Kresalova postavlja nove standarde v politiki. Foto: BoBo
Kresalova postavlja nove standarde v politiki. Foto: BoBo
Borut Pahor
Tako kot Kresalova tudi Pahor zavrača jemanje drog. Foto: MMC RTV SLO

Kot je znano, je Kresalova zaradi namigov, da jemlje mamila in da je bila zaradi tega tudi hospitalizirana, Univerzitetni klinični center Ljubljana (UKC) zaprosila za potrdilo, s katerim bi te sume ovrgla.

UKC ji je tako izdal potrdilo, ki ga je podpisala strokovna direktorica Brigita Drnovšek Olup, v katerem je zapisala, da Kresalova glede na evidence v bolnišnično informacijskem sistemu (BIS) v zadnjih desetih letih ni bila sprejeta na nobeno kliniko UKC-ja, je pa bila dvakrat ambulantno obravnavana, in sicer zaradi izpahnjene rame in pregleda oči.

Na spletni strani časnika Finance so zapisali, da je ministrica Kresalova na vprašanje, ali bi bila pripravljena na testiranje za ugotavljanje prisotnosti mamil poslati svoj las, odgovorila, da je v tem primeru za odpravo vseh dvomov naredila več, kot je potrebno, in več, kot je ob takem pavšalnem obrekovanju od nje dostojno zahtevati, zato se tu zanjo zadeva konča.

UKC: Vpogled v dokumentacijo je bolnikova pravica
Na MMC-ju nas je ob tem zanimalo, koliko delovnega časa je potrebno, da se tak pregled opravi, koliko strokovnih oseb mora pri tem sodelovati in kakšni stroški nastanjeo s takšnim pregledom. V UKC-ju so nam pojasnili, da se pacienti navadno obračajo za izdajo svoje dokumentacije neposredno na klinične oddelke, kjer so bili obravnavani.

Dokumentacija se po njihovih besedah izda le na željo pacienta samega ali pa po sodnem nalogu, kar pa mora odobri predstojnik. V konkretnem primeru je bila zahtevana poizvedba v BIS-u, kjer se shranjujejo podatki o vseh sprejemih in pregledih bolnikov v UKC-ju, pri čemer naj ne bi nastali nikakršni stroški.

"Manjši obseg dokumentacije lahko pacientu fotokopiramo in stroškov ne zaračunamo. V kolikor moramo fotokopirati obsežnejšo dokumentacijo in slikovno gradivo, je treba zaračunati le materialne stroške, ki pri tem nastanejo. Vpogled v dokumentacijo je bolnikova pravica. Natančnega števila nimamo, se pa izdaja dokumentacije opravlja občasno na vseh oddelkih," zatrjujejo.

"Tudi usluge znancev morajo biti uradno zabeležene"
Glede (ne)običajnosti tega, da se s tovrstnim pregledovanjem na podlagi dopisa državljana RS ukvarja strokovni direktor UKC-ja, so pojasnili, da se tudi na strokovnega direktorja UKC-ja večkrat obračajo bolniki z različnimi željami in da prav pri vseh ukrepajo tako, da poskrbijo za ustrezne informacije o njihovem zdravljenju in jih napotijo na ustrezne osebe.

Zagotovili so nam, da se v BIS vnašajo podatki o vseh obravnavah pacientov, tudi samoplačnikih. "Tudi usluge znancev morajo biti uradno zabeležene, saj ni možno brez ustrezne dokumentacije izdati ustrezne napotnice ali receptov. Če se določena obravnava ne vnese, je to velika nepravilnost in bi zahtevala odgovornost osebe, ki tega ni storila," so zapisali.

Po njihovih besedah vse klinike in ambulante, ki delujejo v okviru UKC-ja, podatke o zdravstvenih obravnavah vodijo v sistemu BIS, razen Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa ter Stomatološke klinike UKCL.

Poročilo o toksikološki preiskavi, ki ga je objavila Katarina Kresal

in

Potrdilo UKC-ja o obiskih kliničnega centra.


"Podatki v sistemu on-line se hranijo za zadnjih osem let"
Pojasnili so nam še, da se v sistemu on-line podatki o obisku in hospitalizacijah pacientov hranijo do 8 let, starejši podatki pa so v arhivih. Do zdaj so po njihovih bsededah tovrstna potrdila izdajali samo na izrecno željo pacientov, ki imajo skladu z zakonom o pacientovih pravicah omogočen dostop do informacij o zdravljenju v bolnišnici.

Kresalova je z omenjenim potrdilom že v sredo zavrnila očitke, nato pa je stopila še korak dlje in na spletni strani stranke objavila poročilo o toksikološki preiskavi urina, ki naj bi dokazovalo, da v njem ni sledov nedovoljenih snovi. Zapisala je: "No, pa postavimo nove standarde v politiki. Danes zjutraj sem opravila testiranje glede prisotnosti mamil in psihoaktivnih zdravil na Inštitutu za sodno medicino v Ljubljani. Izvid testiranja, iz katerega izhaja, da mamil ne uživam, objavljam v spodnjem dokumentu."

Tudi Pahorju očitajo zlorabo mamil
Po Kresalovi je namigovanja o jemanju mamil zavrnil tudi premier Borut Pahor in med drugim dejal: "Nikoli nisem, ne jemljem in tudi ne nameravam jemati nobenih prepovedanih substanc."

Pahor je na novinarsko vprašanje, ali bi se bi pripravljen testirati, odgovoril, da s tem ne bi imel nobenih težav. "Načeloma bi bil pripravljen opraviti ta test, a bi rad vedel, do kod sežejo po vašem meje zasebnosti, koliko testov bi moral opraviti, da bo zadoščeno vaši radovednosti ..." je med drugim dejal premier.