Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.4 od 81 glasov Ocenite to novico!
Vas Drage
Obešanje zastave v vasi Drage po razglasitvi sodbe arbitražnega sodišča. Foto: BoBo
ZDA so Sloveniji in Hrvaški dale jasno vedeti, da se v sporu o meji ne postavljajo na nobeno stran. "Na vladah obeh držav, članic EU-ja in zveze Nato, je, da rešita dvostranski spor, verjamemo, da jima bo to uspelo," so sporočili z ameriškega veleposlaništva.
VIDEO
Kaj odločitev pomeni za p...
VIDEO
Odzivi političnega vrha n...
VIDEO
Kako zadovoljna sta slove...
VIDEO
Komu so pripadla sporna o...
VIDEO
Ključni poudarki arbitraž...
VIDEO
Koprivnikar že obiskal ne...
VIDEO
V Razkrižju še naprej upa...
VIDEO
Kaj je Slovenija dobila i...
VIDEO
Meja določena, zdaj pride...
VIDEO
Prvi odziv premierja Mira...
VIDEO
V Mirišču pri Hotizi zado...
VIDEO
Kako so odločitev sprejel...
VIDEO
Pregled najpomembnejših o...

Dodaj v

V spornih zaselkih mešani občutki; odvetnik in agentka z odločitvijo zadovoljna

Sosednja država odločitve ne priznava
29. junij 2017 ob 06:06,
zadnji poseg: 30. junij 2017 ob 08:37
Ljubljana - MMC RTV SLO

Arbitražno sodišče v Haagu je odločilo, da tri četrtine Piranskega zaliva pripadajo Sloveniji, prav tako ji pripada dostop do odprtega morja. V Lendavi opozarjajo na problematiko vodnih nasipov, Joško Joras pa je popolnoma razočaran.

Slovenija je z arbitražnim sporazumom dobila koridor do odprtega morja v širini 2,5 morske milje oz. 4,6 kilometra. Sodišče je odločilo, da je stik med morjem Slovenije in odprtim morjem območje, po katerem lahko imajo ladje enake pravice dostopa iz Slovenije in v njo, kot ga imajo na odprtem morju. Povezuje slovensko teritorialno morje in mednarodno morje. V tem območju stika ni mogoče izkoriščati dna ali kar koli graditi.


V Istri sporazum določa mejo med Slovenijo in Hrvaško na reki Dragonji in se konča na sredini kanala sv. Odorika, zaradi česar so zaselki na levi strani Dragonje, vključno s hišo razvpitega Joška Jorasa, postali del hrvaškega ozemlja. Meja na območju Posavja in Obrežja pa sledi mejam katastrskih občin.

Vas Drage v Beli krajini pripada Sloveniji, vojašnica na Trdinovem vrhu oziroma Sveti Geri pa je hrvaško ozemlje. Meja med državama je tu že prej sovpadala s katastrskimi, pri čemer je po odločitvi sodnikov del z vojašnico pristal na hrvaški strani, del z oddajnikom pa na slovenski.

Tudi na območju Podturn-Pince in Novakovec-Pince meja sledi katastrski meji, kot je bila pravno spremenjena leta 1956 in 1957. Na območju Ferketinec-Pince meja še naprej sledi katastrskim mejam. Meja v Murskem Središču in Peklenici poteka po sredini reke Mure.

Sladko-grenki občutki
Župan Razkrižja Stanko Ivanušič je za MMC dejal, da oceno težko da, a ker meje sledijo katastru, bo vseh 10 hiš ostalo na Hrvaškem, z njimi pa tudi 35 prebivalcev, za katere verjame, da jim bo zelo težko. Kaj točno to pomeni za te ljudi, pa bo malce bolj jasno po večernem sestanku s pravosodnim ministrom Goranom Klemenčičem. Dodal je, da je trenutna nelogična meja cena napak iz obdobja 1945-1955.

