Lani je v projektu VEM sodelovalo 4.571 zainteresiranih. Foto: RTV SLO
Lani je v projektu VEM sodelovalo 4.571 zainteresiranih. Foto: RTV SLO

Iz pogovora sem ugotovil, da se s predlaganim zakonom strinja.

Virant o strinjanju vzdržanega Lahovnika
Z znižanjem plač bi prihranili 600 milijonov SIT. Foto: RTV SLO

Naslednji cilj ministrstva pa bo sklenitev kolektivne pogodbe za javni sektor, Virant pa je opozoril da znižanje plač funkcionarjem ne pomeni znižanja plač v celotnem javnem sektorju.

V zvezi z manjšim številom zaposlenih v letu 2005, ko je bilo število zaposlenih v primerjavi z letom 2004 manjše za 60, je Virant pojasnil, da se je do zdaj v upravi do leta 2004 dodatno zaposlilo 500 ljudi vsako leto, ministrstvo pa bo skušalo trend prekomernega zaposlovanja obrniti v drugo smer.

Ministrstvo bo letos v okviru restriktivnega zaposlovanje letos število vseh zaposlenih v javni upravi brez vojske zmanjšalo za 180. Pri tem ne gre za odpuščanja, temveč za zaposlene, ki se upokojijo, zamenjajo službo, ... Pri zaposlovanju so dovolili tudi izjeme, saj bodo lahko ministrstva zaposlila nove uslužbence, če bodo denar za to pridobila iz sredstev za projekte EU-ja, kot je to na primer uvajanje schengenskega režima. V državni upravi je sicer čez 30.000 zaposlenih.

DeSUS ga ni zmotil, pohvale Lahovniku
Na tiskovni konferenci je Virant komentiral tudi potrditev znižanja plač funkcionarjev v državnem zboru, kjer so to podprli v SDS-u, NSi-ju in SLS-u s tesno večino, DeSUS je glasoval proti, kar pa Virantu očitno ni pritegnilo pozornosti, saj je po pregledu glasovanja poslancev pozitivno komentiral le nasprotovanje poslanca LDS-a Mateja Lahovnika SD-jevemu dopolnilu in njegovo vzdržnost pri glasovanju o zakonu.

Za je glasovalo 42 poslancev, proti pa 39. Polega vzdržanega Lahovnika, je bil vzdržan tudi koalicijski poslanec NSi-ja Anton Kokalj.

Letos prihranek 600 milijonov
Pri znižanju plač je poudaril, da se te ne tičejo celotnega javnega sektorja, kjer jih je zaposlenih prek 140.000, ampak le na funkcionarje. Letos naj bi iz tega naslova prihranili 600 milijonov tolarjev.

VEM tudi za d.o.o
Iz predstavitve dela ministrstva velja omeniti še nadaljevanje projekta "Vse na enem mestu" (VEM), ki se bo razširil tudi na d.o.o.-je, registracija bo mogoča z 200 vstopnimi točkami, projekt opravljanja vseh upravnih zadev na enem mestu pa bo zajel še sodišča in notarje.

Registracija vozil prek spleta
Letos naj bi omogočili tudi podaljšanje registracije vozila po spletu, kar naj bi letos izkoristilo že 300.000 uporabnikov. Edini problem so še zavarovalnice, ki plačila prek spleta še ne omogočajo.

Prilagoditev delovnega časa
V okviru projekta za bolj učinkovito in prijazno javno upravo bodo posodobili vprašalnike o zadovoljstvu strank in spremenili delovni čas za tiste organe, ki prihajajo v stik s strankami. Prej bodo opravili raziskavo, saj želijo, da bi delovni čas prilagodili življenjskemu okolju.

Iz pogovora sem ugotovil, da se s predlaganim zakonom strinja.

Virant o strinjanju vzdržanega Lahovnika