Predsednik Združenja novinarjev in publicistov Igor Kršinar je kritičen do nedavnih dogodkov v slovenskem medijskem prostoru. Foto: MMC RTV SLO/Aleksander Kolednik
Predsednik Združenja novinarjev in publicistov Igor Kršinar je kritičen do nedavnih dogodkov v slovenskem medijskem prostoru. Foto: MMC RTV SLO/Aleksander Kolednik
Pogovor z Igorjem Kršinarjem

Gost MMC-jeve spletne klepetalnice je bil tokrat Igor Kršinar, predsednik Združenja novinarjev in publicistov.

"Večina slovenskih časopisov je levo usmerjenih"
Med drugim je pojasnil, da slovenski medijski prostor ni toliko pluralen, kot je, denimo, v Nemčiji, Italiji, Avstriji, Franciji in drugih državah z dolgoletno demokratično tradicijo.

"Pri nas nimamo konservativnega dnevnika, kot je to FAZ v Nemčiji. Če gledamo samo časopise, potem ugotovimo, da so največji slovenski dnevniki v posredni lasti države (Delo in Večer) ali z levo politično opcijo povezanih oseb (Dnevnik). Tudi po raziskavah, ki jih je opravila FUDŠ, so ugotovili, da je večina slovenskih časopisov levo usmerjenih, torej sam lastnik narekuje uredniško politiko. Zato je o pluralnosti medijskega prostora v Sloveniji težko govoriti," meni Kršinar.

"Novinarji o grožnjah oglaševalcev ne govorijo"
Spregovoril je tudi o grožnjah novinarjem, o katerih je v zadnjem času veliko govora. Povedal je, da lahko o številu groženj, ki so jih deležni novinarji, samo ugibamo, če o njih ne spregovorijo javno.

"Odvisno je tudi, za kakšne grožnje gre. Če gre za grožnje oglaševalcev, potem novinarji o njih ne govorijo, ker se bojijo posledic. Če so politične grožnje, potem je večkrat odvisno, katera politična stran jih izreka in ali se novinar boji vladajoče politike, še posebej če dela za medij, kjer vladajoča politika določa urednika in uredniško politiko. Če pa gre za grožnje ljudi, ki niso povezani s politiko ali oglaševalci, potem pa o tem odkrito spregovorijo," pojasnjuje.

Miro Senica grozil Financam?
Glede groženj Jureta jankovića novinarju Financ Jaki Elikanu je še dodal, da "če nekdo novinarju grozi na tak ali drugačen način, je jasno, da s tem želi novinarja prestrašiti in ga odvrniti od tega, da bi pisal o njegovih poslih". Financam naj bi grozil tudi odvetnik in Miro Senica. "Če je to večkrat javno potrdil odgovorni urednik Financ Peter Frankl, potem jaz nimam razloga, da tega ne bi verjel," je o domnevnih grožnjah partnerja notranje ministrice Katarine Kresal povedal Kršinar.

"Prav bi bilo, da leva opcija razkrije, kdo od njih je v ozadju brezplačnikov"
Dotaknil se je tudi brezplačnikov, za katere meni, da so tisti, ki so izhajali pred volitvami, enako sporni kot brezplačniki, ki izhajajo še zdaj, "če so seveda sporni. Kdo jih je financiral, ugotavlja parlamentarna preiskovalna komisija, vendar bi morala ugotavljati tudi, kdo financira Dobro jutro, Udarni list in druge. Za Žurnal pa je jasno, da je njegov lastnik Styria".

"Glede na to, da leva politična opcija obtožuje desno oziroma SDS, češ da naj bi stala v ozadju Slovenskega tednika in Ekspresa, bi bilo prav, da razkrije, kdo iz njihovih vrst pa stoji v ozadju njihovih brezplačnikov in plačnikov, kot so Delo, Večer in Dnevnik," še poudarja.

"Medijska svoboda v Sloveniji ni zagotovljena"
"Za tiste, ki razmišljajo drugače kot vladajoča politična opcija, vsekakor ne," je Kršinar odgvoril na vprašanje, ali je v Sloveniji zagotovljena medijska svoboda. "Razen če smatrate to, da lahko delamo za medije, ki jih je Gregor Golobič označil za medijsko kanalizacijo, kot dejstvo, da je zagotovljena svoboda novinarstva," je še dodal.

V spletno klepetalnico smo povabili tudi Grego Repovža, predsednika Društva novinarjev Slovenije, vendar se zaradi pomanjkanja časa klepeta žal ne more udeležiti.

Pogovor z Igorjem Kršinarjem