V SDS-u Pikalu očitajo dejanja iz časov, ko ni bil minister. Foto: BoBo
V SDS-u Pikalu očitajo dejanja iz časov, ko ni bil minister. Foto: BoBo

Naj takoj povem, da je Jernej Pikalo dober minister.

Premierka Alenka Bratušek
Poslanec SDS-a Jože Tanko meni, da ni Pikalo ustrezno odgovoril niti na en očitek iz interpelacije. Foto: BoBo

Predmet interpelacije seveda nisem jaz. Predmet interpelacije je univerza, je svoboda raziskovanja, je vse tisto, kar naj bi poganjalo to družbo naprej.

Minister Jernej Pikalo
Premierka Alenka Bratušek je ministra Pikala podprla, SDS pa obtožila, da trati čas, ki bi ga bilo bolje nameniti čemu koristnejšemu. Foto: BoBo

SD pri tem projektu nima čistih rok.

Jože Tanko, SDS
Minister Pikalo prestal interpelacijo


Izidi glasovanja so pokazali, da so se vsi navzoči koalicijski poslanci izrekli proti interpelaciji ministra za izobraževanje, znanost in šport, vsi poslanci iz vrst opozicije pa so glasovali za Pikalovo razrešitev. Nepovezani poslanec Borut Ambrožič je glasoval proti interpelaciji, njegov poslanski kolega iz skupine nepovezanih Ivan Vogrin pa za.

Medtem ko je koalicijska stran interpelacijo ocenila kot povsem nepotrebno in neutemeljeno, pa je opozicija poudarila, da Pikalu ni uspelo ovreči očitkov iz interpelacije. Že uvodni del razprava je pokazal, da lahko minister zagotovo računa na glasove koalicije, kar pa je napovedalo, da SDS-u ne bo uspelo razrešiti Pikala.
Večurna razprava se je še posebej v popoldanskem delu pogosto oddaljila od vsebine interpelacije in se lotila aktualnega političnega dogajanja ter razhajanj v povezavi z njim.

Razpis za državljansko vzgojo FDV-ju
SDS je Pikalu očital nepravilnosti in korupcijo pri javnem razpisu Državljanska vzgoja ministrstva za šolstvo iz leta 2009. Projekt je prijavila ljubljanska fakulteta za družbene vede in za zmago na razpisu prejela 700.000 evrov. Pikalo naj bi pridobil večjo premoženjsko korist, saj je pripravljal projekt, je zapisano v interpelaciji.

Po besedah vodje poslanske skupine SDS-a in prvopodpisanega pod interpelacijo Jožeta Tanka je Pikalo dobil plačilo za nekaj, kar sploh ni nastalo v okviru projekta, saj je članek Kozmopolitanska demokracija napisal in objavil že pred tem, ko je razpis sploh izšel. Pikalo naj bi to storil z namenom pridobitve finančne koristi.

Tanko je poudaril, da se Pikalo ne v odgovoru na interpelacijo in ne med razpravo v DZ-ju ni potrudil ovreči očitkov, ki jih navaja interpelacija. Po Tankovih besedah tudi v razpravah koalicijskih poslancev ni bilo slišati argumentiranega zagovora ministra, ampak se je koalicija zgolj zatekala k preusmerjanju pozornosti na "neke druge čase, na neke druge ministre".

Anonimka zoper Pikala in Lukšiča
V SDS-u so izpostavili tudi anonimno ovadbo, ki je bila vložena tako zoper Pikala kot nekdanjega šolskega ministra Igorja Lukšiča. Pikalo je v odgovoru opozarja, da se interpelacija lahko nanaša le na delo ministra in njegovega resorja, ne pa tudi na delo, ki je potekalo v drugem času in na drugi ustanovi.

Minister je še dodal, da je bil v času razpisa visokošolski učitelj oziroma raziskovalec na fakulteti in ni imel nobenega vpliva na takratnega ministra. Kot ugotavlja, se interpelacija resda nanaša nanj kot zdajšnjega ministra, dejansko pa prek nakazovanja sorodstvenih in profesionalnih vezi obtožuje nekdanjega ministra. "Interpelacija je nedopustna že samo s formalnih vidikov. Interpelacija je vedno o delu ministra," je dejal v obrazložitvi svojega odgovora.

Pikalo: SDS zlorablja institut interpelacije
"Etimološka razlaga same besede interpelacija, interpelere, pomeni stopiti vmes. Ampak kdaj stopiti vmes, če stopamo za nazaj. Sploh ni mogoče stopiti vmes,"
je dejal. Predlagatelji niso jasno opredelili vprašanja interpelacije, mešajo pogojnike in trdilne stavke ter se sklicujejo na napačen člen Kazenskega zakonika, je še poudaril Pikalo. SDS, "milo rečeno", zlorablja institut interpelacije, je dodal minister.

