Družinski zakonik ostaja pereča družbena in politična tema. Foto: Thinkstock
Družinski zakonik ostaja pereča družbena in politična tema. Foto: Thinkstock
O družinskem zakoniku si naj ne bi bili enotni niti znotraj koalicije. Foto: MMC RTV SLO

V Cafeju Open je potekala okrogla miza v organizaciji kampanje Za vse družine! Za pravice vseh otrok. Za človekove pravice., na kateri so analizirali diskurz nasprotnikov družinskega zakonika. Gosta večera sta bila Andreja Vezovnik s fakultete za družbene vede in sociolog Srečo Dragoš.

Dragoš: Novi zakonik manj diskriminatoren kot prejšnji
Dragoš je na okrogli mizi podpornikov zakonika, ki so jo naslovili Moralna panika in Družinski zakonik, uvodoma pojasnil, da spada med zagovornike novega družinskega zakonika, ker meni, da je ta precej boljši od prejšnjega, saj je po njegovem mnenju manj diskriminatoren.

Po njegovih besedah se diskurz ob družinskem zakoniku vrti predvsem okoli družine, ki jo, kot pravi Dragoš, katoliška doktrina enači s hierarhijo Cerkve, "torej bi relativizacija družine pomenila tudi relativizacijo Cerkve".

"Znotraj koalicije ni konsenza o zakoniku"
"Ne pričakujte, da bo Cerkev rekla: 'Vi imate močnejše argumente'. Tega si ne more privoščiti, ker bi morala spremeniti celoten nauk," je prepričan Dragoš in dodaja, da v Cerkvi vlada nekakšna obsesija z zdravljenjem, kar se kaže pri njenem odnosu do zunajzakonskih partnerstev in tudi pri pedofiliji.

Dragoš je še prepričan, da tudi znotraj koalicije ne obstaja konsenz glede družinskega zakonika. Pravi, da je notranja ministrica Katarina Kresal zakon "tako rekoč vsilila" ministru za delo Ivanu Svetliku. Meni, da v resnici ni prave politične volje za uveljavitev zakonika in da desne stranke glede tega vsaj ne blefirajo.

Vezovnik: Nasprotniki zanemarjajo modernizacijo in pluralizacijo družin
Vezovnikova je analizirala argumente nasprotnikov družinskega zakonika. Osredotočila se je predvsem na argumente, zapisane na spletni strani 24kul.si, iz katerih je po njenih besedah očitno, da temeljijo na biološkem determinizmu človeka, da izpostavljajo marginalne težave kot bistvene ter da zapostavljajo družbeno in kulturno plat človeka.

Po njenih besedah za argumenti nasprotnikov zakonika stoji Katoliška cerkev, kar je razvidno iz poudarjanja reprodukcijske vloge zakonske zveze, "kar je smešno, ker zanemari čisto vse druge vloge". Prepričana je, da argumenti nasprotnikov zanemarjajo modernizacijo in pluralizacijo družin.

"Človek ni žival"
Nekatere argumente nasprotnikov je še označila kot "bizarne", "ksenofobne, če ne že kaj hujšega" in "prazne argumente, ki niso argumenti". Izpostavila je, da se nikoli ne postavlja pod vprašaj, ali je celibat Rimskokatoliške cerkve naraven, in sicer zato, ker je Cerkev v tem diskurzu močnejša. "Človek ni žival," je dodala.

Pojasnila je še, da jo je presenetilo "ogromno število praznih oziroma nelogičnih argumentov, ki temeljijo zgolj na ideologiji". Glede uporabe raziskav pri navajanju argumentov nasprotnikov zakonika je še povedala, da je zloraba raziskav v te namene danes zelo pogosta.

Podmladki SD-ja, LDS-a in Zaresa podporniki kampanje
Kampanja Za vse družine! Za pravice vseh otrok. Za človekove pravice. je kampanja v podporo novemu družinskemu zakoniku, pri kateri sodelujejo številne nevladne organizacije in civilnodružbene iniciative, njeni partnerji pa so tudi Mladi forum Socialnih demokratov, Mladi liberalni demokrati in Zares aktivni.