Med pomembnimi temami, o katerih je Jelušičeva govorila z Gatesom, je reforma zveze Nato.
Med pomembnimi temami, o katerih je Jelušičeva govorila z Gatesom, je reforma zveze Nato. "Treba je reformirati pogled na prihodnost, potrebna je nova poveljniška struktura s poudarkom na operativnem delovanju, potrebnih je manj poveljstev in več operativcev," je dejala slovenska ministrica. Foto: MMC RTV SLO
Ameriški vojaki
V nadaljevanju obiska v Koloradu bo ministrico sprejel načelnik nacionalne garde Kolorada generalmajor Mike Edwards, ogledala pa si bo tudi njihovo letalsko bazo in poveljstvo kopenske vojske ter obiskala še Severno ameriško poveljstvo (USNORTCOM). Foto: EPA

Ministrica Ljubica Jelušič se je v soboto v Denverju udeležila vojaške parade v čast vojaškim veteranom in ob 150. obletnici nacionalne garde Kolorada. Z vojsko iz Kolorada namreč Slovenska vojska že 16 let tesno sodeluje. Začeli so v okviru programa vojska vojski, zdaj pa so sodelovanje razširili na druga področja, kot je varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, gorsko reševanje, helikoptersko usposabljanje ter posredovanje izkušenj in informacij z različnih področij delovanja oboroženih sil.

Skupaj vodimo usposabljanje v Afganistanu
Skupaj z njimi v Afganistanu vodimo tudi skupino za mentorstvo in povezave (OMLT), kar je Jelušičeva izpostavila tudi v pogovoru z ameriškim obrambnim ministrom Robertom Gatesom. Srečala sta se v petek v Washingtonu in dvostranske odnose med državama ocenila kot "intenzivne, kontinuirane in razvejane". Glede mednarodne misije v Afganistanu mu je povedala, da Slovenija podpira koncept tranzicije, ki zahteva uresničevanje zastavljenih kriterijev na terenu ter izraža podporo pri izgradnji zmogljivosti afganistanskih varnostnih sil.

Prav zato je naša država prevzela odgovornost za lastno skupino za urjenje afganistanskih vojakov, skupaj z gardo iz Kolorada. Gates se je zahvalil za konstruktiven prispevek Slovenije tako na Zahodnem Balkanu kot tudi v Afganistanu. Pri tem je še zlasti poudaril pomen krepitve civilnih programov v Afganistanu, ki dopolnjujejo vojaške vidike.

"Gatesa nisem prosila za podporo"
Ministrica je ob tem Gatesu omenila tudi slovensko kandidaturo za nestalno članico v Varnostnem svetu ZN-a v obdobju 2012-2013. "Gatesa nisem prosila za podporo pri kandidaturi, ker bomo morali opraviti domačo nalogo," je dejala. Želi pa, da bi ZDA Sloveniji pomagale do potrebnih informacij in podatkov za boljše delo v VS ZN.

Sogovornika sta se dotaknila še področja obrambnih reform, ki potekajo v večini članic zavezništva, tudi v ZDA in Sloveniji. Po besedah Jelušičeve zdaj nihče ne pričakuje povečevanja obrambnih proračunov zaradi krize. Se pa strinja z Gatesom, da je treba zniževanjem obrambnih proračunov postaviti mejo.

Ministrica bo čez lužo tudi predavala
Sicer pa bo ministrica med večdnevnim obiskom Združenih držav Amerike imela tudi zasebno večerjo z astronavtom in znanstvenikom slovenskega rodu Ronaldom Šego, predavala bo kadetom na letalski akademiji (USAFA) in na pravni fakulteti, pred odhodom pa se bo srečala tudi z guvernerjem Kolorada Billom Ritterjem, ki mu bo izročila priznanje ministrstva za obrambo za dolgoletno in uspešno sodelovanje.