Prvak SDS-a je kritičen do odločitve ustavnega sodišča. Foto: MMC RTV SLO
Prvak SDS-a je kritičen do odločitve ustavnega sodišča. Foto: MMC RTV SLO
Arbitraža
Pahor je potrdil, da sta imela z Janšo dogovor o posvetovalnem referendumu. Foto: MMC RTV SLO

Ustavno sodišče je dopustilo sprejetje akta, ki dopušča morebitno ozemljsko deljivost teritorija, ki je po zatrjevanju taiste odločbe ustavnega sodišča ustavna materija.

Janez Janša o odločbi ustavnega sodišča.

Celotna vladna koalicija ravna v skladu z izrekom notranje ministrice Katarine Kresal, da nikoli ne premisli tri korake naprej.

Janez Janša
Glasovanje
Bodo o arbitražnem sporazumu na referendumu odločali volivci? Foto: MMC RTV SLO

Predhodni referendum je edina možnost, da se prepreči naknadni referendum.

Janez Janša o referendumu.
Kdaj volivce povprašati o arbitražnem sporazumu?

Odločba ustavnega sodišča o arbitražnem sporazumu je unikum, ki ga v Sloveniji še ni bilo, saj je sprta sama s seboj, je prepričan predsednik SDS-a Janez Janša. Po njegovih besedah odločba ustavnega sodišča pomeni, da bo morala Slovenija ob morebitni neugodni odločitvi arbitražnega sodišča spremeniti ustavo in temeljno ustavno listino, na katero se ustavno sodišče v svoji odločbi samo sklicuje. Prav tako bo morala spremeniti zakone, ki določajo ozemlje države, npr. zakon o območjih občine.


Janša: Arbitražni sporazum zavezuje Slovenijo

Pojasnil je, da arbitražni sporazum v sedmem členu Slovenijo zavezuje, da v šestih mesecih po sprejetju razsodbe sodišča o slovensko-hrvaški meji spremeni notranjo zakonodajo, če in kjer bo v nasprotju z odločitvijo sporazuma.

Izrek odločbe ustavnega sodišča je po Janševih besedah neskladen sam s seboj in tudi z obrazložitvijo. "Izrek pravi, da je temeljna ustavna listina 'trajni in neusahljivi vir državnosti', v 63. točki pa dopušča možnost, da bi izvršitev razsodbe arbitraže lahko pomenila neskladje s to listino in s 4. členom ustave o ozemeljsko enotni in nedeljivi državi," opozarja prvak SDS-a.

"Ustavno sodišče dopušča morebitno ozemeljsko deljivost"
Ob tem je dodal, da ne drži trditev v izreku, da sporazum le vzpostavlja mehanizme za mirno rešitev mejnega spora, saj daje arbitražnemu sodišču možnost, da začrta potek meje. Ustavno sodišče je po mnenju Janše dopustilo sprejetje akta, ki dopušča morebitno ozemeljsko deljivost ozemlja, ki je po zatrjevanju iste odločbe ustavnega sodišča ustavna materija.

"Ustavno sodišče izpodbija načelo, na katero se samo sklicuje, in sicer da v novi državi ne moremo imeti manj ozemlja, kot smo ga imeli v prejšnji, potem pa dopusti možnost, da bi ga imeli manj," ugotavlja Janša in dodaja, da je odločitev ustavnega sodišča protislovna, saj pravi, da je procedura v redu, čeprav lahko privede do neustavnih posledic.

"Vlada ne premisli tri korake naprej"
"Vladna koalicija pa napoveduje, do bo sporazum, ki posledično nalaga spremembo temeljne ustavne listine in tudi ustave, sprejemala brez posvetovalnega referenduma in z navadno večino v DZ-ju," opozarja prvak SDS-a, ki meni, da je v resnici omenjena odločba ustavnega sodišča za vlado velika dodatna težava.

Vladna koalicija je po mnenju predsednika SDS-a v položaju, "ko je prislonila zelo kratko lestev na visoko steno, pred sabo ima še en klin in je sklenila, da bo stopila nanj, ne glede na to, da je pred njo še sto metrov stene, prek katere ne more".

