobljen.
obelix complicus
# 11.05.2018 ob 08:28
A vi to resno? Na evropski desnici primanjkuje žensk?
Kdo je že šef pri nemškem AFD-ju, ki ga predstavljate tudi kot skrajno desno stranko? A ni mogoče Frauke Petry? Če se ni dala operirat je to ženska.
Kdo je šef pri francoski Nacionalni fronti (FN), o kateri tudi vedno pišete kot o skrajni desnici? A to ni mogoče kar Marine Le Pen, tudi ženskega spola?
Sedaj pa mi naštejte predsednice socialističnih ali social demokratskih evropskih strank. Potem se lahko pogovarjamo o pomanjkanju žensk na 'desnici'.

pa lep dan.
delfino_
# 11.05.2018 ob 07:56
In ženske bi se mogle temu prve upret, saj izpade da so nekje samo da držijo kvoto. Žalostno vse skupaj.
firtoh
# 11.05.2018 ob 11:21
Za razliko od nekaterih, se ne počutim ogroženega zaradi žensk in kvot
Pred več kot 100 leti, je v Trstu izhajal časopis Slovenka.V njem so objavljale slovenske pisateljice in pozivale k pravici do izobrazbe,samostojne zaposlitve in pravico do javne besede.
Odziv takratnega škofa Mahniča je bil,da naj ženska v javnosti molči,da ne rabimo učenih ampak ponižnih in sramežljivih ...žensk.
Glede na današnje komentarje, je njegova beseda še kako živa...Žalostno za 21.stoletje
Seneca
# 11.05.2018 ob 07:50
Kvote, s katerimi se poskuša doseči, da bo v parlamentih sedelo več žensk, tako označijo za "dvojni standard". Kaj bi jim odgovorili?
Tega ne moremo enačiti. V demokratičnem sistemu gre za reprezentacijo ljudi in izvoljena telesa morajo biti zrcalna slika prebivalstva države.


Potem morajo biti tudi kvote po starostnih skupinah, verski pripadnosti, spolni usmerjenosti, na telesno težo itd... Le tako bomo imeli v parlamentu zrcalno sliko prebivalstva!
polarisprox440
# 11.05.2018 ob 07:08
Grozno, prica smo razpadu zdrave druzbe... pa ne zaradi kvot, tako nasplosno...
paraBellum
# 11.05.2018 ob 09:12
Gospa meni, da so kvote potrebne samo v politiki in vodstvu podjetij. Kako prikladno.
Wolfy
# 11.05.2018 ob 08:54
Glede na zemljevid, ki je objavljen v clanku na Finskem in Danskem nimajo kvot in imajo delez zensk v parlamentu na enakem nivoju kot sosedi Svedska in Norveska, ki kvote imajo.

Kvote ocitno niso potrebne.
delfino_
# 11.05.2018 ob 08:03
Ne rabimo nobene poduke te švedske profesorice, ker dobro vemo kam se je Švedska pripeljala s svojo zgrešeno politiko, ki žal bazira na zgrešenem feminističnim modelu. To župo naj zato sami jejo in naj jo ne vsiljujejo drugim. Lahko pa gre mogoče malo v Savdsko Arabijo predavat.
Kazalo