Nekdanji predsednik uprave Mercatorja je prodal svoje delnice. Foto: RTV SLO
Nekdanji predsednik uprave Mercatorja je prodal svoje delnice. Foto: RTV SLO
Medtem ko na borzi ponudniki stojijo v vrsti, mali delničarji čakajo na boljšo ponudbo. Foto: RTV SLO

V Odmevih je nekdanji prvi mož Mercatorja napovedal tudi nakup novih delnic v podjetju, ki ga bo vodil, več pa bo povedal šele konec meseca. Janković zatrjuje, da Altima, za katero bo ta mesec opravljal svetovalne posle, ne sodeluje s srbskima poslovnežema.

Cena 41.000 tolarjev za delnico, za katero se je že pred ponudbo dogovoril, pa se mu zdi dobra.

Jankovič je ob podpisu pogodbe povedal: "Prvič, vedno sem pravil, da imam le delnice v podjetju, ki ga vodim in je potem vrednost te delnice odvisna od dobrega ali slabega dela. Tu se pač zgodba osem let zaključuje in to je ta razlog. Druga stvar je, da je bila delnica prejšnji teden 35.000 tolarjev in nihče ni ponujal malim delničarjem možnosti dobrega izhoda. Ta ponudba jim daje to možnost, kaj se bodo odločili, bodo sami vedeli".

Delnice Mercatorja so na borzi v petek spet občutno porasle in ob izjemno visokem prometu dosegle novo rekordno vrednost, ki je presegla 45.000 SIT. Glas o Mercatorju pa je medtem segel tudi že do Bruslja.

Mali delničarji bodo čakali
Predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD), Kristjan Verbič je na javnost naslovil izjavo, v kateri sporoča, da je delničarski organizaciji uspelo pridobiti precej relevantnih informacij v zvezi z aktualnim dogajanjem, ki naj bi bilo v veliki meri razjasnjeno tekom današnjega dne.

Verbič je zato le izpostavil pomen združevanja in usklajenega delovanja malih delničarjev. Njihov delež v Mercatorju znaša okoli 26 odstotkov. VZMD jim bo po Verbičevih besedah nudilo vso razpoložljivo infrastrukturo in strokovno pomoč. Ob ustrezni stopnji izkazanega interesa malih delničarjev Mercatorja pa združenje razmišlja tudi o formiranju pogajalske skupine za dosego maksimalne cene delnice.

Zato Verbič konča s priporočilom malim delničarjem, da naj ne ukrepajo prenagljeno, s prodajo delnic pa naj počakajo.

LDS zahteve ukrepe
Izjave glavnih akterjev pri kupčiji z delnicami Mercatorja , ki so bile izrečene v četrtek na komercialni televiziji naj bi po mnenju LDS-a kazale na kršitve vrste zakonov. Anton Rop je zato napovedal, da bodo vsem nadzornim inštitucijam poslali magnetogram oddaje in jih pozvali k ukrepanju.