SDS bo svoje predloge za izhod iz gospodarske krize predstavil v petek. Foto: MMC RTV SLO
SDS bo svoje predloge za izhod iz gospodarske krize predstavil v petek. Foto: MMC RTV SLO

Tudi izpostavljenost Banke Slovenije je večja, kot si upajo priznati.

Janez Janša o podatkih, ki jih ni mogoče dobiti
Marjan Kramar
Marjan Kramar si milijonske nagrade ni izplačal v prejšnjem vladnem mandatu, ker bi tako njegova pogodba prišla v javnost, je dejal Janša. Foto: MMC RTV SLO
Priliv denarja v proračun bi bil večji, če bi bil bencin cenejši kot v Avstriji in na Hrvaškem, meni Janša, ki nasprotuje višjim trošarinam. Foto: EPA
Opozicija o delu koalicije

Janša je dodal, da so vodje koalicijskih strank državo vzeli za talca, namesto da bi se ukvarjali s ključnimi vprašanji. Dejal je, da upanja, da bi se koalicija streznila, ni niti ni bojazni, da bi razpadla, mogoče bo le nekaj kozmetičnih zamenjav v vladi. Sam upa na streznitveni učinek evropskih volitev, a je po njegovem mnenju tudi to malo verjetno.

Verjetnejši je po Janševem mnenju scenarij, po katerem bo koalicija vztrajala z enako politiko, dokler "ne bo podvojila svoje zadolženosti z 28 odstotkov BDP-ja s konca lanskega leta na 50 odstotkov in dokler ne bomo imeli 150.000 brezposelnih".

Vodja SDS-a je še pojasnil, da strokovni svet njegove stranke pripravlja nabor predlogov ukrepov in predlogov zakonov za spopad z gospodarsko krizo, ki jih koalicija ni bila sposobna pripraviti. Slovenija bi se po njegovem mnenju bolje odzvala na gospodarsko krizo, če bi bila bolje vodena in če bi bil pilot v letalu. Ukrepe bodo predstavili v petek.

Lahovnik se z napovedjo odstopa drži na naslovnicah
O mogočem odstopu ministrstva za gospodarstvo Mateja Lahovnika je dejal, da če misli odstopiti, naj odstopi, ne pa da to napoveduje in se tako "kot kandidat na evropskih volitvah drži ves teden na naslovnicah".

"Tajkuni spet odpirajo šampanjce"
V Sloveniji imamo resnejše težave, "da bi se ukvarjali s takšnimi triki", saj bodo tudi tisti, "ki bodo ob poračunavanju vladnih strank navidezno izpostavljeni kot glavna tarča, izšli kot zmagovalci", meni Janša. Z zmagovalci Janša misli t. i. tajkune, ki po njegovih besedah, "spet odpirajo šampanjce". Tako naj bi bila v kratkem znova reprogramirana tudi posojila Merkurju, Pivovarni Laško in Istrabenzu.

Janšev scenarij za NLB
Janša tako napoveduje, da bodo posojila, potem ko se bo prah polegel, reprogramirana, videti pa bo, kot da je celotno politično polje prekrito z različnimi stališči koalicijskih strank, Veselinovič pa si bo našel novo službo ali pa bo celo kandidiral za isto mesto.

Uprava NLB-ja je posojilo Infond Holdingu odobrila brez vedenja nadzornega sveta, je prepričan opozicijski prvak, Marjan Kramar pa si milijonske nagrade ni izplačal v obdobju prejšnje vlade, ker bi tako njegova pogodba prišla v javnost.

Kako izpostavljena je Banka Slovenije?
Janša se sprašuje tudi, kaj je s posojili drugim družbam, ki se jih zdaj ne omenja, in pri tem navaja DZS, Terme Čatež, Dnevnik in druge. Prvak SDS-a tako podpira zahtevo proračunske komisije, ki želi, da vlada od banke Slovenija pridobi celotno bilanco posojil, saj bo šele nato mogoče ugotoviti, kolikšna je resnična izpostavljenost slovenskih bank, pri čemer naj bi bila "tudi izpostavljenost Banke Slovenija večja, kot si upajo priznati". Sporno je predvsem to, da tudi po dveh mesecih spraševanja ni mogoče izvedeti, koliko papirjev banke Lehman Brothers je, ko je bil guverner Mitja Gaspari, kupil BS.

Kaj pa Petan?
Janša Gregorja Golobiča obtožuje, da ga zanima le del zgodbe, "pri kateri niso bili zraven", zanj pa so sporna vsa posojila in nagrade. "Celotna zgodba bo, ko bodo videli, koliko kreditov je dobil Bojan Petan, ki obvladuje imperij DZS," je dejal Janša.

A. M. / A. K. K.

Tudi izpostavljenost Banke Slovenije je večja, kot si upajo priznati.

Janez Janša o podatkih, ki jih ni mogoče dobiti
Opozicija o delu koalicije