Sporna točka je tudi Trdinov vrh, najvišji vrh Gorjancev. Foto: Občina Šentjernej
Sporna točka je tudi Trdinov vrh, najvišji vrh Gorjancev. Foto: Občina Šentjernej
Meja sporna tudi na Dolenjskem

Slovensko-hrvaška meja na območju Gorjancev naj bi potekala po sredini najvišjega vrha omenjenega hribovja, ki mu Slovenci pravimo Trdinov vrh, Hrvati pa Sveta Gera.

Tam stoji vojaški objekt, ki ga je ob osamosvojitvi zasedla Slovenska vojska, v bližini (na hrvaškem ozemlju) pa tudi vojašnica, v kateri so slovenski vojaki. Na slovenski strani so tudi znan televizijski stolp in ostanki cerkvice svete Jere, na hrvaški pa obnovljena cerkev svetega Ilije.

Precej nevšečnosti je tudi ob 100-kilometrski južni meji v Beli krajini, kjer je sporno območje v katastrski občini Sekuliči in kjer je spornih 335 hektarjev zemljišč, je za TV Slovenija poročala Petra Držaj.

Meja po sredi kmetij, celo hiš
To je območje, na katerem živijo večinoma Slovenci, zemljšča pa so vpisana v zemljiški knjigi v sosednji državi. V Brezovici poteka meja po sredini kmetij in celo hiš. Cesta, ki pelje v vas, nekajkrat prečka vijugasto mejo. Podobno je v vasi Drage, kjer meja poteka tako, da živijo Slovenci, med njimi potomci Žumberčanov, na Hrvaškem. Tako je, ker za to območje vodijo kataster in zemljiško knjigo Hrvati v katastrski občini Sekuliči.

Alojz Jenič, eden izmed prebivalcev vasi Drage, pojasnjuje: "Zemlja je uradno na Hrvaškem, vse papirje moramo iskati v Ozlju, otroci hodijo v šolo na Suhor, voda je iz Metlike, elektrika slovenska, vse ceste so slovenske."

A ne glede na vse si prebivalci obeh spornih delov želijo le, da bi bilo negotovosti po 19 letih konec, še poroča Držajeva.

Meja sporna tudi na Dolenjskem