Zoran Janković. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Zoran Janković. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

Z županom Mestne občine Ljubljana Zoranom Jankovićem se je pogovarjal Marcel Štefančič.


Janšev SDS je prejšnji teden v Ljubljani priredil velik shod, na katerem je Aleš Hojs za vas rekel, da tako skorumpiranega in pokvarjenega politika v Sloveniji še ni bilo. Kaj mu odgovarjate?
Ta veliki shod je po oceni tistih, ki se ukvarjamo s temi prireditvami, obsegal največ 5500 ljudi.

SDS je rekel 15 tisoč.
Ah. Včasih bi temu rekel, da ima nekdo mokre sanje.

V Planici je bilo tisti dan 14 tisoč ljudi.
Tudi jaz sem bil včeraj v Planici. Glede tega, kar je rekel Hojs, bi pa rekel tako. Mene bi skrbelo, če bi me začel hvaliti. Ta njegova izjava kaže nekulturo. To, ko govori o korupciji, po mojem mnenju sodi po stranki SDS, ker tam imajo velike izkušnje. Pokvarjenega politika? Ne vem, po čem to sodi, ker jaz imam svoje mišljenje ves čas isto. Povem, da sem pač levičar, na levi opciji, iz dveh razlogov. Eden je odnos do sodelavcev – že iz Mercatorja – in drugi je odnos do druge svetovne vojne. Oni pa lahko še vedno to govorijo. Moj nabiralnik je dovolj velik, da dobim pošto. V vseh teh letih, osmih v Mercatorju in 17 v mestni hiši, sem imel osem obtožnic, kar ni malo. Hodim na vsa sodišča. Do zdaj je sedem zadev končanih in so mi dali prav, da sem nedolžen. Od teh sedmih zadev je šest že pravnomočnih, kar pomeni, da so šla tudi čez višja, vrhovna sodišča. Ostane mi še ena zadeva. Tako da jaz mirno pridem na sodišče. Tudi policija, ko je bila nazadnje, je prišla k meni vprašat, iskat dokumente – bili so korektni –, ali sem jaz omogočil službo, študentsko delo julija in avgusta po sedem evrov hčeri od načelnice upravne enote, ker bi mi ona za protiuslugo naj izdala gradbeno dovoljenje, pa na žalost ni. In drugič, moj vpliv na dva naša direktorja, ki naj bi dala sponzorsko pogodbo. Tako da jaz živim mirno, v nasprotju z gospodom Hojsom, njemu pa želim vse dobro. On je konec koncev predsednik SDS-a Ljubljane. Ne vem, ali se lahko pohvali z rezultatom glede na število sedežev v mestnem svetu, ki ga ima.

Na desnici se zadnje čase stalno govori oziroma ponavlja, da so se novi obrazi izpeli. Ali so se?
Rekel bi, da ne, ker ne vem, kaj so po njihovem mnenju novi obrazi. Ko sem se odločil kandidirati za predsednika vlade, ne za parlament, nisem bil nov obraz. Konec koncev sem bil prepoznan iz Mercatorja, potem iz županovanja. Doktor Golob je bil podpredsednik pri meni v Pozitivni Sloveniji. Takrat smo mu že ponudili, da bi me zamenjal, ko nisem mogel iti za premierja, iz osebnih razlogov ni. Tako da ne vem, po čem je novi obraz, razen če mislijo, da moraš biti tako kot predsednik SDS-a 30 let na isti poziciji. Mogoče bi ponudil še predsednika Kučana, da bi se nazaj vrnil.

Mar niso novi obrazi tu zaradi Janeza Janše? Mar se ne bodo izpeli šele, ko se bo izpel Janez Janša?
To je tudi samo en del odgovora. Vsaj za Ljubljano, pa tudi za Slovenijo, trdim, da je razmerje v Sloveniji 60 proti 40 za levo opcijo, to se kaže na volitvah. Res pa je, da na desni strani, predvsem v SDS-u, redno hodijo na volitve, tako kot so danes prišli protestirat pred mestno hišo, podobno velika množica, kot so jo omenjali tam na Kongresnem trgu. Pripeljejo dva avtobusa, poberejo SDS-ovce okrog Ljubljane. In to ni moje, to ste vi objavili na televiziji, ko je ena od udeleženk protesta rekla, ali ni to škoda, ali ni to žalostno, da moramo mi, Neljubljančani, priti, da bomo branili Ljubljano. Pred čim je branila Ljubljano? A pred tem danes, ko se pogovarjamo o traktorjih, ne vozijo v Ljubljani, ne bodo. Pravim, da je odgovor zagotovo to: Janez Janša motivira. Drugače bom povedal: če bi Janez Janša šel kandidirat za župana Ljubljane, bi bila največja udeležba, pa trdim, da bi jaz z veliko večino zmagal, še več kot takrat, ko je bil Logar.

