Kresalova meni, da nizek ugled vlade škodi politiki LDS-a. Foto: MMC RTV SLO
Kresalova meni, da nizek ugled vlade škodi politiki LDS-a. Foto: MMC RTV SLO

Ljudje vedo, da so spremembe potrebne, ampak ko jih storimo, jih ne sprejmejo in to bo težava tudi za naslednjo vlado.

Patrick Vlačič

Gospod Jelinčič me očitno ne mara - še bolj kot Gorenak. Mislim, da prav tekmujeta.

Katarina Kresal
Pribac in Nežmah o vladni in politični krizi

Po besedah Golobiča je po vrhu stranke bilo jasno povedano, da bodo poleg Golobiča po 25. juniju poleg njega, ki je že odstopil, odstopile tudi ministrice. "Mi smo samo izrazili pričakovanje, da bo prišlo do rekonstrukcije, saj vlada ne uživa več zaupanja. Umikanja nazaj z naše strani ni bilo, kar smo jasno povedali," se je Golobič odzval na besede Boruta Pahorja, da je bil njegov "ultimat" instruktiven.

Podpredsednik SD-ja Patrick Vlačič se je na temo predčasnih volitev obregnil ob možnost, da bi zmagal Janez Janša, češ če to predstavlja svežino, potem pa res ne ve ... Priznal je, da je Janševa vlada storila nekaj dobrega, je pa storila tudi precej "kažina".

Da bi stranke lahko ukazale poslancem, kako naj glasujejo, je po Golobičevem mnenju nerealno pričakovati, saj bodo ti na koncu glasovali tako, da bo dobro zanje. Zato bi morali nalogo odločitve o predčasnih volitvah prepustiti predsedniku republike.
Po mnenju Katarine Kresal je sprememba nujna, saj slab ugled vlade škodi tudi politiki LDS-a, v katero sama verjame. Da so predčasne volitve najboljša rešitev, ne verjame, saj jih je zelo težko izpeljati. Poleg tega se čez leto dni po predčasnih volitvah ne bo nič spremenilo, če bomo volili po istem sistemu, je dejala. Če se bo SD odločil za predčasne volitve, potem bodo seveda zraven.
Po drugi strani Karl Erjavec poudarja, da so predčasne volitve edina možnost, saj je rekonstrukcija premalo, ker ima vlada premajhno podporo v parlamentu. "Kot je dejal kolega Vlačič, poslanci v DZ-ju koaliciji verjetno ne bodo dajali glasov samo zato, ker je zakon dober," pravi Erjavec.
"LDS in Zares bi postavila svojega kljukca"
Iz Ankare se je javil tudi vodja SNS-a Zmago Jelinčič, po čigar mnenju je Pahor pri nastalem položaju še najmanj kriv, najbolj pa LDS s Kresalovo na čelu, sledita pa Zares in DeSUS. Meni, da so najmanjše stranke imele največjo moč, zdaj ko je situacija na robu prepada, pa želijo odskočiti.
Pahorju je treba dati podporo, da stvari izpelje do konca, sicer bosta LDS in Zares dobila nekega "kljukca", ki bo zasedel premierski stolček, omrežja pa bodo dobila absolutno moč.
Prestrašeni Jelinčič
Golobič je te izjave označil kot izjave prestrašenega poslanca, Jelinčič pa mu je vrnil, rekoč, da se ne boji ničesar, "se pa LDS in Zares, ki masla na glavi še dolgo ne bosta mogla skidati". Podprl je spremembe volilnega sistema.
Tudi Kresalova se je odzvala na Jelinčičevo izjavo z besedami, da je očitno ne mara - "še bolj kot Gorenak, mislim, da prav tekmujeta". Njegovi odzivi so po njenem mnenju pogojeni s tem, da se je znašel v kazenskih postopkih, predčasnih volitev pa se ne boji, saj jim javnomnenjske raziskave kažejo dobro.
Janševa oblast ne bi bila dobra
Da prihod Janševe stranke na oblast ne bi bila dobra rešitev, sta se strinjala tako Kresalova kot Erjavec. Slednji je prepričan, da na volitvah lahko premagajo SDS. Zato že pišejo program, v stranko pa so pridobili tudi nove, mlade, dobro izobražene kadre iz gospodarstva, ki imajo odgovore, je prepričan Erjavec.
Po mnenju Vlačiča pa sprememba oblasti ne bo prinesla spremembe. Janez Janša je, tako Vlačič, izgubil po enem mandatu in to v času največje konjunkture.
"Mi smo takrat povedali, kaj bomo storili, če pridemo na oblast, ampak ljudje očitno niso bili pripravljeni na neke spremembe. Ljudje vedo, da so potrebne, ampak ko jih storimo, jih ne sprejmejo in to bo težava tudi za naslednjo vlado," je dejal.

V Pogledih Slovenije bodo danes zvečer ključni akterji politične sage, ki ta trenutek v krču in negotovosti drži vso Slovenijo.

Po mnenju Radovana Žerjava pa se je politika v Sloveniji nenormalno oddaljila od ljudi in "živi na luni".

Ljudje vedo, da so spremembe potrebne, ampak ko jih storimo, jih ne sprejmejo in to bo težava tudi za naslednjo vlado.

Patrick Vlačič

Gospod Jelinčič me očitno ne mara - še bolj kot Gorenak. Mislim, da prav tekmujeta.

Katarina Kresal
Pribac in Nežmah o vladni in politični krizi