Lendavski župan Anton Balažek pa je za MMC povedal, da je razsodbo sprejel z mešanimi občutki. Zadovoljen je, da je postopek prišel do konca, če se ga bo spoštovalo, in da je Brezovec ostal na slovenski strani. Z grenkim priokusom pa gledajo na to, kako bo zdaj z vzdrževanjem visokovodnih nasipov, ki so znotraj hrvaškega katastra, in je vprašanje, ali bodo Hrvati vzdrževali nasipe, ki varujejo slovenske zaselke. Gre za visoke stroške, je poudaril.

Podžupan občine Lendava Stanislav Gjerkeš je dejstvo, da kar je na levem bregu Mure ostaja Hrvaško, za TV Slovenija komentiral: "Kar se tiče Mirišča, se je dobro izteklo. Kar se pa tiče ostalih zemljišč, ki so bila sporna, pa se ni. Žal moram ugotoviti, da je to korak nazaj v primerjavi s sporazumom Drnovšek-Račan, kjer je bila meja pod nasipi. Kataster pa je v moji vasi tik ob hišah. Na Hrvaškem je ostalo igrišče, so ostali vsi nasipi, ki varujejo, in vprašanje je, ali bo imela Hrvaška interes vzdrževati te nasipe. Marsikaj takega je spornega, kar ne bi smelo ostati na hrvaški strani. Mislim, da gre za zgodovinsko napako."

Sicer pa so v zaselku Mirišče pri Hotizi (občina Lendava) presrečni, da imajo spet svojo državo. "Kar se tiče Mirišča, lahko rečem, da smo zadovoljni, da je to pomembno za ljudi, ki tu živijo, kar se pa tiče meje na tem območju, pa razumemo, da je zelo, zelo neugodna, vprašanje je, ali ni tu šlo za kupčijo, za kakšen drugi del meje med Slovenijo in Hrvaško," je Gjerkeš še dejal po razglasitvi odločitve arbitražnega sodišča.

Kako bo s slovenskim katastrom?
Župan občine Metlika Darko Zevnik glede na do zdaj znane informacije o arbitražni določitvi meje s Hrvaško ocenjuje, da se za območje Občine Metlika "praktično skorajda nič ne spremeni". "Glede na vse napovedi, ki so bile, lahko rečem, da smo kar zadovoljni," je za STA dejal Zevnik, ki uradne informacije predstavnikov vlade pričakuje popoldne.

Na podlagi informacij in prvih odzivov, posredovanih prek medijev, je na območju Občine Metlika stanje nespremenjeno oz. ostane takšno, kot je bilo do zdaj, ugotavlja Zevnik. "V vasi Brezovica gre meja po katastrski meji, vas Drage pa ostane na Slovenskem, čeprav je bil del katastra hrvaški. Kar mene zanima, je, na kakšen način bodo zdaj končno prenesli kataster v Republiko Slovenijo za omenjeno naselje Drage. Slovenija tukaj mora vzpostaviti svoj kataster," je dejal Zevnik. Na državi je, ali bo prenesla kataster Republike Hrvaške ali pa naredila svojega novega, je dejal.

Nadomestnih zemljišč najbrž ne bo
Bolj življenjsko odločitev so pričakovali tudi krajani Brezovice. Posebej tisti, ki še naprej ostajajo na hrvaški strani in so se udeležili današnjega srečanja z ministrom za javno upravo Borisom Koprivnikarjem, so nad razsodbo precej razočarani. Ena izmed krajank, Slovenka s slovenskim državljanstvom, je pojasnila, da imajo trenutno hišo na hrvaški strani, hlev pa v Sloveniji.

Drugi izmed krajanov je opozoril, da plačuje davke Hrvaški in Sloveniji, zato ga je zanimalo, ali bo še naprej tako. Koprivnikar mu je odgovoril, da je meja zdaj jasna in bo mogoče reševati tudi takšne stvari. Obljubil je pomoč upravnih enot in napovedal, da bodo vsak primer reševali individualno. Pri tem bodo upoštevali tudi želje ljudi, "kje bivajo in kje želijo urejati stvari".

