Premier in predsednik najmočnejše parlamentarne stranke je v Krškem prvič komentiral okoliščine prodaje delnic največjega slovenskega trgovca. Foto: RTV SLO
Premier in predsednik najmočnejše parlamentarne stranke je v Krškem prvič komentiral okoliščine prodaje delnic največjega slovenskega trgovca. Foto: RTV SLO
Janša se v eni stvari strinja z opozicijo - da v zgodbi Mercator pomembno vlogo igrajo povezane osebe iz politike in gospodarstva. Foto: RTV SLO
Volilna skrinjica
Na posvetu SDS-a tudi o lokalnih volitvah. Foto: RTV SLO

Poudaril je tudi, da gre v tej zgodbi za povezave med tistimi, ki so bili včasih na oblasti in so danes v opoziciji, ter nekdanjo upravo Mercatorja. Ob tem je izrazil upanje, da gre samo za politične, ne pa tudi za kapitalske povezave, ki so pripeljale do tega, da tisti, ki so včasih nacionalni interes obešali na svojo zastavo, prodajajo delnice najboljših slovenskih podjetij skladom s Kajmanskih otokov.

Janša je tudi poudaril, da gre pri tej zgodbi za osebni interes tistih, ki razpolagajo z denarjem, ki so ga v veliki meri potegnili iz podjetja. Nihče ne more s plačo v nekaj letih zaslužiti štiri milijarde tolarjev, je še dodal.

Premier je ponovno poudaril pomen reform za gospodarsko konkurenčnost države, s pomočjo katerih naj bi Slovenija že v obdobju naslednje finančne perspektive dosegla povprečno stanje razvoja v Evropski uniji.

Slovenijo čaka regionalizacija
Predsednik vlade in SDS-a Janez Janša je dogajanje v zvezi z Mercatorjem komentiral ob robu posveta vrha SDS-a v Krškem, ki je bil sicer namenjen lokalnim volitvam in Partnerstvu za razvoj. Lokalne volittve bodo po mnenju predsednika vlade pomembne predvsem zaradi regionalizacije. Gre za proces, ki bo terjal sposobno lokalno oblast in to po premierjevih zagotovilih SDS lahko zagotovi.

O prenosu posameznih pooblastil na lokalne oblasti naj bi vlada razpravljala že v letošnjem letu. Na naslednjih državnozborskih volitvah pa naj bi potekale tudi že volitve v t.i. pokrajinske svete.

SDS in lokalne volitve
SDS naj bi na volitvah nastopil v vseh predvidenih občinah. Kjer najmočnejša parlamentarna stranka ne bo kandidirala svojega županskega kandidata, se namerava povezovati z drugimi strankami ali pa podpirati neodvisne kandidate. Poseben poudarek bo tudi na mladih, ki bodo na bližajočih se volitvah dobili svojo priložnost, saj SDS-ov podmladek, Slovenska demokratska mladina, po Janševih besedah šteje že več kot 5.000 članov.