Jerajeva upa, da bo komisji uspelo dokončati delo. Foto: MMC RTV SLO/Marko Weilguny
Jerajeva upa, da bo komisji uspelo dokončati delo. Foto: MMC RTV SLO/Marko Weilguny

Jerajeva, predsednica preiskovalne komisije DZ-ja, ki med drugim preiskuje spremembe namembnosti zemljišč v Ljubljani, s katerimi naj bi se okoristila tudi družina župana Zorana Jankovića, je v celoti zavrnila očitke Jankovićevega odvetnika Petra Čeferina, ki je dejal, da so dokumenti, ki kažejo, da je Jure Janković 9. in 10. aprila 2009 s svojega transakcijskega računa različnim družbam in fizičnim osebam nakazal 668.000 evrov, prišli ravno iz omenjene preiskovalne komisije.

Komisija bi ponovno zaslišala Jureta Jankovića
Komisija naj predvidoma 11. oktobra še enkrat zaslišala sina ljubljanjskega župana. Zaslišanje pa naj bi se nanašalo na hotel Cubo in naložbe, povezane z njim. Konkretnega odgovora glede ponovnega Jankovićevega zaslišanja Jerajeva ni dala, povedala je samo, da so v zvezi s tem od pristojnih organov prejeli nekaj novih podatkov. Na isti seji sta predvideni tudi zaslišanji Boštjana Trstenjaka iz podjetja Cubo, turizem in gostinstvo in Denisa Pere iz podjetja Dema plus.

Jureta Jankovića je komisija že aprila kazensko ovadila zaradi krivega pričanja in predložitve lažne listine. Kako so pristojni organi ukrepali v zvezi s tema ovadbama, ni znano, saj tožilsvo o tem komisije ni obvestilo.

Sledijo zaslišanja zaposlenih v Taxgroupu
Pred komisijo pa naj bi pričali tudi Jasmina Pišek, Tamara Novak, Peter Čeh in Vladka Plohl, vsi zaposleni v podjetju Taxgroup Klemna Šešoka, ki je pred komisijo že pričal, ker naj bi s pomočjo županovega sina Jureta od družine Seliškar kupil kmetijska zemljišča, ki bi po predlogu prostorskega načrta postala zazidljiva, a je bila sprememba pred sprejetjem iz načrta umaknjena.

Taxgroup pa naj bi po prepričanju komisije skrbel tudi za ustanavljanje podjetij na Cipru, ki so sodelovala pri spornih nakupih zemljišč. Jure Janković naj bi sodeloval s ciprskim podjetjem Blue Train Investments, ki je v Ljubljani kupovalo nezazidljiva kmetijska zemljišča in jih pozneje, potem ko so postala zazidljiva, preprodajalo naprej.

Komisija potrdila zapisnike
Člani komisije so na današnji seji potrdili nekaj zapisnikov, ki so po besedah Jerajeve pomembni zaradi vključitve ugotovitev komisije v končno poročilo o delu, ki ga pripravljajo. Preden ga pošljejo v DZ ob sklicu morebitne izredne seje, ga morajo obravnavati še sami, je zatrdila predsednica komisije.