Na vprašanje, ali nameravajo Slovencem, ki so pripadli Hrvaški, pa bi želeli živeti v Sloveniji, ponudili nadomestna zemljišča, je odgovoril, da o tem ne želi špekulirati. "Arbitražni sporazum ne predvideva nobenih nadomestnih zemljišč," je dejal.

Pristavil je, da če se bo kje izkazalo, da zaradi na novo določene meje ni mogoče iti po določenem delu ceste, se bo to po potrebi prestavilo. "Ta zagotovila imam," je dejal. Že takoj se nameravajo lotiti tudi urejanja katastrov.

Ribiči hočejo pojasnila, Jorasovo upanje umre zadnje
Predstavnik ribičev Zlatko Novogradec je za TV Slovenija povedal, da si zdaj najprej želijo izvedeti, kako bo s koridorjem v mednarodno morje, se pravi, ali bodo lahko lovili v njem ali bo namenjen zgolj za plovbo in turizem. Od pristojnega ministrstva prav tako pričakujejo pojasnilo, kako bodo po novem potekale meje in kdaj bodo lahko začeli zastopati teritorij, ki ga je sodišče prisodilo. "Želim si, da se čim prej dogovorijo o meji, da lahko ribiči začnemo ta del znova uporabljati," je sklenil.

Odločitev arbitražnega sodišča je Jorasa, ki si že leta prizadeva, da bi Slovenija pri razmejitvi s Hrvaško dobila sporna ozemlja na levem bregu Dragonje, globoko pretresla. A upanje umre zadnje, je dejal po objavi sodbe za STA na svojem domu z naslovom Sečovlje 1.

"Še danes sem v Sloveniji, vprašanje pa je, kaj bodo naredili politiki," je dejal. Ali bodo v mirnodobnem obdobju z lahkoto prepustili 113 hektarjev zemljišč in ljudi, ki živijo na tem območju, tuji državi, se je ob tem vprašal. Dodal je, da njegova hiša še ni na hrvaškem ozemlju, zdaj mora najprej odločitev arbitražnega sodišča potrditi državni zbor. "Če bo prišlo do implementacije, me bodo izbrisali," je dejal Joras.

Če se bo ponovila zgodba s sporazumom Drnovšek-Račan, Joras meni, da so še vedno mogoče spremembe. O tem, da bi se morda preselil, še ni razmišljal.

"Hrvatom ne bo všeč, če jih bodo primerjali s Kitajsko"
Tudi vodja slovenske odvetniške ekipe Alain Pellet je zadovoljen z odločitvijo sodišča. "Absolutno sem zadovoljen z razsodbo, to je najboljše, na kar smo lahko upali," je dejal in poudaril, da je Slovenija dobila stik z odprtim morjem.

Sodišče je jasno razmejilo morje med državama in zelo jasno razložilo pomen besede junction, ki je prostorski. Opredelilo ga je kot fizično povezavo in prostor med dvema območjema, je dejal Pellet. Po njegovih besedah ne gre za hrvaško ozemeljsko morje, temveč je izrezano iz hrvaškega morja, ima pa Hrvaška na tem območju določene pristojnosti.

Odvetnik je presenečen nad odločitvijo glede Piranskega zaliva, ki je, kot je dejal, celo boljša od sporazuma Drnovšek-Račan. Hrvaška bo po njegovih besedah nekoč morala izpolniti odločitev sodišča. Ta je zavezujoča, podpisali so sporazum, ki je prinesel zavezujočo odločitev, je dodal.

Dejal je še, da vse države sicer ne spoštujejo odločitev sodišč, vendar verjame, da Hrvaški ne bo všeč, ko jo bodo primerjali s Kitajsko. Glede meje na kopnem je Pellet dejal, da je bilo sodišče previdno, da se ni zgodila pretirana menjava prebivalstva.

