Janša je napovedal, da bo vlada skušala ključne varčevalne ukrepe uskladiti v socialnem dialogu. Foto: BoBo
Janša je napovedal, da bo vlada skušala ključne varčevalne ukrepe uskladiti v socialnem dialogu. Foto: BoBo

Slovenski premier je v pogovoru za oddajo Vroči stol na Info TV dejal, da je treba sprejeti ukrepe, ki bi jih bilo treba že konec leta 2009 oz. v začetku 2010. Pojasnil je, da morali sprejemati ukrepe v težjih okoliščinah in napovedal, da bo vlada skušala ključne ukrepe uskladiti v socialnemu dialogu.

Slovenija je šla v zadnjih treh letih v smeri Grčije, vendar pa nismo tam, je ocenil. Če bi bila Grčija podjetje, bi že bankrotirala, a je država in del skupnega območja z evrom, to pa vpliva na vse države s skupno evropsko valuto.

Grčija mora spoštovati načelo, da porabi toliko kot ustvari, enako velja tudi za Slovenijo, je menil. Od obiska delegacije Evropske komisije v Sloveniji pričakuje, da bo "rekla, naj izvedemo, kar piše v programu in koalicijski pogodbi". Spomnil je, da delegacija ne prihaja le v Slovenijo in da je v enakem statusu približno polovica evropskih držav.

Denarja hitro zmanjkuje
Po Janševih besedah se je Slovenija v preteklih letih zadolžila za skoraj celoten letni proračun. Posebej skrb vzbujajoče se mu zdi, da je v proračunu za letos velika luknja, ki bo povzročila velike težave pri pripravi rebalansa. Ob tem je navedel, da na ministrstvu za šolstvo oktobra ne bo denarja za plače učiteljev, na ministrstvu za finance pa da ni načrtovanih vseh sredstev za plačilo obresti, ki jih bo morala država plačati.

O projektu šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj je dejal, da se ni izvajal racionalno in da ga Slovenija potrebuje. Vlada bo po Janševih besedah iskala odgovorne za negospodarno ravnanje z državnim premoženjem, tudi z bančnim, in jih ustrezno sankcionirala.

Janković ne bi zmagal zlahka
Med pogovorom se je dotaknil tudi povolilnega dogajanja in ocenil, da je relativni zmagovalec predčasnih volitev Zoran Janković z "avtogoli izgubil dobljeno tekmo", njegovi podporniki pa mu pri tem prav tako niso bili v pomoč.

O morebitni kandidaturi predsednika Pozitivne Slovenije za župana Mestne občine Ljubljana je povedal, da je "po svoje pošteno", da zapre dolgove iz prejšnjega mandata. Kot je poudaril predsednik SDS-a, bodo na volitvah še drugi kandidati in to za Jankovića "ne bo tako enostavno".

O nakupu prenosnih računalnikov za poslance je Janša menil, da bi se ta denar lahko porabilo drugače, a da je bil razpis za računalnike objavljen še pod prejšnjim vodstvom državnega zbora.