Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.0 od 9 glasov Ocenite to novico!
Ljerka Bizilj
Kadunc se še ni odločil, kaj bo storil glede direktorice TV Slovenija zaradi primera Thompson. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

Dodaj v

Kadunc se še ni odločil o razrešitvi Ljerke Bizilj z mesta direktorice televizije

Svetniki pričakujejo odločitev do juljiske seje
19. junij 2017 ob 19:52
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Generalni direktor RTV SLO Igor Kadunc se še ni odločil, ali bo zaradi primera Thompson predlagal razrešitev direktorice televizije Ljerke Bizilj. Za pomočnika je izbral Gorazda Slaka.

Kadunc je na seji programskega sveta pojasnil, da je Biziljevo opozoril, da za ugotovljene kršitve poklicnih meril in programskih standardov v televizijskem prispevku o hrvaškem glasbeniku Marku Perkoviću - Thompsonu "zelo verjetno" ne more nositi odgovornosti le avtor prispevka in zdaj že nekdanji urednik Tednika Igor Pirkovič. Prispevek je namreč nastal po posvetu z odgovorno urednico informativnega programa televizije Jadranko Rebernik.

Kadunc je spomnil, da po določbah statuta Radiotelevizije Slovenija (RTV SLO) generalni direktor imenuje in razrešuje odgovorne urednike na predlog direktorja televizije ali radia. "Sam ne morem niti razmišljati o tem, da bi predlagal razrešitev odgovorne urednice informativnega programa televizije," je izpostavil. Pri tem je zanikal očitek, da je od Biziljeve kadar koli zahteval razrešitev Rebernikove.

S tem se po Kadunčevih besedah zgodba z njegovim ukrepanjem zaradi kršitev, ki so se zgodile v uredništvu Tednika in informativnem programu televizije, konča. Poudaril je, da je Biziljeva ravnala neustrezno, saj kljub kršitvam v primeru Thompson, na katere je opozorila varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev Ilinka Todorovski, njeno oceno pa je z veliko večino podprl programski svet, ni predlagala razrešitve Rebernikove.

Direktorica vidi dobro plat v tem, da se je odprla razprava
Biziljeva je pojasnila, da se je o zapletu, ki ga je izzval prispevek v Tedniku, posvetovala z vsemi odgovornimi uredniki in pomočniki. Po njenih besedah so enotno presodili, da primer Thompson po odstopu Pirkoviča z uredniškega mesta ne more biti razlog tudi za razrešitev Rebernikove. Dobro plat zapleta pa direktorica televizije vidi v tem, da je primer spodbudil široko razpravo in prispeval h krepitvi odgovornosti.

Predsednik programskega sveta Miran Zupanič je izrazil pričakovanje, da bo generalni direktor na julijski seji vendarle sporočil "takšno ali drugačno konkretno odločitev". Opozoril je, da gledalci in poslušalci od javne radiotelevizije pričakujejo odgovorno informiranje, ne pa manipulacijo. Varuhinja Todorovska pa je vodstvo na čelu s Kaduncem pozvala, naj v primeru Thompson in podobnih primerih ukrepa čim bolj pregledno.

Pričakujejo pregled daljšega obdobja
V svetniški razpravi je prevladalo stališče, da "en sam eksces" sicer ne more biti razlog za razrešitev direktorice televizije, da pa primer Thompson ni prva kršitev poklicnih meril in programskih standardov, a se vse doslej ni ukrepalo. Namestnica predsednika programskega sveta Jelka Stergel je Kadunca opozorila, da morebitni predlog razrešitve terja pregled za daljše obdobje in podrobno utemeljitev.

V zvezi z izbiro Slaka za pomočnika generalnega direktorja za programe in integracijo vsebin je Kadunc pojasnil, da je najprej skušal najti pomočnika znotraj RTV SLO, a mu ni uspelo. Izrazil je pričakovanje, da se s Slakom, ki je v preteklosti sodeloval s televizijskima hišama Pro plus in Planet TV, ne bo prepiral, da pa se bodo med njima "kresale ideje". Kadunčeva izbira pomočnika med svetniki ni bila deležna nobenega komentarja.

A. Č.
Prijavi napako
Komentarji
abcabc
# 20.06.2017 ob 13:07
Vse naj zmeče ven. Rebernikovo tudi. Pa Biziljevo. RTV potrebuje nove obraze. Recimo Natašo Pirc Musar. Kadunc in Slak bosta velika osvežitev za nacionalko v teh hudih časih.
m72
# 19.06.2017 ob 21:06
No, če bo tako dosleden pri vsem, potem lahko zamenja komplet MMC.
Tao3
# 21.06.2017 ob 06:54
Biziljeva bi morala že zdavnaj odleteti. Tako pristranska, da se vsaka miza za katero sedi upogne.
Homer.
# 20.06.2017 ob 07:07
@sistemc.
Konkurenčne klavzule, potrdila o nekaznovanju in podobno veljajo samo za navaden "folk".
Vodilni so nad plebejci in za njih ta pravila ne veljajo, velja pa pravilo kolobarjenja.

Da ni možno najti pomočnika znotraj RTV, pa me ne prepriča. Če bi se potrudil, bi tudi našel, le poiskati bi moral med tistimi "mravljicami", ki pridno delajo in so popolnoma nevidne, "zmobingirane" in imajo verjetno delovno mesto v kleti RTVja.......
veteraninsin
# 19.06.2017 ob 21:50
Micesar@
To je tako, kot bi rekel, da.si proti alkoholu, zvecer pa bi redno rukal nacht kapseln. Nacin, novinarski proces je bil vrhunski , tendenciozen, sfalen poden. How not to. In tak na nacionalko ne sodi. Pika
cairns
# 19.06.2017 ob 21:10
Prispevek o Marku Perkoviču v Tedniku je bil slab v toliko ker je tega neustaša prikazal preveč milo.
Če je uredniška politika RTV takšna da mora tudi negativce prikazati v najlepši možni luči, potem je ta uredniška politika zdrešena. Javni medij mora dogodke opisovati takšne kot so in ne takšne kot si jih želi Ilinka, Kadunc ali kdo drug.

RTV bi še Hitlerja opisala kot nenadarjenega slikarja ki je malce spozabil nad Židi in drugimi üntermensch.
sistemc.
# 20.06.2017 ob 06:14
A tem medijskim vetrenjakom nihče nikoli ni dal v podpis pogodbe, ki bi vsebovala konkurenčno klavzulo?
Viljamus
# 20.06.2017 ob 00:35
Pa zaboga pa je Ljerka B.Morda ena navadna nastavljena politkomisarka. Naj vendar dajo in upoštevajo na rtv tudi civlno držbo , saj je vedar v tem svetniškem zboru tudi en iz civilne družbe in stroke. Če ne pa vsem ukinit sejnine pa še rtv prispevek zmanjšat in naj ti ki samo d**k mešajo že enkrat oddidejo za varuške v tujino.
Micesar
# 19.06.2017 ob 21:44
Nisem proti prispevku. Sem pa proti Tomphsonu
veteraninsin
# 19.06.2017 ob 20:23
Kadunc je potegnil pravo potezo. Gorazd Slak !
Homer.
# 19.06.2017 ob 20:59
Komercializacija RTV.....
Slabo je začel!
Kazalo