Škrk: Slovenija je dejansko dobila stik z odprtim morjem
Pelletovemu zadovoljstvu se je pridružila tudi slovenska agentka v arbitražnem postopku Mirjam Škrk, ki je v Odmevih poudarila, da je Slovenija dobila stik z odprtim morjem. Četudi gre pri koridorju za hrvaške teritorialne vode, pa Škrkova poudarja, da za to območje velja režim odprtega morja.

"Hrvaška res lahko za to območje sprejema predpise, ampak brez posega v svobodo plovbe ladij in preletov letal katere koli države." V tem smislu je po oceni Škrkove Slovenija dejansko dobila stik z odprtim morjem.

26 let čakanja na mejo
Meja med Slovenijo in Hrvaško, kot je znano, vse od osamosvojitve ni bila točno določena, sodišče pa je zdaj mejo le določilo. Vprašanje pa je, kaj bo storila Hrvaška, ki je že napovedala, da ga ne bo upoštevala.

T. K. B., Andrej Čebokli, Aljoša Masten, Luka Lukič
meja, arbitraža
meja, arbitraža
meja, arbitraža
meja, arbitraža
meja, arbitraža
meja, arbitraža
meja, arbitraža
Prijavi napako
Komentarji
Berija2
# 29.06.2017 ob 06:14
Lahko bi bil zgodovinski, če ne bi imeli tako nesposobne diplomate in obveščevalno službo!
rooster
# 29.06.2017 ob 06:39
ker je Hrvaška politika jasno odrekla merodajnost sodišča.

haha

in kaj, nad hrvasko politiko je samo bog lol?
ginobili
# 29.06.2017 ob 06:54
Če ne bilo prisluhov bi pa hrvati našli kaj drugega ali tretjega......bilo je dovolj 26 let farbanja.
SamoRes
# 29.06.2017 ob 06:56
Izgubili bomo v vsakem primeru, ker mi najbolj verodostojen narod gremo na pogajanja s tistim kar smo imeli 1991, Hrvati pa zahtevajo pol našega.Tako se pogaja. Le če zahtevaš mejo do Savudrije ali Mirne lahko dobiš tisto kar imaš danes. Če ne zahtevaš več, kot ti pripada, nasprotna stran pa to stori, bo kompromis lahko le tak, da nasprotnik dobi nekaj tvojega, sicer bo videti, kot da je izgubil. Danes je vprašanje koliko dobijo Hrvati in koliko izgubimo mi.
Majestic12
# 29.06.2017 ob 06:50
Erjavec, Sekolec in gospodična Drenik bojo letošnji prejemniki medalje za zasluge za narod.
samogledam
# 29.06.2017 ob 06:25
V Slovenskem drustvu v Hessnu, bomo odprli steklenico in nazdravili skupaj z clani Hrvaskega drustva... Srecno !
gebu
# 29.06.2017 ob 06:34
Ne odpirajete penine predčasno. Bodo še dolgi podaljški!
metod.zaplotnik
# 29.06.2017 ob 06:46
@vladoska

Zakaj bi bil realen pogled na situacijo (brez medijskega pranja možganov) samodestruktiven? Bolj samodestruktivno je laganje narodu in samemu sebi z nekimi zgodovinskimi predponami, kljub temu da je jasno da smo arbitražo z zelo ugodnim izhodiščem ZASRALI z lastno požrtnostjo in nesposobnostjo.

