Letni dodatek je nekakšen regres za upokojence. Foto: BoBo
Letni dodatek je nekakšen regres za upokojence. Foto: BoBo
Zavod za invalidsko in pokojninsko zavarovanje
Prejemnikov dodatka bo skupno približno 395.000, je po seji povedal generalni direktor Zpiza Marijan Papež. Foto: BoBo
Letni dodatek za upokojence

Svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) je sprejel ugotovitveni sklep glede letnega dodatka, ki se v skladu z varčevalnim zakonom omejuje, za pokojnine, višje od 622 evrov, pa celo začasno ukinja. Omejitev za izplačilo torej ni več.

Del upokojencev ostal brez dodatka
V skladu z varčevalnim zakonom, ki je začel veljati 31. maja, bodo upokojenci, ki prejemajo pokojnine v vrednosti do 414 evrov, prejeli 367,95 evra letnega dodatka, upokojenci s pokojnino od 414,01 do 518 evrov prejmejo letni dodatek v vrednosti 223,56 evra in tisti, ki prejemajo od 518,01 do 622 evrov, 166 evrov letnega dodatka. Upokojenci z višjimi pokojninami do letnega dodatka niso upravičeni.

Letni dodatek, ki je nekakšen regres za upokojence, se v skladu s pokojninsko zakonodajo izplačuje z majsko pokojnino, s soglasjem ministrstva za finance pa ga lahko zavod izplača tudi pozneje.

"Če danes ne bomo pomagali gospodarstvu, potem ne bo nič"
V Sindikatu upokojencev Slovenije pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije so na seji sveta povedali, da pripravljajo pobudo za presojo ustavnosti člena varčevalnega zakona o letnem dodatku. "Zakon nekaterim celo jemlje dodatek, ne pa ga le znižuje," je dejal Miloš Mikolič iz omenjenega sindikata. Gradivo bo po njegovih besedah pripravljeno v petek.

Predstavnik sindikatov v svetu Milan Škafar pa je pozval k strpnosti in solidarnosti. "Država je v takem položaju, da ni nikjer vzeti." "Vsi bi lahko vložili pobudo, saj zakon vsem nekaj jemlje," je spomnil. "A če danes ne bomo pomagali gospodarstvu, potem ne bo nič. Sindikat upokojencev bi se moral zavzemati za tiste upokojence, ki so na meji preživetja," je še prepričan Škafar.

Za izplačilo dodatka bodo namenili 106 milijonov evrov
Prejemnikov dodatka bo skupno približno 395.000, je po seji povedal generalni direktor Zpiza Marijan Papež. Najvišji znesek bo dobilo približno 166.000 ljudi, dodatek v znesku 223,56 evra bo dobilo 116.000 ljudi, dodatek v znesku 166 evrov pa 111.000. Upokojencev, ki dodatka zaradi pokojnine, ki znaša več kot 622 evrov, ne bodo dobili, pa je 210.000.

Za izplačilo dodatka bodo po njegovih besedah namenili 106 milijonov evrov, navedene omejitve glede letnega dodatka pa bodo po varčevalnem zakonu veljale do vključno tistega leta, ki bo sledilo letu, v katerem bo gospodarska rast presegla 2,5 odstotka bruto domačega proizvoda.

Dodatek so v lanskem letu izplačali po zakonu o intervencijskih ukrepih za leto 2011, in sicer je tako kot že v letu 2010 za tiste z nižjimi pokojninami znašal skoraj 368 evrov, za tiste z višjimi pokojninami pa dobrih 223 evrov.

Letni dodatek za upokojence