Poslanci bodo odločali o slabi banki. Foto: BoBo
Poslanci bodo odločali o slabi banki. Foto: BoBo
Odločanje o slabi banki so poslanci preložili

Sprejem zakona so preložili zaradi koalicijskih poslancev. Ti so namreč dopolnila k osnutku zakona vložili tik pred današnjim nadaljevanjem seje, tako da v opoziciji niso imeli dovolj časa, da se nanje pripravijo. Predsednik državnega zbora Gregor Virant je tako sejo prekinil do srede.

Za šest milijonov slabih terjatev
Zakon o ukrepih za krepitev stabilnosti bank predvideva ustanovitev posebne družbe, ki bo od bank prevzela slabe terjatve. Teh je po ocenah finančnega ministra Janeza Šušteršiča za okoli šest milijard evrov, jamstva države za izdane obveznice pa se bodo z zakonom določila v vrednosti do štiri milijarde evrov.

PS: Parlament ne opravlja več svojega poslanstva
Vodja poslanske skupine Pozitivne Slovenije Jani Möderndorfer je bil do načina sprejemanja zakona kritičen, saj se je ta od obravnave na odboru do danes "v celoti spremenil že trikrat". Ob tem je Möderndorfer dejal, da vlada pri zakonu ni odgovorila na temeljna vprašanja in poslancem ni predložila nobenih izračunov, na podlagi katerih bi ti lahko odločali.

Poslanka PS-ja Alenka Bratušek pa meni, da bi se s sprejetjem zakona povečal javni dolg do točke, ko bo država prebila mejo 60 odstotkov bruto domačega proizvoda. Obenem je opozorila tudi, da so do predloga vlade svoje pomisleke izrazili tudi nekateri strokovnjaki. Pri zakonu se tako ne ve, po kakšnih kriterijih se bodo na novoustanovljeno družbo prenašale slabe terjatve bank.

Odločanje o slabi banki so poslanci preložili