Ampak važno da ima še vedno Drenikova službico, čeprav je narodna izdajalka #1
ginobili
# 29.06.2017 ob 06:57
In hrvati se bo pogovarjali o meji nadaljnjih 1000 let.....
metod.zaplotnik
# 29.06.2017 ob 06:39
Danes bo samo zgodovinski epski fail, eden v nizu mnogih. Lahko dodelijo direkten stik z Jupitrom, pa ne bo pomagalo nič
povratnik12
# 29.06.2017 ob 06:58
Upam , da Erjavec vsaj nekaj dni ne odpre ust, da ne bo še slabše kot že je
Krimsky
# 29.06.2017 ob 06:15
Danes bo naporen dan ...
~
... že arbitražo bomo komaj prenesli ...
... kaj šele zvečer – rdečo zvezdo!
STANE
# 29.06.2017 ob 15:08
Ja, do točke, ko je Slovenija v postopku goljufala.

Će bi Slovenija goljufala,bi sodišče postopek ustavilo,pa je razsodilo,da ni bilo škode,še manj goljufije.Drugače,bi pa Hrvati najdli kaj drugega,saj so v ta namen tudi prsluškovali....
ala-persk
# 29.06.2017 ob 07:01
Koncno bo NK RIJEKA igrala v Prvi Ligi TS.
d1
# 29.06.2017 ob 07:30
Trst je naš!!! :)
Voly
# 29.06.2017 ob 09:48
Je pa meni res hecno, da so Hrvati Piranski zaliv poimenovali v "Savudrijska vala"!
Haha, kot, da bi mi Tržaški zaliv primenovali, ne vem, v Koprski zaliv (ki sicer res obstaja).
Zaliv se ponavadi pač poimenuje po največjem kraju ali v večjih razsežnostih po državi (Mehiški, Indijski...) in nikomur ne pride na misel, da bi ga imenoval drugače. Kaj takšnega se lahko spomnijo samo Hrvati!
timoti
# 29.06.2017 ob 14:01
Pravkar po TV; zaradi blebetanja po telefonu, smo sodišču plačali okoli milijon EUR.
Zakaj bo ta denar šel iz davkoplačevalskim denarja ?
Naj placajo to nesposobnezi, ki so jih dobili.
tantadruj76
# 29.06.2017 ob 18:15
Jorasu bi morala slovenija postavit hišo na slovenskih tleh. in enako vsem ki so ostali na drugi strani meje. za 11 hiš pa že imamo denar. in to bi bil od osamosvojitve najboljše porabljen denar.
Bivši uporabnik
# 29.06.2017 ob 16:42
Jorasu zgradit deset nadstropno vilo na meji z Dragonjo na njo pa postavit PA zvočnike na katerih se bo 24/7 vrtela Golica.
STANE
# 29.06.2017 ob 15:44
Upam, da naša Vlada NE UMAKNE vojakov iz Trdinovega Vrha pred tem, kajti v nasprotju smo spet nekaj dali

Če hočemo izvajat razsodbo,moramo dati,kar smo izgubili,in vztrajat na tistem,kar smo dobili....
Tudi vojake moramo umakniti,da lahko zahtevamo svoje....Sčasoma,ob sporih bodo Hrvati morali popustiti,če ne drugače pa pod pritiskom mednarodne javnosti (Nemčije )...
dopisnik
# 29.06.2017 ob 12:09
Iznad Sabora je samo Bog!

Točno. Zove se Angela Merkel.
povratnik12
# 29.06.2017 ob 06:48
a ne Paho: "kakšen fantastičen dan"......
hahahaha kako bo še veselo, ker hrvatje ne bodo priznali tega... pri nas se bodo pa spet kregali kdo je in kdo ni....
RdečeModro
# 29.06.2017 ob 16:32
Izgubili Trdinov vrh?

Uau, pišejo in povzemajo novinarji, ki tam gor sploh še niso bili! In niti eden ne ve kaj piše! Copy-paste novinarstvo.

Izgubili smo tisto mini vojaško stavbo, do katere navaden državljan tako ali tako ni moral nikoli in je bil dostopen le policiji. Gor je bila stalno prisotna policija - kaj so tam dejansko lahko počeli razen ničesar, mi nikoli ne bo jasno.

