Največ, 48,8 odstotka, je takih, ki so v zapor ali pripor morali zaradi kaznivega dejanja zoper premoženje, sledijo kazniva dejanja zoper življenje in telo, zoper človekovo zdravje in spolno nedotakljivost. Foto: Thinkstock
Največ, 48,8 odstotka, je takih, ki so v zapor ali pripor morali zaradi kaznivega dejanja zoper premoženje, sledijo kazniva dejanja zoper življenje in telo, zoper človekovo zdravje in spolno nedotakljivost. Foto: Thinkstock

Lani je bilo v povprečju na dan zaprtih 1.416 ljudi, od tega 1.013 obsojencev, 355 pripornikov, 23 uklonilnih zapornikov in 25 mladoletnikov v prevzgojnem domu. Skupno so obravnavali 4.950 ljudi, kar je 370 več kot leto poprej. Strošek na zaprto osebo na dan je bil lani 73 evrov.

Na novo sprejetih obsojencev je bilo 94 manj kot leta 2008, med njimi je bila več kot polovica takih, ki so v zaporu že bili. Največ, 48,8 odstotka, je takih, ki so v zapor ali pripor morali zaradi kaznivega dejanja zoper premoženje, sledijo kazniva dejanja zoper življenje in telo, zoper človekovo zdravje in spolno nedotakljivost.

Ženske v manjšini
Več kot tretjina ljudi, 36,1 odstotka, je bila zaprta za manj kot leto dni, z veliko večino so v zavodih za prestajanje kazni prevladovali moški. Med zaprtimi je bilo samo 4,8 odstotka žensk. Večina, 67,2 odstotka, kazen prestaja v zaprtih oddelkih, v polodprtih jih je 22,3 odstotka, v odprtih pa 10,4 odstotka.

Iz zaprtih oddelkov pobegov ni bilo, drugače pa je z odprtimi oddelki, od koder je bilo pobegov kar nekaj. Prisilna sredstva so morali pazniki uporabiti v 105 primerih, medtem ko je bilo konfliktov med zaprtimi 195. Mamila so našli v 262 primerih, večinoma je šlo za tablete, heroin in marihuano. Primerov smrti je bilo štiri, od tega dva samomora.

Lani je bilo odpuščenih 1.026 obsojencev, od tega slaba tretjina pogojno, druga tretjina pa predčasno. Sicer pa so zaprti med prestajanjem kazni tudi dejavni, skoraj četrtina jih je delala, medtem ko se je slaba petina udeleževala izobraževanj.

Na Dobu čakajo na nove zmogljivosti
Zavode za prestajanje kazni še vedno pestijo slabe prostorske razmere. Najhuje je v večjih zavodih. V Ljubljani je zasedenost zaporov 204-odstotna, na Dobu pa 187-odstotna. Da bi bilo stanje le znosnejše, so lani začeli graditi dva nova bivalna objekta na Dobu, ki bosta dokončana še letos in bosta sprejela 174 ljudi. Hkrati se bo en objekt, prav tako na Dobu, odprl na odprtem oddelku.