Odposlanec predsednika Drnovška za Darfur je zdaj v taborišču Ora Kasioni, kjer je tudi 35.000 darfurskih beguncev. Foto: RTV SLO
Odposlanec predsednika Drnovška za Darfur je zdaj v taborišču Ora Kasioni, kjer je tudi 35.000 darfurskih beguncev. Foto: RTV SLO
Skromna bivališča beguncev
Na meji med Čadom in Sudanom je veliko taborišč, kamor so se zatekli na tisoči beguncev. Foto: EPA

Križnar, ki je odšel v Afriko kot odposlanec slovenskega predsednika za Darfur, je trenutno v taborišču Ore Kasioni, kjer je več kot 35.000 beguncev iz Darfurja. Razmere v taborišču so zelo težke.

Otroci nimajo, razen nekaj izvodov Korana, nobenih knjig za učenje, begunci pa so obveščeni o obisku slovenskega predsednika, in kot je zapisal Križnar, ga nestrpno čakajo. Sam skuša premagati tako nezupanje domačinov kot predstavnikov mednarodnih organizacij.

"Vodja UNHCR v Bahaiju, Angela iz Gabona, ne želi dati nikakršnega intervjuja. Predstavnik francoske NGO's Acted, ki bi se lahko potegnil za begunske knjige, Američan Fred, se noče vmešavati, ker je UNHCR pač organizacija, ki jo mora njegova ubogati. Obadva me po lastnih besedah ne smeta sprejeti iz varnostnih razlogov: lahko sem vohun; živim z begunci, tak sem postal, kot so oni, z onimi pa po pravilih njegove organizacije ne sme prihajati v pretesen stik …"

Križnar se je v Sudan odpravil pred dobrim tednom dni, potem pa se je znašel v velikih težavah, ko je padel v roke poveljniku darfurske uporniške vojske Minuju Minaviju. Potem ko so ga sudanske oblasti izgnale iz države, se je zatekel v čadsko taborišče Bahai, od tam pa nadaljuje svojo misijo po drugih taboriščih.

Doslej akcija zelo uspešna
Predsednik Drnovšek je napovedal, da bo v okviru prizadevanj glede rešitve krize Darfur predvidoma obiskal 29. 3., srečal pa naj bi se tudi z oblastmi v Kartumu. Z akcijo Svet za Darfur, katere pobudnik je Drnovšek in v kateri sodelujejo tudi človekoljubne organizacije(Rdeči križ Slovenije, Slovenska karitas, Unicef Slovenija in Ustanova), so v Sloveniji zbrali že več kot 131 milijonov tolarjev.