Kar je bistveno je, da je oddajnik, ki je med največjimi v Sloveniji skupaj s pripadajočo stavbo in kapelo, ostal na slovenski strani. Po katastru. Torej. Nekako težko rečemo da smo izgubili Trdinov vrh a ne? Vse kar smo zgubli je vojaški objekt, ki že zdaj ni služil ničemer, za razliko od stolpa.
Jonson
# 29.06.2017 ob 16:05
Dajte zemljevid, da se bo videlo kako in kaj za lažjo predstavo.
ginobili
# 29.06.2017 ob 08:05
Še en hrvaški komentar.....so tudi tam ljudje ki razumejo stvari ;)

Neznam zasto se neda Sloveniji izlazak na otvoreno more i glupo je radi tog razloga dizati tenzije, nema razumnih i pametnih ljudi da se to rijesi a samo nacionalistima iz hdz odgovara ova situacija u kome ce dizati tenzije i siriti svoj takozvani kvazi lopovski patriotizam.
Follow Me
# 29.06.2017 ob 06:25
Komaj čakam, da vidim kaj bomo zgodovinsko izgubili.
STANE
# 29.06.2017 ob 14:51
Ker vprašaj Ruse, ali pristanejo na to, da lahko neko mednarodno razsodišče odloča o njihovih mejah, vprašaj Američane, vprašaj Kitajce, vprašaj kogarkoli že, odgovor bo, seveda ne. :) In to je argument Hrvaške,

Seveda si vsaka država želi,da sama soodloča s sosedo o meji,VENDAR v tem primeru tega 20 let ni bilo mogoče in sta se OBE DRŽAVI strinjali,da o tem odloča sodišče.Seveda sedaj vemo,da so Hrvati pristali na to le zato,da smo jih odblokirali pri vstopu v EU in so že takrat vedeli,da se tega ne bodo držali,mi naivneži kakor smo,smo nasedli....
nonparel
# 29.06.2017 ob 13:58
Z vračanjem ustaške emigracije na Hrvaško se je začelo potencirati sovraštvo Hrvatov do Slovencev in grabljenje po slovenskem ozemlju in morju. Prej smo se s Hrvati zelo dobro razumeli.
severna zvezda
# 29.06.2017 ob 13:43
hrvaški ''MMC'' piše, da bodo v živo prenašali razsodbo, sicer na 4. nacioonalnem kanalu, a vseeno.

A niso rekli, da jih ne zanima, ne tangira, običajen dan, bla-bla-bla?! ...... :))
drg
# 29.06.2017 ob 13:03
Vsem, ki bodo ostali izven naših meja, naj država NEMUDOMA prisrbi novo lokacijo (znitraj SLO), jim postavi hišo ter jim uredi vso potrebno dokumentacijo!
GUESS
# 29.06.2017 ob 07:37
Ne razumem pravzaprav niti malo tiste forumaše (Slovence?), ki neprestano kot papige ponavljajo hrvaško mantro, da je arbitraža nepovratno kompromitirana. Prišlo je resda do neumnosti naših arbitrov, ki pa na sam postopek arbitraže ni imela vpliva. Samo sodišče je x-krat ponovilo, da bo nadaljevalo delo in ga končalo, pa naj se Hrvati na glavo postavijo. Ima za to mandat samo sodišče, ne more pa izstopiti ena od strank samovoljno. Ali teli naši kekci ne razumejo, da so se tudi Hrvati dogovarjali in pogovarjali? In kakšna je to fora, da parlament izglasuje izstop, kljub mednarodnopravnem sporazumu? Hrvati res menijo, da je le Bog nad njimi.
povratnik12
# 29.06.2017 ob 07:18
dobor bi bilo da bi Sekolec in Drenikova pokomentirala sodbo.... sta zečo kompetentna
Pussy_Slayer_XxX
# 29.06.2017 ob 17:02
@ponos

ne 3/4, temveč 4/5. Zakaj je to pomembna razlika? Prvo je 75%, drugo pa 80%.
no more bolero71
# 29.06.2017 ob 18:19
Jorasu bi morala slovenija postavit hišo na slovenskih tleh. in enako vsem ki so ostali na drugi strani meje. za 11 hiš pa že imamo denar. in to bi bil od osamosvojitve najboljše porabljen denar.
----------------------------
točno tako...
sicer pa
a ni sodišče odločilo da mora Bavčar vrniti 18 miljonov?

