Ljubljanski župan Zoran Janković je dejal, da objave prostorskega načrta v uradnem listu ne bo zadržal. Foto: MMC RTV SLO
Ljubljanski župan Zoran Janković je dejal, da objave prostorskega načrta v uradnem listu ne bo zadržal. Foto: MMC RTV SLO
Poziv pobudnikov referenduma Jankovića ni prepričal

Pobudniki referendumske zahteve so v torek, ko se je iztekel rok za zbiranje podpisov, vložili 5.255 podpisov za referendumsko zahtevo o izvedbenem delu prostorskega načrta, med katerimi je sedem neveljavnih in kar predstavlja 46,8 odstotka potrebnih podpisov. Prav tako pa so vložili tudi 5.244 podpisov za referendum o strateškem delu načrta, med njimi so trije neveljavni, kar predstavlja 46,74 odstotka potrebnih podpisov, je povedal ljubljanski župan Zoran Janković.

Po podatkih ministrstva za notranje zadeve je bilo 1. septembra 2010, ko so pobudniki začeli zbirati podpise v Mestni občini Ljubljana (MOL), 224.235 volivcev, kar pomeni, da bi morali zbrati 11.212 podpisov (pet odstotkov volivcev), je dodal župan.

"Hvala občanom, ki niso nasedli tej provokaciji"
Janković pobudnikom sporoča, da niso zbrali dovolj podpisov, ker ne upoštevajo mnenja občanov. "Ljubljančanke in Ljubljančani niso nasedli tej provokaciji in želji po zaviranju razvoja. Zahvaljujem se jim za podporo prostorskemu načrtu. Za pobudnike referenduma pa je čas, da sprejmejo odločitev, da niso dobili podpore," pravi.

Kot je znano, so pobudniki referenduma zato, ker se odstotka potrebnih podpisov za razpis referenduma na državni in lokalni ravni bistveno razlikujeta, vložili pritožbo tudi že na ustavno sodišče.

Objava v uradnem listu v petek, veljati začneta 24. oktobra
Ob tem so ljubljanskega župana Zorana Jankovića že pozvali, naj počaka na odločitev ustavnega sodišča in ponovi razpis zbiranja, ker je bilo to okrnjeno zaradi stavke javnih uslužbencev, prav tako pa ni bilo mogoče oddati podpisa na elektronski način in ne prek kontaktnih oseb v domovih za ostarele ter v bolnišnicah. A, kot je pojasnil Janković, je pobudnikom že odgovoril, da objave prostorskega načrta v uradnem listu ne bo zadržal. Oba bosta objavljena v petek, kar pomeni, da bosta začela veljati po 15-dnevnem roku 24. oktobra.

Referendum proti garažni hiši pod tržnico že obsojen na neuspeh?
Župan se je odzval tudi na začetek zbiranje podpisov za razpis referenduma o obvezni razlagi odloka o gradnji garažne hiše pod mestno tržnico. Zbiranje se je začelo danes, nekaj več kot 11.000 podpisov pa morajo pobudniki zbrati do 9. novembra.

"Lahko se igrajo z Ljubljančankami in Ljubljančani in zbirajo podpise, ampak ta obvezna razlaga nima več nobenega pomena. Z objavo v uradnem listu in po preteku 15-dnevnega roka, ko postane veljaven izvedbeni prostorski načrt, ki omogoča gradnjo garažne hiše, obvezna razlaga nima več pomena. Ta je bila potrebna, ker smo računali, da bi začeli garažno hišo graditi prej," je pojasnil Janković in dodal, da bi lahko teoretično vlogo za gradbeno dovoljenje vložili že 25. oktobra.

Poziv pobudnikov referenduma Jankovića ni prepričal