Komisija o gradbenih poslih, ki jo vodi Jerajeva, je zaslišala tudi Jankovića. Foto: MMC RTV SLO
Komisija o gradbenih poslih, ki jo vodi Jerajeva, je zaslišala tudi Jankovića. Foto: MMC RTV SLO

Žalostno je, da naš najvišji organ zlorablja svoje seje za takšno politikanstvo, da so za to plačani, pa je dvojna žalost.

Zoran Janković po zaslišanju.

Ustvarjate nevarno prakso, ki ustvarja razmah korupcije. Ali temu sploh lahko rečemo donacija? Donacije same niso problematične, problematičen je način, na katerega pridete do njih.

Alenka Jeraj Zoranu Jankoviću.
Gregor Golobič
Janković je dejal, da Ultri, katere solastnik je Golobič in ki je dobila posel z enotno mestno kartico, ni predlagal donacije. Po županovih besedah čaka, da bo Ultra sama ponudila donacijo. Foto: MMC RTV SLO
Hilda Tovšak in Zoran Janković
Tovšakova je na zaslišanju dejala, da se glede donacij ni srečala z Jankovićem. Ta je Jerajevi zagotovil, da je Tovšakova sodelovala na sestanku glede donacije MOL-u. Foto: MMC RTV SLO
Janković pred komisijo zaradi donacij

Ljubljanski župan Zoran Janković je na seji preiskovalne komisije o gradbenih poslih, ki jo vodi Alenka Jeraj (SDS), pojasnil, da je večino donacij predlagal sam. Glede višine donacij je dodal, da jo predlaga sam, določijo pa jo skupaj z donatorjem. Sam sicer želi višje donacije, pravi župan. "Sedaj iščem donatorja za KK Olimpijo. Zelo bom vesel, če mi boste lahko pomagali," je dejal Jerajevi.

Na vprašanje predsednice komisije, ali se mu zdi takšna poslovna praksa sprejemljiva, je župan odvrnil, da je takšna praksa primerna. Kot je poudaril, se mu zdi prav, da podjetja, ki ustvarjajo dobiček v Ljubljani, nekaj vrnejo mestu. Vprašal je, ali je prav, da lahko isto podjetje županu Destrnika Francu Pukšiču donira 10.000 evrov za gasilski dom, njemu pa ne.

Janković: Tudi Grep je dobil posel brez donacije
Jerajeva je na seji dejala, da je MOL podjetju Ultra jamčil posojilo, potrebno za posel z enotno mestno kartico, Jankovića pa je vprašala, ali je bil porok tudi kakšni drugi družbi. "Mislim, da nismo bili porok," je dejal župan, ki meni, da je to splošna praksa.

Na dodatno vprašanje predsednice komisije, ali je Ultri predlagal donacijo oz. ali je Ultra dala mestu kakšno donacijo, je Janković zatrdil, da ne. "Čakam, da bodo sami kaj ponudili," je dodal. Pri tem pa dodal, da tudi Grep ni doniral nič, pa je dobil posel glede stadiona na Stožicah.

"To je neumnost," je odvrnil Janković, potem ko ga je Jerajeva vprašala, ali pričakuje podporo Zaresa, ki ga vodi solastnik Ultre Gregor Golobič, na bližajočih se lokalnih volitvah. Kot pravi, pričakuje podporo Ljubljančanov in Ljubljančank.

"To zaslišanje je farsa"
Na seji Janković ni želel odgovarjati na vprašanja glede prodaje Electe svojemu sinu, po seji pa je medijem povedal, da kupnina še ni bila poravnana. Glede zaslišanja, sam ga je poimenoval farsa, pa je dejal, da je žalostno, "da naš najvišji organ zlorablja svoje seje za takšno politikanstvo, da so za to plačani, pa je dvojna žalost". Zatrdil je tudi, da v Ljubljani ni "lobistov a la Patria".

O donaciji Vegrada je Jankovič pojasnil, da je sam povabil direktorico Vegrada Hildo Tovšak na sestanek. Ta je bila zagotovo navzoča na sestanku, mogoče je bil na sestanku tudi kakšen njen sodelavec, je povedal župan.

Tovšakova: Nisem se dogovarjala z Jankovićem
Tovšakova je pred preiskovalno komisijo dejala, da se glede donacije zemljišča na Poljanskem nasipu MOL-u v vrednosti 550.000 evrov ni sama dogovarjala z županom. O donaciji so se dogovarjali njeni sodelavci, vendar se ne spomni, kateri sodelavci. Janković po njenih besedah ni zahteval donacije, so se pa o donaciji MOL-u dogovorili, je pred preiskovalno komisijo dejala direktorica Vegrada.

Na vprašanje Jerajeve, kdo je predlagal donacijo, Vegrad ali Janković, pa je Tovšakova dejala, da na to vprašanje težko odgovori. Zatrdila pa je, da je bila donacija opravljena na transparenten in pravilen način, da je bila pogodba podpisana in da je bila donacija zavedena v knjige.

"Donacije nas niso finančno izčrpale"
Po besedah Tovšakove Janković ni pogojeval donacije z odkupom Vegradovih stanovanj v Celovških dvorih. Kot je še dejala, je Vegrad res opravil nekaj poslov za podjetje Electa, ki je v lasti Jankovićevih sinov. Ob tem je pojasnila, da so ponudbo za gradnjo hiš na Vrhniki dali marca 2008, ko še ni bilo nepremičninske krize.

Na vprašanje predsednice komisije, ali ji je zdaj, ko je Vegrad v finančni krizi, žal za donacije MOL-u, je Tovšakova odgovorila, da je bila donacija obračunana v letu 2008 in ne bi imela vpliva na trenutno krizo podjetja. "Te donacije nas zagotovo niso finančno izčrpale," je poudarila.

Pred preiskovalce je stopil tudi direktor Gratela Jurij Krč, ki je leta 2007 ljubljanski občini doniral 250.000 evrov za prenovo Ljubljanskega gradu. Kot je poudaril, donacije MOL-u niso dojemali kot izsiljevanje, prav tako je zanikal, da je Janković donacijo pogojeval s soglasji za gradnjo komunikacijskega omrežja, ki ga Gratel gradi v Ljubljani.

Namen preiskovalne komisije je ugotoviti politično odgovornost nosilcev javnih funkcij, ki so sodelovali pri pripravi in izvedbi investicij ter drugih primerljivih poslov, financiranih s sredstvi iz državnega proračuna ali proračuna Mestne občine Ljubljana (MOL).

Žalostno je, da naš najvišji organ zlorablja svoje seje za takšno politikanstvo, da so za to plačani, pa je dvojna žalost.

Zoran Janković po zaslišanju.

Ustvarjate nevarno prakso, ki ustvarja razmah korupcije. Ali temu sploh lahko rečemo donacija? Donacije same niso problematične, problematičen je način, na katerega pridete do njih.

Alenka Jeraj Zoranu Jankoviću.
Janković pred komisijo zaradi donacij