Če bi bile volitve, ali bi ti, ki hodijo na te proteste, ki jih organizira SDS, zdaj objeli Anžeta Logarja in njegovo Platformo ali bi ostali zvesti Janši?
Težko vprašanje. Pred kakšnimi devetimi meseci sem govoril z Logarjem in sem rekel, da ima v bistvu isto pot, samo dve možnosti. Če bo ostal na Platformi, da ne bo šel kot stranka, ga bo predsednik stranke SDS praktično košček po košček rezal, ker preprosto ne bo pustil. Njegova edina možnost je, da naredi stranko in gre in potem – ali junaško pogine ali pa zmaga. Ampak kot vidim, Janša praktično tudi po zadnji raziskavi, ki sta jo imeli zdaj Mediana in Ninamedia, nima partnerja za vlado. On bo imel tistih svojih 20, 25 odstotkov, ampak partnerja nima.

Pa mislite, da ga potrebuje?
Če hoče dobiti večino, ga potrebuje. Ker ne vem – s kom pa bi šel v partnerstvo? Z obstoječo koalicijo?

Ko je nazadnje Šarec odstopil, je dobil partnerje. Tudi takrat, ko vam ni uspelo sestaviti vlade, je dobil partnerja.
Takrat se je on pogovarjal s Šarcem in je prišlo ven v soočenju. Sicer pa Gregor Virant, ki je nečak moje žene ... Mi smo takrat v soboto parafirali sporazum – Gregor Virant, SD – takrat je bil Vlačič, ko je bil Pahor v bolnišnici –, DeSUS in mi. To je bilo dovolj glasov. Potem si je v ponedeljek Gregor Virant premislil. Zakaj si je premislil, to lahko zdaj ugibam ...

... no saj, a vidite ...
... še čisto osebna stvar. Gregor Virant je poročen s hčerko Brejca, ki je bil takrat vodja sveta SDS-a ...

... Pri meni je bil v ponedeljek.
Sem videl. Na drugi strani je bil sorodnik moje žene. On se je odločil, kot se je odločil, ampak pokazalo se je nekaj drugega. Dobil je partnerja, ampak kje je zdaj Gregor Virant?

V Sloveniji nič ne traja.
Ne bo držalo. Izdaja se vedno poračuna, na koncu pride račun. Tako da jaz Gregorju Virantu zdaj po tem času ničesar ne zamerim. Meni se zdi škoda. Izgubili smo toliko let, ker vse to, kar se zdaj dela, je bilo del tega programa – tretja razvojna os – in bi bilo narejeno.

Ampak to, da Viranta ni, pove vse o tako imenovani slovenski politični sredini. Na sredini te slovenske politične ceste sta dve beli črti in ogromno povoženih ljudi.
Ja, ampak spet, pojdimo nazaj. Kdo je prvi pripeljal to sredino? Zdaj vsi ponavljamo zgodbo LDS-a in Drnovška. Jaz pa pravim: zakaj pa bi moral biti na sredini? Imam drugačen pogled tudi na državno politiko ali pa na mestno politiko. Po zadnji anketi sem največ glasov dobil v Sostrem. To je zelo zanimivo, ker je bilo Sostro tradicionalno vezano na SDS. Ampak konec koncev ne vem, ali jih zanima ta politična scena dopoldne, ko gredo otroci v šolo ali pa vrtec in imajo pločnik ali ga nimajo. In to je ista zgodba. Saj tudi če gledamo zdaj, verjetno boste vprašali za Roberta Goloba ...

Da, kje je Robert Golob? Ali je Robert Golob sredina ali kje drugje?
Robert Golob je v bistvu leva sredina.

Kaj menite o tej levi sredini, kaj pravite o tem zadnjem novem obrazu Robertu Golobu? Je izpolnil pričakovanja?
Ne še. Prepričan sem, da bo izpolnil pričakovanja. Štartalo se je zelo evforično, s tako večino še ni ...

