Slovenija
Reuters|Podatki kažejo, da je izobraževalno delo od vrtcev do univerze neustrezno vrednoteno in manj vrednoteno od primerljivega dela pri enakih stopnjah izobrazbe v drugih delih javnega sektorja, je ponovil Štrukelj in dodal, da v Svizu zato zahtevajo zvišanje plač izobraževalk in izobraževalcev od vrtca do univerze.
Podatki kažejo, da je izobraževalno delo od vrtcev do univerze neustrezno vrednoteno in manj vrednoteno od primerljivega dela pri enakih stopnjah izobrazbe v drugih delih javnega sektorja, je ponovil Štrukelj in dodal, da v Svizu zato zahtevajo zvišanje plač izobraževalk in izobraževalcev od vrtca do univerze. Foto: Reuters

Dodaj v

Ker vlada še ni odgovorila na njihove zahteve, jo Sviz vabi na sestanek

Na dan stavke pripravljajo protestni shod
9. januar 2018 ob 16:52
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Ker od vlade oz. ministrstva za izobraževanja do zdaj niso dobili odgovora oz. vabila na pogajanja, so se v Svizu odločili vladno stran sami povabiti na pogajanja, kjer ji bodo dali priložnost, da jim v obraz pove, ali njihove zahteve ignorira ali pa meni, da so plačani ustrezno, pojasnjuje Štrukelj.

Glavni stavkovni odbor Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije se je namreč seznanil z rezultati opredeljevanja o stavki - kot je spomnila predsednica odbora Jelka Velički, je za stavko glasovalo 94,2 odstotka članov, ki so se udeležili glasovanja, izglasovali so jo v 683 zavodih, v 24 zavodih pa so bili proti - in sklenil, da bodo na dan stavke (14. februarja) pripravili tudi protestni shod na Kongresnem trgu v Ljubljani, ki se bo začel ob 12. uri. "Glede na rezultate glasovanja bo to zagotovo najštevilčnejši protestni shod zaposlenih v delu javnega sektorja," je prepričana Veličkijeva.

Povedala je tudi, da so po seji glavnega odbora ministrici za izobraževanje, znanost in šport Maji Makovec Brenčič poslali vabilo, da se v petek v prostorih sindikata udeleži pogajanj o stavkovnih zahtevah Sviza za spremembo tarifnega dela kolektivne pogodbe za vzgojo in izobraževanje. Vabilo pa so poslali tudi finančni ministrici Mateji Vraničar Erman in ministru za javno upravo Borisu Koprivnikarju.

Vlada se do stavke še ni opredelila
Ministrstvu za izobraževanje so namreč že 16. oktobra posredovali predlog sprememb tarifnega dela kolektivne pogodbe za dejavnost vzgoje in izobraževanja. A jim je vlada po izteku 30-dnevnega roka, ki ga za odgovor druge strani predvideva kolektivna pogodba, sporočila zgolj, da se še usklajuje, je spomnil glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj.

Čeprav so nato napovedali še stavko, pa vlada tudi prejšnji četrtek na seji ni opredelila svojega odgovora na stavkovne zahteve, ki tako ali drugače zadevajo 46.000 zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, ob upoštevanju zahteve po višjem regresu za tiste pod minimalno plačo pa kar 50.000 zaposlenih v javnem sektorju, je dodal Štrukelj. Po njegovem mnenju jih vlada ali ignorira ali pa meni, da so ustrezno plačani. V tem primeru, je dejal, naj ima toliko poguma, da jim to pove v obraz, je odločen Štrukelj.

"Izobraževalno delo od vrtcev do univerze neustrezno vrednoteno"
Podatki kažejo, da je izobraževalno delo od vrtcev do univerze neustrezno vrednoteno in manj vrednoteno od primerljivega dela pri enakih stopnjah izobrazbe v drugih delih javnega sektorja, je ponovil Štrukelj in dodal, da v Svizu zato zahtevajo zvišanje plač izobraževalk in izobraževalcev od vrtca do univerze. Prav tako zahtevajo ustrezno ovrednotenje razredniškega dela in regres v znesku 1.200 evrov za zaposlene z minimalno ali nižjo plačo. Njihove zahteve so po Štrukljevih besedah vredne nekaj več kot 100 milijonov evrov, a so pripravljeni na pogajanja, s katerimi bi prišli do nekega kompromisa.