no,evo denar...
Ohms law
# 29.06.2017 ob 15:33
Če sem prav razumel je Trdinov vrh od danes naprej Sv. Gera. Naj me kdo popravi če sem narobe razumel.
Zgoraj na sliki piše, da je stolp na vrhu Trdinovega vrha pripadel Sloveniji, vojašnica pa Hrvaški. Brez skrbi še vedno boš lahko šel gor in bil v Sloveniji.
Komisar
# 29.06.2017 ob 14:47
smeško 562

Vojašnica Trdinov vrh in vse na levi strani Dragonje je Hrvaško ozemlje, torej Joras = prebivalec Hrvaške.
johnnybravo666
# 29.06.2017 ob 13:20
Čvekanje naših dveh buhtljev po telefonu je samo sodišče označilo za irelevanten čvek v stilu sanja svinja kukuruz in nadaljevalo sojenje. Hrvaška na arbitražno sodišče sploh ni prišla pojasnit zakaj po njenem ta irelevanten čvek komprimitira sodbo!!! Sodniki so pač rekli LOL - nice try! Sicer je pa tud hrvaški arbiter čvekal medtem ko je spal na HR ambasadi samo posnel ga nihče ni.

Sodba bo mednarodno zavezujoča in to je to. Hrvaška pač cepeta in grozi z "ne grem se več" v stilu balkanske politične NEkulture. Slobodan Milošević style "Ja ne priznajem ovaj sud!" Bo še peklo kockaste, ko bo treščil bruseljski bič po riti!
rokee
# 29.06.2017 ob 07:57
V vsakem primeru drži to, da se bo morala naša diplomacija po razglasitvi arbitraže na vse HR provokacije odzivati precej bolj ostro in manj naivno kot je bilo to do sedaj ter uporabiti vsa razpoložljiva sredstva pri branjenju tistega, kar pripada SLO. Ali pa bomo po Cankarjevo ostali večni hlapci.
ivavalant
# 29.06.2017 ob 19:12
Odzivi naše politike:
".... z iskreno hvaležnostjo do arbitražnega sodišča ...."
"..... Slovenija ne bo naredila ničesar, s čemer bi poslabšala odnose s Hrvaško ...."
Zakaj z iskreno hvaležnostjo? A so nam kaj poklonili? Ali ni vse to (pa še kaj drugega) od vedno naše?
Zakaj ne bomo storili ničesar, kar bi razjezilo Hrvate? A niso pripravljeni posedovati svoje zemlje (in vode)?

Kakšne neumnosti so to?!
veza
# 29.06.2017 ob 15:49
Adijo Joras, a vseeno morali bi mu postaviti spomenik v Piranu, brez njega bi bili HRV že na letališču, upam, da bodo vsem našim dali možnost, da optirajo za Slovenijo.
Vse je skoraj enako kot sporazum Drnovšek- Račan, sedaj pa vse mejne točke naj se uredijo hkrati ali pa nič!
ajvard
# 29.06.2017 ob 11:08
tipični Slovenec bo odločitev arbitražnega sodišča dočakal v prikolici v Vrsarju.
Nikec3
# 29.06.2017 ob 09:05
Koga briga, če Hrvati ne bodo upoštevali sodbe. Srbi tudi ne priznavajo Kosova a to nikogar ne zanima.
amigo
# 29.06.2017 ob 20:52
&smeško 562
Niti en medij nima poguma povedati da je Razkrižje Hrvatom prodal Kardelj. Niti eden. Sodnik arbitraže je jasno povedal. Razkrižje se deli po katastrski meji leta 1957, kljub temu da je Slovenija hotela dokazati da je bil kataster pred tem obdobjem v Slovenskih rokah. Kar je z zemljevidi dežele kranjske tudi dokazala. Ampak, ker so upoštevali zadnje ratificirane sporazume so vzeli Kardelja. Niti en naš časopis nima jajc tega povedat, niti eden.