... zakaj ne, saj so vsi ti, ki so ga volili, hoteli, da ustavi Janeza Janšo. Janeza Janšo je ustavil. Hoteli so, da odpravi zakone in odloke, ki jih je sprejela Janševa vlada. To počne.
Ne, samo trenutek, tu imam malo več časa. On je zmagal s tako večino. Ena točka je bila, da smo hoteli – ali pa so hoteli – ustaviti Janeza Janšo, to je narejeno. Mi danes nimamo vodnih topov, nimamo solzivca, imamo mir v tej družbi. Janez Janša lahko pride mirno protestirat s svojimi privrženci, ki jih vozi iz celotne Slovenije z avtobusom in z malico. Druga stvar: vidim tri točke in sem prepričan, da bodo velike spremembe po teh evropskih volitvah. Pogajanja s sindikati, ki niso preprosta, gredo dobro. Računam, da bo enkrat v maju podpis tega sporazuma. Celo z novo ministrico za zdravje so našli neki mir. Tu se je predsednik Fidesa po mojem mnenju zaletel, je šel v tisto, kar se ne more dogajati. Povedal bom za naš primer. Nekdanji minister za zdravje, s katerim sva se sicer dobro pogovarjala, je imel samo eno težavo, hotel je, da odstavim svojo direktorico zdravstvenega doma. Bom povedal rezultat. Mi imamo 426 zdravnikov v zdravstvenem domu. Veste, koliko jih zdaj stavka, ko je bila ta stavka? Šest. Šest od 426. In to je odgovor, če dobro delaš. Še enkrat bom rekel, mi smo zdaj razpisali štipendije, dobili nekaj novih štipendistov z medicinske fakultete. Imamo 26 ljudi, ki čakajo iz nekdanje Jugoslavije, kjer smo ponudili tudi neprofitna stanovanja, ampak problem je, da se mora zdaj neka komisija sestati – taka je procedura –, ki bo pač dala to soglasje. Ampak prej ali slej bo to narejeno.

Ankete vendarle kažejo daleč najvišjo podporo Janševemu SDS-u. Ali bo potreben nov novi obraz? Ali mislite, da lahko Golob še enkrat ustavi Janeza Janšo?
Ne bo treba novega obraza. Vedeti moramo, da ankete SDS-u kažejo praktično isti rezultat kot vsa leta. Ves čas se suka okoli 20 odstotkov, malo gor, malo dol. In tudi zdaj, če gledam, ne prikažejo nič več. Robert Golob. Začel sem s tem, da bom dober, pa z zdravstvom, ker ni reforma, ampak v principu stimulira delo. To, kar sta rekla doktor Zver, ki zase pravi, da je fahidiot, da je na svojem področju res najboljši, če pa vidi zlomljeno nogo na pločniku, potrebuje še on pomoč. Ključna stvar bo narediti novih 330 hiš do konca prihodnjega leta, poplavnih hiš, in trdim, da se to da narediti. Prepričan sem, da se bodo letos začeli trije veliki projekti v Ljubljani – dva državna projekta, NUK 2 se bo začel graditi, železnica, absolutno. Čez en mesec potečejo razpisi, izberejo izvajalca, začnejo graditi, se pravi, pred poletjem. Tretja stvar: sodna palača, ki je zame po tistem, kar ponuja projekt, 59 dvoran, najboljša lokacija na Dunajski cesti.