Pri tem je poudaril, da 4. člen zakona o stavki določa, da se je delodajalec, ki mu je bila stavka napovedana, dolžan pogajati oz. iskati rešitve, da bi s svojim ravnanjem lahko preprečil stavko. Vladno ravnanje pa mu je še toliko bolj nenavadno ob dejstvu, da Makovec Brenčičeva javno pritrjuje upravičenosti njihovih zahtev, pa tudi predsednik vlade Miro Cerar je na sestanku z vodstvom sindikata decembra pritrdil, da je njihovo delo slabše vrednoteno.

T. K. B.
Prijavi napako
Komentarji
ATP
# 09.01.2018 ob 17:27
Jaz vabim vlado k odstopu....

...ups, saj ni nobene pametne alternative.

In tako ze 25+ let.

Pa se naslednjih 25+ let.

Sindikati pa zlizani z vlado kot... raje ne napisem.

Koliko ima Strukelj vse skupaj neto dohodkov?
ATP
# 09.01.2018 ob 17:34
Briga vlado za njeno ljudstvo.

Briga sindikate za njihove delavce.

Opozicija jemlje kredite po Bosni.

Kdaj bo konec te komedije absurda?
Mirko Tipka
# 10.01.2018 ob 07:45
"Izobraževalno delo od vrtcev do univerze neustrezno vrednoteno"

v gospodarstvu je enako, pa nihče tega ne obeša na zvon
nvk
# 09.01.2018 ob 18:21
https://www.gzs.si/skupne_naloge/stalisc
a_in_komentarji/Novice/ArticleId/63096/v
isje-neto-place-za-vse-ne-zgolj-za-javne-usluzbence

Masa plač Povprečna bruto plača Število zaposlenih
Javni sektor +39% +345 EUR +20.000
Gospodarstvo +18% +300 EUR -31.000

Mogoče je čas za odpuščanja v javnem sektorju, pa bojda nam delovne sile primanjkuje, tako da se glih pokrije. Meni se zdi super ideja.
xerces8
# 10.01.2018 ob 12:14
PS: Kaj zdaj s kršitvijo ustave? Pometli pod preprogo?
(ker jih je več: mislim na financiranje osnovnega šolanja otrok)
galoper
# 10.01.2018 ob 09:45
Delo vrtcev in izobraževanja lahko vrednotimo na osnovi prenatrpanih zaporov, stroški teh pa bremenijo proračun, ki posledično nima sredstev za zahteve
galoper
# 10.01.2018 ob 09:43
To bi lahko bila zloraba otrok za posnetke, s katerimi si želijo eni posamezniki pridobiti koristi.
el CARTEL
# 10.01.2018 ob 07:55
če lahko zdravnikom vsakih 14 dni dvignejo plače, potem naj jih tudi kdaj pa kdaj ostalim. tako da podpiram protest.

ali alternativno, če pač ne potrebujejo, naj zaprejo določene sektorje. recimo če nočejo dati gasilcem, naj pač vsak sam gasi svoj dom; če nočejo dati učiteljem, naj se pa pač učijo doma otroci.

če je za NATO pakt, misije v latviji in grčijo (nemške banke), zakaj pa ne bi še naprej razmetavali. kreditov očino nimamo namena odplačati, raje kupimo 57 vojaških vozil. smešno.
Skippy
# 10.01.2018 ob 00:52
Naj vlada rajši odstopi, itak ni sposobna nepopuščanja.

Zadolžujemo se, mi pa bomo dvignili plače, da se bomo lahko še bolj zadolžili. Originalne #Butale.
el CARTEL
# 10.01.2018 ob 07:57
v gospodarstvu je enako, pa nihče tega ne obeša na zvon

pa bi morali.
delavci v gospodarstvu naj se sindikalno organizirajo, ker so premalo plačani.

seveda so sindikati marsikje de facto prepovedati, ker se zavedajo, da so organizirani delavci pač "problem" za kapitaliste.

zato je fajn videti,d a preko 90% učiteljev podpira stavko. tako se pač dela - povezano.
Kazalo