Razlog za interpelacijo vidi Pikalo v prihajajočih evropskih volitvah in v tem, "ker je treba politično nenehno napadati družbene podsisteme izobraževanja zato, da bi jih destabilizirali". Pikalo je ob tem spomnil na veliko ustanovljenih visokošolskih zavodov, ki so nastali v mandatu prve Janševe vlade, in dejal, da gre za ustanove slabe kakovosti.

"To je prva interpelacija proti raziskovalcu, ne ministru," je dejal Pikalo. "Predmet interpelacije seveda nisem jaz. Predmet interpelacije je univerza, je svoboda raziskovanja, je vse tisto, kar naj bi poganjalo to družbo naprej."

Bratušek: Še SDS ne verjame tej interpelaciji
"Današnja interpelacija je primer, kako se ne velja več vesti v Sloveniji," je v uvodu v razpravo dejala premierka Alenka Bratušek. Izpostavila je nizko udeležbo poslancev SDS-a na seji. "Očitno opozicija, še posebej stranka SDS, niti sama ne verjame tej interpelaciji," je dejala.

Slovenija potrebuje stabilnost in solidarnost, SDS pa z iskanjem odgovorov prihodnosti v arhivih, interpelacijami ministrov zaradi anonimk ali okrivljanjem vlade za lastne storjene napake k temu zagotovo ne prispeva, je dejala premierka. "Naj takoj povem, da je Jernej Pikalo dober minister." Interpelacija je po mnenju Bratuškove slaba, saj se njena vsebina nanaša na čas pred to vlado.

Alenka Bratušek: Raje podprite konkretne ukrepe
SDS je pozvala, naj namesto tega, da namenijo 16 ur razpravi o preteklosti, raje govorijo o sodobnejšem pouku zgodovine. "Namesto da se 16 ur obtožujete in branite, se zavzemite raje za pouk retorike in medijske vzgoje," je dejala in nadaljevala: "Namesto da v 16 urah pokurite ves zrak tega DZ-ja, podprite boljšo izolacijo šolskih oken in energetsko učinkovite fasade."

Tanko: Minister ni odgovoril niti na en očitek
Poslanec SDS-a Jože Tanko, prvopodpisani pod vloženo interpelacijo, je poudaril, da slovenska javnost pričakuje odgovore v povezavi s projektom Državljanska vzgoja, pri katerem je sodeloval tudi Pikalo. Minister ni odgovoril niti na en očitek iz interpelacije, kaj šele da bi ga zavrnil, je dejal Tanko.

Pikalov argument, da je interpelacija nesmiselna, ker se nanaša na njegovo delo pred ministrovanjem, za Tanka ne vzdrži. Ta trditev po njegovem mnenju kaže, da zapisana dejstva v interpelaciji stojijo in da je minister osumljen sodelovanja pri kaznivem dejanju, ki se zdaj tudi preiskuje. Nihče ni zanikal, da Pikalo pri projektu ni sodeloval, niti ni zanikal navedb o zneskih pri projektu, o sorodstvenih in političnih povezavah, je poudaril Tanko.

Tanko je tako vprašal, ali je bil Pikalov članek, ki je bil vključen v projekt Državljanska vzgoja, že predhodno objavljen ter nato vključen v pozneje izvedeni razpis in honoriran z nekaj deset tisoč evri. Pikalo je to zanikal in dejal, da je šlo za prvo objavo. Tanka je še zanimalo, ali drži, da je pri projektu sodelovalo sorodstvo tedanjega šolskega ministra Igorja Lukšiča ter vplivni člani SD-ja.

Po Tankovih besedah gre pri omenjenem projektu za drago zgrešeno investicijo na področju šolstva, "za nasedlo naložbo, kar pomeni, da SD pri tem projektu nima čistih rok".

Na vrsti bo še Virant
Pikalo pa ni edini minister, ki se je spopadel z interpelacijo. Podobno bo doživel notranji minister Gregor Virant, ki bo pred DZ stopil v petek, zadnji dan seje. Sodeč po stališčih koalicijskih strank, lahko ministra - tudi zaradi želje po ohranitvi stabilnosti vlade - računata na podporo koalicije. Nezaupnica Pikalu ali Virantu, predsedniku DL-ja, bi namreč dokaj verjetno povzročila konec koalicije ali pa bi jo vsaj resno ogrozila.



Naj takoj povem, da je Jernej Pikalo dober minister.

Premierka Alenka Bratušek

Predmet interpelacije seveda nisem jaz. Predmet interpelacije je univerza, je svoboda raziskovanja, je vse tisto, kar naj bi poganjalo to družbo naprej.

Minister Jernej Pikalo

SD pri tem projektu nima čistih rok.

Jože Tanko, SDS
Minister Pikalo prestal interpelacijo