Janez Janša meni, da gre za montiran proces. Foto: MMC RTV SLO
Janez Janša meni, da gre za montiran proces. Foto: MMC RTV SLO
Janša: Ni daleč dan, ko bo ta sodba padla

Isto, kar pričakujemo že štiri leta. Ko je bil leta 2010 vložen obtožni predlog, smo nanj spisali pravni ugovor in povedali, da kaznivo dejanje sploh ni opredeljeno, kar je včeraj govoril gospod Matevž Krivic in še nekateri drugi pravniki. To smo napisali že leta 2010, vendar ni želel nihče slišati. Upam, da bo zdaj vrhovno sodišče slišalo, še posebej po tem včerajšnjem odkritju, ko se je stoodstotno dokazano izkazalo, da so imeli slovenski tožilci dve leti na razpolago vse dokumente, ki so bili zaseženi kjer koli v zadevi Patria, in da so iz tega kupa vzeli samo tisto, kar je ustrezalo njim. Tisto, kar bi po njihovem mnenju dokazovalo obtožbo, ne pa dokumentov istega ranga, ki so bili zaseženi na istih strežnikih, ki bi dokazovali drugače.
Ampak gospod Ferlinc je to v prispevku zanikal.
Gospoda Ferlinca takrat sploh ni bilo. Če se spomnite, je obtožni predlog vložila tožilka Branka Zobec Hrastar, se pravi žena agenta Udbe, ki me je aretiral leta '88. Šele potem je gospod Ferlinc prevzel primer. Se pravi, ko so bili vsi ti dokumenti na kupu in ko so tožilci iz posameznih držav izbirali, kaj bodo vključili v svoj sodni spis kot utemeljitev obtožbe, je to delala druga tožilka. In morda še kdo in potovali so na Finsko in oni sem, zapravili so veliko denarja. Danes mi je odvetnik gospoda Toneta Krkoviča dejal, da so nam zdaj še to zaračunali. Da moramo plačati 5000 evrov sodnih stroškov za njihove letalske karte.
Nekaj se je včeraj izkristaliziralo. Kar nekaj mnenj je bilo, da vaša obramba ni bila najbolj učinkovita. Ste vi osebno zadovoljni s tem, kako z odvetnikom Francijem Matozom vodita postopke?
Vse pritožbe, ki smo jih vložili, sem tudi sam osebno prebral. Silom prilike, ki je nastala že pred četrt stoletja, se kar nekoliko spoznam na kazensko pravo, ker sem bil v nekem procesu, v katerem sem se moral zagovarjati sam, in so mi procesne okoliščine in predpostavke dokaj jasne. In kot že rečeno, to, na kar opozarjajo trije ugledni ustavni sodniki v ločenih mnenjih, to, na kar opozarja gospod Krivic, to, na kar opozarjajo številni odvetniki, na te stvari smo opozorili že na samem začetku, preden je sploh prišlo do procesa. Ko je bil obtožni predlog vložen, smo rekli, da se očita nekaj, kar sploh ni kaznivo dejanje, ker ni v ničemer konkretizirano. To je tako, kot na partizanskih sodiščih leta 1943, ko so nekoga ustrelili na podlagi enega stavka, ko so napisali: "Ta je bil izdajalec."
Če greva od vsebine k obliki. Tudi včeraj je gospod Šturm dejal, da obstaja teoretična možnost, da bi vrhovno sodišče odločilo do petka, do takrat, ko ste pozvani v zapor na Dobu. Torej obstaja zgolj teoretična možnost, da bi vam do takrat odložili prestajanje kazni. Se boste odzvali na poziv in sami odšli na Dob?
Torej, najprej glede te teoretične možnosti. Če obstaja volja, je možnost stoodstotna. Če pa te volje ni in se ne želi priznati napaka, ki se dela že štiri leta in uničuje ne samo mene in mojo družino, ampak politično okolje v celotni državi, potem se to ne bo naredilo. Čas, postopki, to nima nikakršne zveze. Z upoštevanjem procedur se da vse narediti in to, bom rekel, ne prehitro, ampak zelo prepozno in z veliko zamudo. Kar se tiče odhoda v zapor - v podobni situaciji sem bil leta '89, ki pa se je bistveno razlikovala od te po tem, da smo bili takrat v Jugoslaviji, se pravi v državi, ki je nismo spoštovali, ki je nismo imeli za svojo. Vsaj jaz ne in večina Slovencev ne. Tokrat pa se to dogaja v Sloveniji, v državi, ki smo jo sami gradili, ki smo jo želeli in smo si zanjo prizadevali, ki je naša in ki jo spoštujem. Drugače od sodišča, ki te države po mojem mnenju ne spoštuje, sicer ne bi izdajalo takih sodb v imenu ljudstva. Slovenijo spoštujem in je seveda kot lastne države ne nameravam rušiti z nobenim dejanjem, ki bi mogoče nakazovalo na tak korak. Temu pozivu se bom odzval, se pravi bom sodbo upošteval. Mislim pa, da ni daleč dan, ko bo ta sodba padla in z višje ravni, kot bo padla, bolj bo treščilo in večja bo škoda.