Meni, da celotna vladna koalicija ravna v skladu z izrekom notranje ministrice Katarine Kresal, "da nikoli ne premisli treh korakov naprej". Zato se je Slovenija po Janševem mnenju znašla v pravno in politično absurdnem položaju.

Janša: Le referendum lahko prepreči škodljive posledice
Znova je opozoril, da bo imel arbitražni sporazum dejanske škodljive posledice za našo državo. Te bi se po njegovih besedah lahko zgodaj preprečile le z referendumom. Ob tem je poudaril, da ne držijo besede premierja Boruta Pahorja, da je opozicija proti posvetovalnemu referendumu.

"Če bo na posvetovalnem referendumu postavljeno korektno vprašanje, bomo spoštovali odločitev na referendumu," je zagotovil in dodal, da je to obljubil tudi Pahorju. Po mnenju predsednika SDS-a je predhodni referendum edina možnost, da se prepreči naknadni referendum. "Kdo ga bo pa predlagal, pa je vprašanje presoje," je dodal.

Za Janšo bi bil arbitražni sporazum sprejemljiv, če bi v njem pisalo, da arbitraža določi neposredni teritorialni stik Slovenije z odprtim morjem. "To, kar ustavno sodišče pravi, da Slovenija že ima," je še pojasnil.

Pahor potrdil dogovor z Janšo
Premier Borut Pahor je medijem potrdil, da sta imela z Janšo dogovor o posvetovalnem referendumu. "Vendar imamo tudi odločitev neke druge opozicijske parlamentarne stranke, da bo zahtevala naknadni zakonodajni referendum v vsakem primeru, saj posvetovalni ni obvezujoč za vlado."

"Brez zamere, ljudje me bodo vprašali po zdravi pameti, če bomo imeli dva referenduma o istem vprašanju, ne samo z vidika stroškov, ampak kaj pomeni njihova politična volja. Meni je vseeno, kdaj gremo na referendum, prej ali pozneje, a odidimo le na en referendum, ne pa na dva," je dodal. Po njegovih besedah bodo v petek na sestanku parlamentarnih strank skušali najti rešitev, da bi bil samo en referendum oz. kaj storiti, če ne bo posvetovalnega referenduma.

"Ustavne spremembe bi odložile ratifikacijo"
Glede dvomov in pomislekov, ki so se pojavili po odločbi ustavnega sodišča, je Pahor zatrdil, da bo skušal odpraviti vse dvome, povezane z uveljavitvijo ratifikacije sporazuma. Dodal je, da se bo potem, ko bo sporazum potrjen - ali v DZ-ju ali na referendumu - začel postopek glede dela arbitražnega sodišča in da že pripravljajo memorandum o arbitražnem sodišču.

Na vprašanje glede Janševe napovedi o morebitnih ustavnih spremembah, povezanih z odločitvijo arbitražnega sodišča, je Pahor odgovoril, a ni nihče predvidel teh ustavnih sprememb, niti Janša, niti predsednik države, niti vlada. Kot je ocenil premier, bi že vnaprejšnji začetek ustavnih sprememb zaradi arbitraže odložil ratifikacijo arbitražnega sporazuma za nekaj let, saj je proces ustavnih sprememb dolgotrajen proces.

"Izraz junction v angleškem izvirniku sporazuma pomeni teritorialni stik slovenskih z mednarodnimi vodami, " pa je dejal predsednik vlade o Janševih besedah, da bi moral arbitražni sporazum določati, da bo arbitraža določila teritorialni stik Slovenije z odprtim morjem.

Ustavno sodišče je dopustilo sprejetje akta, ki dopušča morebitno ozemljsko deljivost teritorija, ki je po zatrjevanju taiste odločbe ustavnega sodišča ustavna materija.

Janez Janša o odločbi ustavnega sodišča.

Celotna vladna koalicija ravna v skladu z izrekom notranje ministrice Katarine Kresal, da nikoli ne premisli tri korake naprej.

Janez Janša

Predhodni referendum je edina možnost, da se prepreči naknadni referendum.

Janez Janša o referendumu.
Kdaj volivce povprašati o arbitražnem sporazumu?