Doreciva nekaj stvari na hitro. Sodišče za vas vedno pravi: nedolžen. SDS pravi: kriv. Še dobro, da ni SDS sodišče. Ampak stranka SDS bi vam zdaj sodila zaradi gradnje kanala, ki da poteka čez zajetje pitne vode, nastaja brez potrebnih dovoljenj. Lahko še enkrat zagotovite, da je s tem projektom vse v redu in da ima vsa potrebna dovoljenja?
Samo trenutek, tukaj si bom vzel malenkost več časa. Mi smo zgradili od 12.128 metrov 12 tisoč metrov skozi Ljubljano, čez to področje. To traso so risali v času predsednika Skupščine mesta Ljubljana Strgarja. To je delal direktor Voke, gospod Kranjc. Kasneje je v Voko prišel tudi gospod Hojs, ki je bil na koncu tehnični direktor. Oba sta Voko zapustila leta 2006 brez ene pripombe. Nisem jih jaz menjal, sama sta šla. Druga stvar: za vse, kar delamo, imamo pravnomočna gradbena dovoljenja. To ni, da bi si jaz nekaj izmišljeval. Tretja zadeva: SDS in drugi so poslali 18 gradbenih inšpekcij za zgrajenih 12 tisoč metrov kanala C0, vse b. p. Gospod Grad, ki živi zraven, je štirikrat dobil odločbo, ker spušča greznico v podtalnico. Številni od teh, ki so proti, ne vedo, o čem govorijo. Zelo zanimivo, čakam parlamentarno preiskavo, tam imam eno cvetko za povedati, ko bo do tega prišlo. Kanal C0 je dobil presojo vplivov na okolje kot cel projekt Ljubljane leta 2000. Ko so delali prvo spremembo, je že bil vrisan. Nihče se ni oglašal. Takrat se ni nihče oglašal. Zdaj pa so ... Da ne omenjam tega zadnjega gospoda, ki je doktoriral na tem kanalu. Da, zgrajen je tako, da ustreza vsem evropskim predpisom, vsem našim predpisom. Konec koncev je sodišče dalo prav, ko je odločilo, da ponovno vrne na ministrstvo in ministrstvo je decembra izdalo odločbo, da presoja vplivov na okolje ni potrebna. In tistega, kar je narejeno s pravnomočnim gradbenim dovoljenjem, nihče ne more ustaviti. Zdaj nam ti isti nagajajo za zadnjih 128 metrov. To ni na tem območju, ampak pri konjeniškem centru pri Stožicah. Še en podatek. Mi imamo 1200 kilometrov kanalizacije. 71 odstotkov je čez vodovarstveno področje. Nekatere od teh cevi so stare sto let in več. A to, kar razlagajo, potres, točno samo to se bo zgodilo, preostale bodo na miru ostale. V avgustovskih poplavah na kanalu C0 ni bilo niti enega milimetra premika. Pregledali smo vseh 12 kilometrov.

Kje bo sežigalnica?
Na Barju, zraven našega RCR-ja.

Nekateri pravijo, da je ljubljanska kotlina neprimerna za sežigalnico.
Ja, da ni prevetrena. Tu smo imeli dunajskega župana s svojo ekipo, ki je predstavil sežigalnico, ki je stara 30 let, v središču mesta, v bolnišnici. Mi smo to resno vzeli. V principu smo zamenjali lokacijo, ker smo jo že imeli v Mostah na Barju. Moj dom je najbližji tej lokaciji. Potem smo dali preizkusiti stabilnost tal, kaj je s podzemnimi vodami, to dobili, dali smo meteorološki organizaciji, da preverijo inverzijo. Inverzija je na 200 metrov, dimnik bo visok 250 metrov in potem je še izpust, ki ga potisne in bo na 300 metrov. Tako da smo tudi glede tega mirni.

Ste prepričani, da sežigalnica zraka ne bo poslabšala?
Prepričan sem, da ga bo izboljšala. Danes se v principu ogrevamo na premog, ki je mnogo slabši. Potem je fosilno gorivo, pride še plin kot tak. In te smeti, ki jih vsi ustvarjamo, tudi vi, ki jih zdaj vozimo, ker se je Madžarska dodatno zaprla, dodatno jih vozimo na Finsko in Dansko. Tovornjak naredi 1200 kilometrov v eno smer. A mislite, da je ekološko, če tovornjak vozi 1200 kilometrov po cesti? Še ena stvar je. Trdim, da bo čistejši zrak, bolj zdrav. In ni nepomembno dejstvo, da bomo 70 odstotkov neodvisni od katerih koli vojn, od katerega koli plina. Položnica bo takoj 20 odstotkov nižja.

Kdo bo novi direktor Kina Šiška?
Razpis je zdaj še enkrat narejen. Če se bo javil Tibor Syed, bo imel moj glas.

Kdo bo tega novega direktorja izbral? Svet zavoda Kina Šiška ali vi, župan Janković?
Bodimo na koncu zelo jasni. Župan Janković. Ker svet zavoda predlaga mestnemu svetu. Mi imamo z Gibanjem Svoboda absolutno večino. Ves čas razlagam, da me je Ljudmila Novak takrat, ko sem bil v parlamentu, naučila, da je treba znati šteti do 46. V mestnem svetu je treba znati šteti samo do 23. Mi imamo najmanj 26 glasov in, se opravičujem, predlog, ki je usklajen v tej koaliciji, bo izbran. A si vi predstavljate, da bi Lista Zorana Jankovića šla proti mojemu predlogu? Jaz ne.

Zakaj ima potem zavod Kino Šiška svoj svet?
Vsak zavod ima svoj svet in je točno opredeljeno ... Mi smo danes postavljali direktorico živalskega vrta, ki ima svoj zavod. Zanimivo je pa to, da je danes direktorica živalskega vrta, ki gre zdaj v tretji mandat, dobila vseh 40 glasov.

Marcel