Zares bo vlado pozval k odgovornosti. Foto: RTV SLO
Zares bo vlado pozval k odgovornosti. Foto: RTV SLO

Gre za primer, ki razgalja samo jedro in osnovni mehanizem družbeno in gospodarno neodgovornega ravnanja poslovodnih, nadzornih in lastniških struktur, ki je v Sloveniji dobil neslutene razsežnosti v času vlade SDS in Janeza Janše.

Svet stranke Zares
Matej Lahovnik
Matej Lahovnik se o nadaljnji vlogi v vladi še odloča. Foto: MMC RTV SLO
Ali Lahovnik odhaja?

Sklepe, v katerih stranka od vlade zahteva prevzem odgovornosti in ukrepanje zaradi omenjenega posojila, bo predsednik stranke Gregor Golobič v sredo predal premierju Borutu Pahorju. Vlada naj bi jih sprejela v četrtek, saj Golobič meni, da so njihova opozorila dovolj dobro utemeljena; če jih vlada ne bi sprejela, pa bi to bilo "zelo pomembno sporočilo stranki Zares, ki bi dalo misliti".

Kot je še povedal, je na seji sveta nekaj članov stranke načelo možnost izstopa iz koalicije, ki pa je sam, kot je dejal, ni razvijal naprej. "To je možnost, ki je vedno mogoča, koalicija je zveza strank, ki ni nikoli nepovratna," je dejal.

Minister za gospodarstvo Matej Lahovnik, ki se je pravkar vrnil iz Moskve, pa je potrdil, da razmišlja o odhodu s položaja. Kot je dejal, vidi precej težav za svoje delovanje v vladi, ker se v koaliciji precej razhajajo glede reševanja ključnih gospodarskih vprašanj. Opozoril je predvsem na razlike v vrednostnih izhodiščih, kamor po njegovem sodi tudi sporno reprogramiranje posojil. Odločitev o morebitnem odstopu bo sprejel do petka.

Lahovnik ošvrknil tudi Kresalovo
"Kot minister za gospodarstvo ne bom privolil v to, da poslušam očitke nekaterih, ki so očitno močno prepleteni z nekaterimi lobističnimi skupinami, da ne smem izreči svojega jasnega in nedvoumnega mnenja o določeni potezi največje finančne institucije v državi," pravi Lahovnik. Največji paradoks in vrhunec sprenevedanja pa se mu zdi, da argumenti o nevmeševanju politike v gospodarstvo "prihajajo od tiste gospe, ki je pomagala na čelo NLB-ja spraviti svojega kandidata za poslanca".

Kaj zahtevajo od vlade?
Po mnenju sveta stranke je primer podaljšanja posojila Infond Holdingu vlado in koalicijo postavil pred preizkušnjo. Kot menijo, gre za kredibilnost vlade in koalicije, brez katere ni mogoče vzdrževati nikakršnega razvojnega družbenega dialoga, ki je edina pot iz krize. Zato menijo, da je vlada dolžna prevzeti odgovornost za javno premoženje in javni denar, ki se steka v NLB.

Od vlade v Zaresu pričakujejo ugotovitev, da je podaljšanje posojila Infond Holdingu v nasprotju s pogoji in merili, ki sta jih državni zbor in vlada v zakonih in podzakonskih aktih določila uporabnikom državnih poroštev. Poleg tega mora vlada ugotoviti, da delovanje nadzornega sveta in uprave NLB-ja ni usklajeno z lastniško politiko države kot največjega lastnika NLB-ja in zato ne uživa več njenega zaupanja, zahtevajo v Zaresu. Vlada naj bi tudi za skupščino NLB-ja pripravila zahtevo, da se na njej sprejme sklep o izvedbi revizije kreditiranja vseh menedžerskih prevzemov.

E. S.

Gre za primer, ki razgalja samo jedro in osnovni mehanizem družbeno in gospodarno neodgovornega ravnanja poslovodnih, nadzornih in lastniških struktur, ki je v Sloveniji dobil neslutene razsežnosti v času vlade SDS in Janeza Janše.

Svet stranke Zares
Ali Lahovnik odhaja?