Čaka vas zaprti oddelek in šele takrat, ko bo uradna oseba precenila, lahko tudi polodprti oddelek. Zakaj pravzaprav nočete zaprositi za alternativno prestajanje kazni. Na primer, da bi odšli samo na vikend zapor ali pa bili celo samo v hišnem priporu?
Kot že rečeno, sem v neki drugi državi že šel skozi to proceduro, ampak je bila enaka in čim uporabiš besedo prosim, na neki način priznaš krivdo. Celo v nekaterih pravilnikih, ki se še vedno uporabljajo za izvajanje sankcij v Sloveniji, je to predpostavka. Se pravi, najprej moraš priznati krivdo, se pokesati, potem pa te premestijo ali pa ti dajo neke ugodnosti. Te besede, ta del slovenskega krivosodja, s tem ne ocenjujem celotnega sodstva, mislim, da je zelo ohrabrujoče, da so se nekateri ugledni slovenski pravniki in sodniki oglasili v tem času, da ne molčijo več tako, kot so štiri leta. In večja kot bo ta notranja diferenciacija v slovenskem sodstvu, prej bomo doživeli vladavino prava. Torej besede "prosim" ta del sodstva, ki sodi v imenu ljudstva, v bistvu pa sodi proti ljudstvu, od mene ne bo dočakal. In to, kar se dogaja meni, je mogoče najbolj znano v tem času, ampak že prej sem dobil, predvsem pa v teh zadnjih tednih, ogromno pošte. Hodijo k meni, kažejo mi svoje sodbe, pošiljajo mi absurdne obsodbe slovenskih sodišč. In to ne iz leta '48, ampak iz tega časa. V zadnjih letih je na tisoče ljudi doživelo krivico od dela tega sodstva. In slej ko prej se bo to soočilo z ljudstvom, v imenu katerega se sodi, če ne bo prej prišlo do notranje diferenciacije in se bodo stvari postavile v skladu z ustavo in zakonom.
Še dve kratki vprašanji. Pred seboj imate tudi volilno kampanjo. Od začetka tega tedna ste kandidat vaše stranke, kandidirate v Grosuplju. Vprašanje je, kako si sploh predstavljate, da boste udeleženi v predvolilni bitki, da boste agitirali, da boste nastopili na proslavi ob dnevu državnosti, kjer ste predvideni celo za slavnostnega govornika. Iz zapora?
Očitno težko. Vprašanje boste morali nasloviti na tiste, ki so stvari tako zapeljali, da se je sodba potrdila ravno v času, ko je razpadala vlada, in da sem dobil poziv za prestajanje kazni ravno sredi volilne kampanje. Teh datumov nisem izbiral jaz.
Zagotovo poznate tudi ostre kritike, ki gredo na vaš račun prav zaradi tega kandidiranja. Recimo v stranki Alenke Bratušek pravijo, da vi, tudi če bi bili izvoljeni, ne bi smeli nastopiti poslanske funkcije. Posebej kritičen je še zunanji minister Karel Erjavec.
Glejte, te besede izreka človek, ki je podpisal pogodbo s Patrio, ki je formalno odgovoren za ta posel, zaradi katerega naj bi jaz šel v zapor, in je zadeva naravnost absurdna. Kandidiram zato, ker se je s tem političnim procesom, montiranim procesom, želelo ravno to preprečiti. Mene se želi odstraniti iz politične tekme, da bo lahko gospod Erjavec lažje zmagal. Ali pa gospa Bratušek. Če bi bila onadva zadnje leto tako produktivna, ko sta vodila vlado, bi bila Slovenija v precej boljši kondiciji. Ne pristajam na to, da se z metodami iz totalitarnih časov kar tako sprijaznimo in da se bo nekoga obsodilo za kaznivo dejanje, da se ga bo odstranilo iz volilne tekme in iz političnega življenja. Če boste pristali na to, se bo kmalu Jugoslavija vrnila v popolnosti zgolj v državnih mejah Slovenije.
Ves čas sva se nocoj pogovarjal o tem, kaj bo, če bo, ko bo vrhovno sodišče kaj reklo. Ali ste osebno pripravljeni tudi na to možnost, da vrhovno sodišče zahteve za varstvo zakonitosti ne bo upoštevalo?
Osebno sem prepričan, da je nekdo, preden je sploh vložil takšen obtožni predlog, stvari zložil in preštel svoje ešalone, vse do najvišjih sodnih instanc. Če se bo to zgodilo, bo to pač še en novi žebelj v krsto temu, kar v Sloveniji pojmujemo ali pa pojmujete kot vladavino prava oz. pravna država. Vendar je nad temi instancami še ena, od leta 2004, in mogoče še kakšna druga, odkar smo v EU-ju. Drugače od tega, kar je govoril gospod znani minister v odstopu, tujina zelo skrbno spremlja to, kar se dogaja v tem procesu, in od neke točke naprej se ne bo dalo ravnati tako, kot se je ravnalo pred letom 1990.

Janša: Ni daleč dan, ko bo ta sodba padla