Resnica je malo drugačna. Kardelj je prodal Štrigovo in Razkrižje. Hrvatje so začeli nad tem področjem izvajati pravi pogrom. Tako so mučili in pobili nekaj čez 20 Slovencev in jih pokopali na pokopališču v Štrigovi. Pozneje je prebivalcem Razkrižja, tudi s pomočjo Beograda uspela priključitev nazaj k Sloveniji, Štrigova je ostala na Hrvaškem. Rezultat vsega tega cirkusa je zabeležen v katastru iz leta 1957, po katerem poteka meja čez dvorišča in celo hiše. Podobno svinjarijo je Kardelj napravil tudi na Savudrijskem polotoku, ko je Kanegro in Rdeči vrh prodal Hrvatom. Tu so Hrvatje zaprli slovenske šole in izgnali slovenske učitelje. Prijateljski narod res.
urosh444
# 29.06.2017 ob 18:38
Še to bom dodal, mi naivneži slovenski smo leta 1991 še celo verjeli, da bomo odcepitev od SFRJ najlažje dosegli skupaj s Hrvati, tudi sodelovanje v vojaških operacijah proti JNA. Oni so takrat, kot že rečeno, imeli druge načrte. Tokrat pa upam, da jim bomo te druge načrte pokvarili mi, z odločnim posredovanjem policije in ostalih pristojnih organov ob kršenju naših ozemeljskih pravic
GUESS
# 29.06.2017 ob 17:22
Zdaj se vidi, kam pelje agresivna, nacionalistična politika nesodelovanja in egoističnosti.
Mar bi Sabor sprejel in ratificiral Drnovšek-Račan sporazume pred 15 ali 20 leti in bi ves ta čas lahko že vzorno sodelovali in se razvijali tudi v obmejnih krajih, pa še nekaj deset mio €€€ bi prihranili. Da ne govorim o prijateljstvu.
Zdaj je rešitev približno podobna, le časa in denarja je šlo v nič kar nekaj. In prijateljstva.
Churchill W.
# 29.06.2017 ob 15:49
@STANE
se strinjam - moramo dati kar smo izgubili.
A tega ne smemo dati vsaj ne dokler HR ne priznajo sodbe AS. Ko jo priznajo, šele takrat imamo tudi pravico zahtevati dobiti tisto kar je naše.
V nasprotnem primeru smo spet padli na limanice in "kupili" mačka v žaklju.
Bistvo na Trdinovem Vrhu ni bila nikoli vojašnica, temveč TV stolp. Ta je naš. Objekt (ki mu pravijo vojašnica) je ena mejhna hiška, ki niti popravila ni več vredna. Naj jo imajo.
sirus
# 29.06.2017 ob 15:31
garmond

Narobe si razumel, vojašnica je na hrvaški strani pobočja in pripada Hrvaški, vrh pa si delita obe državi. Tist stolp pa je na slovenski strani brega.
FolkloraS
# 29.06.2017 ob 15:13
A školjke so naše?
garmond
# 29.06.2017 ob 14:38
Če sem prav razumel je Trdinov vrh od danes naprej Sv. Gera. Naj me kdo popravi če sem narobe razumel.
Nekako se mi zdi, da to arbitražno sodišče dela po formuli malo Hrvatom, malo Slovencem...in tako naprej.
Jinxi
# 29.06.2017 ob 13:52
Drzimo pesti!
Kazalo