SDS vztraja pri članstvu Janeza Janše v parlamentarni komisiji za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb, saj ni zakonske določbe, ki bi to omejevala. Foto: BoBo
SDS vztraja pri članstvu Janeza Janše v parlamentarni komisiji za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb, saj ni zakonske določbe, ki bi to omejevala. Foto: BoBo

"Ni zakonske določbe, ki bi našemu predsedniku omejevala, da bi bil član komisije," je za Radio Slovenija razložil poslanec SDS-a Marko Pogačnik, ki pričakuje, da bodo poslanci v novem poskusu ustanovili omenjeno komisijo.

S tem se večina strank ne strinja, saj menijo, da zapornik ne sodi v državni zbor, zato iščejo rešitve, ki bi kljub vsemu pripeljale do ustanovitve komisije. Poslanci DZ-ja so tako v preteklosti že zavrnili imenovanje omenjene komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, ker je bil za člana predlagan Janeza Janšo, ki prestaja zaporno kazen.

ZaAB pa je celo vložil predlog novele zakona o parlamentarnem nadzoru obveščevalnih in varnostnih služb, saj so menili, da Janša ne more biti član "enega najpomembnejših teles civilnega nadzora nad delom organov pregona, hkrati pa biti tudi sam nadziran."

S spremembo zakona, ki ga je nato zavrnil matični odbor DZ-ja, so želeli onemogočiti sodelovanje v komisiji osebam, ki so pravnomočno obsojene zaradi kaznivih dejanj, v povezavi s katerimi se lahko odrejajo preiskovalni ukrepi, prav tako pa ne bi mogli biti člani komisije tisti poslanci, zoper katere je vložena pravnomočna obtožnica ali obtožni predlog.

Rešitev predlaga NSi
Iz opozicijskih vrst, natančneje iz NSi-ja, pa prihaja predlog, da bi o vsakem članu komisije za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb odločali posamično, in ne o komisiji v celoti, kot je bila praksa doslej.

Vodja poslancev NSi-ja Matej Tonin opozarja, da zdajšnji zakon nikjer ne navaja, da je treba o celotni komisiji odločati v svežnju. "Zato razumemo, da se lahko odloča tudi individualno," je povedal Tonin. Podobno meni tudi vodja poslancev Združene levice Luka Mesec, takšen predlog pa bi podprli tudi v SD-ju. "Če je to mogoče, smo mi za in tako lahko ustanovimo komisijo, ki je zelo pomembna in potrebna," je povedal Han.

Po navedbah novinarke Radia Slovenija Nataše Mulec v celotni zgodbi ne gre preslišati tudi svaril politike, in sicer, da je komisija za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb edina komisija, ki zahteva usklajeno delovanje koalicije in opozicije, torej če uravnoteženosti ni, ta komisija na more niti delati niti delovati.